Cu caleştile, en-fanfare pe străzile oraşului!
Foto: Bogdan Codrescu

Cu caleştile, en-fanfare pe străzile oraşului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din 2004, de când au fost aduse la Galaţi, şi până astăzi am auzit de foarte multe ori promisiuni că vom vedea pe stradă cele două caleşti care zac acum în garajul Consiliului Judeţului. Sunt văzute rar, pe la Serbările Galaţiului sau de Ziua Unirii! Am putea lua în calcul şi un grup de nuntaşi din Galaţi, care a închiriat, într-un an, caleaşca mică, pe care fluturat-o puţin prin faţa gălăţenilor.

Nu ştim de ce, niciun director care a trecut pe la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" nu a reuşit să scoată la aer cele două trăsuri şi să readucă, evident într-o mică măsură, aerul oraşului de altădată. Ba că nu sunt cai, ba că ar trebui cai surzi, ca să nu se sperie când începe Fanfara să cânte, ba că n-ar fi loc unde să fie ţinuţi aceşti cai. A existat la un moment dat chiar o promisiune din partea reprezentanţilor Hergheliei de la Tuluceşti, potrivit căreia şase sau opt cai ar fi putut sta la dispoziţia proprietarilor caleştilor. S-a schimbat conducerea Consiliului Judeţului, s-au schimbat şi priorităţile, iar scoaterea la lumina zilei a caleştilor nu era una dintre ele.

Planuri măreţe!

Pe de altă parte, pe la toate colţurile autorităţile locale şi judeţene se plâng că nimeni nu vine să viziteze oraşul pentru că nu prea avem ce să oferim "ochiului". "Nu vreau să fac nimic acum, înainte de alegeri, pentru că toţi s-ar repezi să-şi asume succesul! După ce se vor aşeza lucrurile, vrem să luăm nişte cai pe care să-i ţinem în adăpostul Primăriei - acolo unde stau răpciugile confiscate de pe străzile oraşului", spune directorul Centrului Cultural "Dunărea de Jos", Sergiu Dumitrescu.

Dacă-i va ieşi socoteala, şi nu va fi tot o fumigenă precum cele lansate în anii trecuţi, directorul vrea să plimbe acest ansamblu prin tot Galaţiul.

"Urcăm Fanfara în caleaşca mare, punem în faţă majoretele, avem şi toboşari, prindem şi caleaşca în tot acest cortegiu, şi le trimitem pe toate prin cartierele oraşului, ca să-i distrăm pe oameni. Nu ştiu dacă s-a văzut pe undeva în ţara asta o Fanfară într-o trăsură în care la loc de cinste stă dirijorul!", a mai spus Sergiu Dumitrescu.

Când nu va merge prin cartiere, alaiul caleştilor s-ar putea plimba pe Faleza Superioară, de la Liceul de Marină, până la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Poate, poate atrage privirile turiştilor străini care se plimbă pe Dunăre şi, de ce nu?, poate devine şi Galaţiul un punct de escală în circuitele turistice organizate pe Dunăre. Plus că în acest an, prefectul vrea ca la Galaţi să se sărbătorească fastuos Ziua Dunării (29 iunie). 

Tot directorul Dumitrescu se gândeşte şi la varianta în care atât caleaşca mare cât şi cea mică să fie trimise la plimbare prin Pădurea Gârboavele. Acest lucru s-ar putea întâmpla  în zilele în care locul de agrement este luat cu asalt de amatorii de picnicuri.

Citit 7626 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2012 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.