A tipărit 6 cărţi din penitenciar şi vrea micşorarea pedepsei

A tipărit 6 cărţi din penitenciar şi vrea micşorarea pedepsei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Încarcerat încă, scriitorul a solicitat Justiţiei reducerea cu două luni a detenţiei * El a condus revista Penitenciarului Galaţi şi şi-a pus în scenă o piesă premiată *

 

Creaţia literară îşi cere libertatea! Iată că şi un deţinut din Penitenciarul Galaţi, care lucrează în prezent la ferma de la Şendreni a Penitenciarului, cunoscut pentru numeroasele lansări de carte făcute în perioada detenţiei – despre cele organizate la Galaţi aţi putut citi în ziarul nostru – a solicitat Justiţiei scurtarea pedepsei.Cu mai puţin de două luni.

El pune pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi şase dintre cele 14 cărţi scrise în închisoare: cele lansate în această perioadă la Galaţi, Constanţa sau Bucureşti, altele fiind încă sub tipar. Debutant cu poezie în presă înainte de revoluţie, Valeriu Barbu s-a calificat „la zi” ca scriitor abia după 2007, primul an de detenţie. „Alţii au beneficiat de reducerea pedepsei după ce au scris o singură carte, astfel încât cred că pot să solicit şi eu, cu decenţă, aceasta”, ne-a spus poetul, care invocă Legea 275/2006, considerând că arta sa poate fi încadrată la capitolul „inovaţie”.

Spor cultural, după gratii

Valeriu Barbu a fost şi redactor-şef al revistei de cultură editată de Penitenciar, revista „Interval”, numită astfel după locul din faţa paturilor în care deţinuţii ies să aplaneze conflictele: „Acolo se împărţea binele şi răul - la interval. Dar revista poate să umple şi intervalul de timp între ziua când am venit şi ziua când vom ajunge înapoi afară”, ne-a declarat anul trecut redactorul-şef. Poetul a dus faima penitenciarului: a primit Diploma de excelenţă pentru poezie a Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor după apariţia volumului „Lipit pământului”, lansat în 2008 la Centrul Cultural al Ministerului de Interne, un an mai târziu câştigând Premiul I al aceleiaşi agenţii. Iar în 2010, locul întâi la Concursul naţional "Poezie de puşcărie", organizat de A. N. P. EUROART şi UNATC la Penitenciarul Rahova.

Editura Nelinişti Metafizice – Constanţa, care îl aşteaptă la eliberare cu un post de redactor de carte, i-a tipărit – şi nu pe banii autorului! – toate cele şase cărţi de versuri, unele fiind ilustrate de deţinuţi gălăţeni. La Galaţi, cărţile i-au fost lansate la Biblioteca „V.A. Urechia”, ultima, publicată în 2010 cu sprijinul Arhiepiscopiei noastre. Are proiecte de roman, sunt gata pentru tipar nuvele şi povestiri, patru piese. În 2010, ca actor şi autor, a evoluat, alături de trupa de teatru amator „Instant” a deţinuţilor gălăţeni, pe scena Dramaticului, cu o comedie: piesa sa „Eveniment”! Regizată chiar de directorul teatrului.

Citit 8160 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2012 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.