De la muzică rock, la pictură bisericească

De la muzică rock, la pictură bisericească
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

 

  • În tinereţe a cântat într-o formaţie rock, iar acum pictează biserici

 

După ani de peregrinări pe șantierele catedralelor şi bisericilor din ţară şi din lume, pictorul gălăţean Dumitru Balaşa a revenit la dragostea dintâi - s-a întors la Nicorești, la casa părintească şi la Biserica din sat. La Nicoreşti l-am întâlnit şi noi, deunăzi, în vreme ce îmbrăca în frumoasa pictură bizantină Biserica "Serdaru", cu o vechime încă necunoscută. Dumitru Bălaşa îl are alături pe maestrul Mihai Moroșanu, pictorul care - împreună cu fratele său, Gavriil, plecat la ceruri din 2008 - a pictat Mănăstirea "Putna", ctitoria lui Ştefan cel Mare.

”Am revenit la Galați, în 2006, la insistențele părintelui Daniel Andriuță și a fostului și actualului primar de Nicoreşti, Ionel Boghiu. Ei m-au rugat să pictez Biserica Serdaru din satul meu natal, un locaş foarte vechi”, ne întâmpină Dumitru Balașa.

Dialog cu Sfinţii

Iată povestea devenirii pictorului Dumitru Bălașa, povestea unei mari iubiri. "Cândva, în tinereţe, am fost profesionist pe chitară bas, am cântat muzică rock", spune pictorul.

Dintre cele două vocaţii, cea de pictor de icoană l-a prins însă cel mai bine pe Dumitru Bălaşa. "Pictor de icoană bizantină am ajuns printr-o frumoasă întâmplare, la care sunt sigur că Dumnezeu a lucrat... Până am plecat în Armată, am cântat pe Litoral la restaurantul hotelului Perla. La întoarcerea din Armată, nu i-am mai găsit pe colegii mei, care fugiseră în Germania. Aşa că am desenat afișe, apoi am început să pictez. Făceam pictură de şevalet. Încet-încet, viaţa mea s-a schimbat din mers. Un coleg de la Târgu Mureș a văzut cum lucrez și a arătat nişte tablouri de-ale mele maestrului Nicolae Stoica, pictorul care prin anii 1980 începuse lucrările la Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureş. Maestrul Stoica m-a chemat la Târgu Mureș, unde se picta turla mare, și mi-a dat să-mi aleg niște Sfinți şi să-i pictez… Am dat testul şi m-a oprit pe loc în echipa sa. După test, mi-a dat doar câteva zile libere să vin la Nicorești să-mi iau plapuma și strictul necesar, ca să pot rezista", povesteşte maestrul Dumitru Bălaşa.

Pictorul de la Nicoreşti păstrează un respect aparte maestrului său - pictorul și restauratorul Nicolae Stoica (1903-1988), brăilean prin naştere. Este ucenicul maestrului Stoica, deşi la rândul său Dumitru Bălaşa (53 de ani) are ucenici..."Lumea l-a cam uitat pe Nicolae Stoica, dar eu îi port un respect deosebit. La Târgu Mureş, pe când lucram în echipa sa, i-am întâlnit  pe maestrul Mihai Moroșanu, de prezenţa căruia mă bucur şi eu astăzi la Nicoreşti. Pe şantierele lui Hristos am legat mari prietenii, cu mari maeştri. Prin anii 1970, maestrul Moroşanu era împreună cu fratele său Gavriil, care a plecat la ceruri în 2008. Oricum, mă bucur din plin şi de această întâlnire specială", mărturiseşte Dumitru Bălaşa.

Întâlniri providenţiale

Întâlnirea providenţială a lui Dumitru Bălaşa cu fraţii Moroşanu este şi importantă pentru că cei doi fraţi sunt realizatorii picturii Mănăstirii "Putna". "Biserica Serdarul este o ctitorie ştefaniană, catapeteasma relevă acest fapt şi cu siguranţă duhul lui Dumnezeu este cel care  a legat aceste prietenii durabile", spune artistul.

Fresca bizantină a pictorului gălăţean este prezentă şi în Cipru, unde a lucrat 13 ani, în Grecia; la Catedrala Moţilor din Horia, judeţul Alba, la biserica din Valea Mică, acelaşi judeţ. Dumitru Bălaşa a făcut iconostasul Catedralei din Brăila. Pentru noi, maestrul Bălaşa rămâne cel care a îmbrăcat în culoarea dreptei credinţe Biserica "Serdaru" şi lucrarea aparte va rămâne de referinţă în istoria acestor locuri. Este povestea unei mari iubiri.

Citit 16077 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iulie 2012 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.