Eveniment de amploare la Grădina Leonard: „Nabucco”, un spectacol plin de invitaţi speciali

Eveniment de amploare la Grădina Leonard: „Nabucco”, un spectacol plin de invitaţi speciali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, începând cu ora 19.00, la Grădina „Leonard”, situată lângă Teatrul Muzical, sunteţi invitaţi la spectacolul de operă „Nabucco”, de Giuseppe Verdi, în regia Eleonorei Constantinova, sub bagheta dirijorului Eugen Dan Drăgoi. În distribuţie: Petre Racoviţă (Chişinău) – Nabucco, Sorin Lupu (Cluj)  - Ismaele, Valeriu Cojocaru (Chişinău) – Zaccaria, Madeleine Pascu (Cluj) – Abigaille,  Iulia Merca (Cluj) – Fenena, Octavian Dumitru (Iaşi) – Sacerdote, Doru Iftene (Constanţa) – Abdallo, Ana Maria Samson Crihană – Anna.

„Era şi timpul să dirijezi operă!”

Eugen Dan Drăgoi „debutează” duminică în calitate de dirijor de operă: „La premiera gălăţeană cu „Nabucco”, în 1996, eram student la Universitatea Naţională de Muzică şi am venit special să văd spectacolul”, îşi aminteşte acesta. „În rolul lui Nabucco cânta Petre Racoviţă, baritonul care cântă  la Galaşi şi duminica asta. Când m-am angajat în teatru ca maestru de cor, am prezentat şi dirijat „corul robilor“ din Nabucco. A fost propunerea mea ca înainte de concediu să cântăm „Nabucco” la Grădina Leonard. Doru Niţă a fost de acord. Apoi, fără să îi las timp de gândire, i-am propus să dirijez spectacolul. După o reală surprindere de moment a replicat aproape involuntar: „Era şi timpul să dirijezi operă. Mă bucur că ai curajul să debutezi cu Nabucco! “.

Un spectacol al contrastelor

„Nabucco” este un spectacol al contrastelor puternice. Este o operă care tulbură auditorii şi mai ales spectatorii prin dramatismul care însoţeşte fiecare fir de melodie. „Centrul lucrării este celebrul cor al sclavilor evrei, o remarcabilă istorie a poporului evreu, din negura vremilor până în zilele noastre, realizată în cele câteva pagini de muzică. Spectacolul zguduie din temelii auditoriul prin momente vulcanice (tinereţea şi temperamentul compozitorului se regăsesc din plin în orchestraţia amplă) şi tulbură sufletele prin melodii de o rară frumuseţe interioară. Există o formulă ritmico-melodică folosită în încheierea momentelor dramatice care face o trimitere extraordinară la Simfonia destinului - Beethoven, având însă rădăcini mai adânci în Patimile după Ioan scrise de Bach. Nabucco este o operă-mesaj înveşmântată în hainele strălucitoare ale Oratoriului şi Requiemului. Este opera care ne dă posibilitatea să ne oglindim în evoluţia personajelor propriile noastre încercări, bucurii şi speranţe. Lucrarea este un veritabil semn de carte a vieţii, la paginile reconcilierii cu propriile noastre destine”.

O investiţie de zile mari

„Din punct de vedere tehnic şi uman s-a investit foarte mult în realizarea acestei producţii de excepţie  - colaboratori la orchestră şi cor de la Operele Naţionale din Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Iaşi -  instalaţie de sunet, video proiecţie a unor detalii scenice (personaje), supra titrare în limba română. Încă de la intrarea în Grădina Leonard spectatorii vor pătrunde în atmosfera spectacolului... Într-o „propoziţie subiectivă“ - o producţie demnă de închiderea stagiunii 2012, înainte de binemeritatul şi mult aşteptatul concediu!”, conchide dirijorul pe care abia aşteptăm să-l urmărim, alături de întregul colectiv al teatrului dar şi de colaboratori, duminică seara.

Citit 13890 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2012 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.