O nouă istorie a Galaţiului din memoria etnicilor

O nouă istorie a Galaţiului din memoria etnicilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Un proiect de 43.000 de lei

Directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ), Sergiu Dumitrescu, a declarat duminică, la colocviul desfăşurat la instituţia de cultură în cadrul proiectului "ArtMUNDI" - Festival al Comunităţilor Etnice din Euroregiunea „Dunărea de Jos”, că, împreună cu reprezentanţi ai etnicilor noştri şi cercetători istorici, se va îngriji de strângerea materialului pentru editarea unei Istorii a Galaţiului prin memoria etniilor de aici. Ideea editării unei astfel de Istorii, într-un oraş azi încă multicultural, în care mozaicul etnic era, până la Al Doilea Război Mondial, foarte variat, „la paritate” cu cel românesc, a venit duminică din partea unui reprezentant al vechilor italieni din Galaţi, Ionel Gheorgiu. Italieni, evrei, armeni, turci, greci, romi, români, au vorbit despre obiceiuri interesante, dar şi despre problemele comunităţilor lor. Studiul de caz al proiectului, asupra căruia vom reveni, a fost privitor la ceea ce s-a mai păstrat din tradiţiile elene în ţara noastră şi cum au fost ele influenţate aici, în ţara de adopţie, prin proiect întreprinzându-se o cercetare de o săptămână în Grecia. Într-o etapă următoare, ţinta va fi Armenia, urmând şi altele.

Duminică s-a vernisat la CCDJ şi o expoziţie exotică: etnografie, carte, obiecte aparţinând neamurilor conlocuitoare aici la Dunăre - un punct de atracţie pentru participanţi.

Seara, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” au fost peste 160 de dansatori şi cântăreţi care au încins, în sensul pozitiv, atmosfera interculturală.

Prin proiectul organizat în parteneriat cu Direcţia de Cultură a judeţului, Centrul Cultural  a câştigat o finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional de peste 43.000 lei, cu o cofinanţare a Centrului Cultural, patronat de Consiliul Judeţului, de 5.500 lei.

Citit 4468 ori Ultima modificare Luni, 03 Septembrie 2012 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.