Astăzi, 14 septembrie - Înălţarea Sfintei Cruci

Astăzi, 14 septembrie - Înălţarea Sfintei Cruci
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ziua de 14 septembrie este zi de rugăciune şi reflecţie în Bisericile din Răsărit şi Apus şi este strâns legată de pătimirea, Răstignirea şi Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoare a fost instituită după ce în Anul Domnului 335, Patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat iudeilor Crucea pe care a fost Răstignit Mântuitorul lumii.

Sfânta Cruce a fost descoperită după lungi cercetări pe care Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare, le-a declanşat, la Ierusalim. Împărăteasa Elena a întrebat oameni, a investigat locuri, a făcut lucrări de arheologie şi într-o bună zi, la „Capiştea lui Adrian” a descoperit trei cruci. Două dintre ele erau ale celor doi tâlhari care au fost răstigniţi împreună cu Mântuitorul...

O veche tradiţie spune că Împărăteasa Elena - întâlnind pe drum un cortegiu funerar - a cerut ca fiecare cruce (din cele trei) să fie atinsă de mort. Crucile pe care au fost răstigniţi cei doi tâlhari nu au dat semne de... viaţă. Harul s-a făcut simţit când cea de-a treia cruce a atins mortul, care a înviat. Convinsă că aceea este Crucea Mântuitorului, Împărăteasă Elena a sărutat Sfântul lemn. Crucea a fost încredinţată Patriarhului Macarie al Ierusalimului (314-333) care a arătat-o iudeilor. Era 14 septembrie, Anul Domnului 335 (alte surse indică anul 336).

De atunci, Creştinătatea întreagă prăznuieşte ziua de 14 septembrie ca Ziua Înălţării Sfintei Cruci, cruce ce ne-a adus Învierea şi Viaţa veşnică. Ziua este petrecută cu post, unii credincioşi ţin post negru la fel ca în Vinerea Mare.

Citit 5822 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.