Campanie VL - "Case care mor": Casa Robescu - O raritate arhitectonică sub zodia neşansei
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Campanie VL - "Case care mor": Casa Robescu - O raritate arhitectonică sub zodia neşansei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Actualul Palat al Copiilor nu a putut fi inclus în Planul Naţional de Restaurare pe 2013, pentru că a fost reabilitat recent

Situată pe strada Mihai Bravu, la nr. 28, Casa Robescu, actualul sediu al Palatului Copiilor, este o raritate arhitectonică în Galaţi: opera lui Ion Mincu (2012 este Anul Arhitect Ion Mincu, întrucât se împlinesc 160 de ani de la naşterea sa şi 100 de la deces), a fost construită între 1896 şi 1897, având strânse filiaţii cu „Casa Lahovary” şi „Bufetul” din Bucureşti, lucrări în care Mincu a făcut primele încercări de realizare a unei arhitecturi inspirate din tradiţia naţională. În anul 1953, edificiul a fost declarat monument de arhitectură, fiind şi astăzi una dintre cele patru clădiri monument de grupă A (de importanţă naţională şi internaţională) pe care le are municipiul nostru.

G. C. Robescu, doctor în drept, a fost primar al Galaţiului în perioada februarie 1891 - august 1892 şi prefect în 1894. Se pare că familia Robescu era înrudită cu cea a arhitectului Ion Mincu, care a realizat această vilă-palat impunătoare, cu 41 de încăperi şi cu o multitudine de ornamente ceramice şi de lemn. Ecaterina Robescu, fiica acestuia, însă, a avut de-a lungul anilor, serioase probleme financiare pentru rezolvarea cărora a ipotecat, în repetate rânduri, imobilul.

Imobilul a fost reparat prost

Camelia Nenu, directoarea Palatului Copiilor, declară: „În 2008, când am venit aici cădea tavanul, situaţia era destul de gravă. Firma Tancrad, care a efectuat între 2004 şi 2006 reparaţiile clădirii, nu şi-a făcut bine treaba. De altfel, precedenta directoare, doamna Mihai, nu a semnat atunci devizul pentru recepţia lucrărilor. Am trimis o adresă la Inspectoratul Şcolar, prin care am semnalat faptul că imobilul necesită din nou lucrări de reparaţii şi ni s-a spus că ministerul nu alocă fonduri, fiind prea scurt intervalul de la precedentele lucrări. Am trimis o adresă şi firmei Tancrad, la care nu am primit răspuns, aşa că,  prin forţe proprii, cu bani de la consiliul părinţilor, am reuşit în 2011 să văruim şi să refacem provizoriu plafonul. Clădirea a fost concesionată pe 99 de ani Inspectoratului Şcolar, fără acte - din ce am văzut eu în documentele de când s-au făcut reparaţiile. Încercăm să întocmim documentaţia pentru Cadastru, pentru că vrem să obţinem finanţare printr-un proiect european pentru renovarea clădirii. Am demarat procedurile din luna august. Am înfiinţat Asociaţia „Casa Robescu”, pentru a putea obţine finanţarea europeană. Am pus interfon, ca să protejăm clădirea, vrem să punem şi camere de filmat, pentru că vecinii noştri ne-au spart deja interfonul. Ne-au furat din curte, ziua în amiaza mare, tot ce se putea: statuete, felinare, flori, pitici, chiar şi covoarele de şters pe picioare. Inspectoratul ne finanţează doar reparaţiile curente şi ni s-a spus clar că soluţia cea mai bună e un proiect european”.

O raritate arhitectonică

„Prin supleţea liniilor arhitectonice şi rafinamentul artistic al decoraţiei sale, cu vădite elemente tradiţionale, preluate din vechea artă românească, Casa Robescu reprezintă o raritate arhitectonică în judeţul Galaţi”, declară Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, adăugând: „În octombrie 2011, Direcţia a efectuat un control la monumentul istoric Casa Robescu, în urma căruia s-a constatat că sunt infiltraţii pe peretele sud, fisuri în tencuială, în încăperi şi în holuri, desprinderi de tencuială, elemente decorative interioare deteriorate şi un paviment exterior aflat într-o stare rea. Toate acestea ne-au ridicat mari semne de întrebare, în condiţiile în care asupra monumentului istoric se executaseră lucrări de reabilitare relativ recente. Pentru ca situaţia de facto să nu devină mai gravă şi să nu declanşeze o accelerare a deteriorării monumentului istoric, doamna directoare a Palatului Copiilor a spus că se află în căutarea unor surse de finanţare pentru remedierea deficienţelor constatate, într-un timp cât mai scurt. Din păcate, pentru că a fost refăcută în 2004-2006, Casa Robescu a pierdut şansa de a fi inclusă în Planul Naţional de Restaurare de anul viitor”, declară Marius Mitrof, menţionând că în locul ei a fost propus spre restaurare Palatul de Justiţie (azi Universitatea).

Până când se vor găsi soluţii şi fonduri pentru reparaţiile capitale pe care le necesită imobilul ridicat în urmă cu 116 ani de arhitectul Ion Mincu, în Palatul Copiilor intră săptămânal 2.200 de copii şi adolescenţi, care frecventează cercurile şi cluburile acestuia. Directoarea Camelia Nenu ne-a dezvăluit că atât candelabrul care iniţial străjuia în holul de la intrare, cât şi soba originală de teracotă aflată într-una dintre încăperi sunt împachetate şi puse bine la păstrare, aşteptând  ziua în care să poată fi din nou admirate.

Scurt istoric: De la unitate militară la Palatul Copiilor

Ridicată între 1896-1897, Casa Robescu a fost deţinută de familia al cărei nume îl poartă până în noiembrie 1945, când a fost vândută Casei Centrale a Asigurărilor Sociale din Bucureşti.

Din anul 1924, imobilul a fost închiriat şi folosit de o serie de instituţii publice ca: Inspectoratul Şcolar, Reşedinţa rezidentului Dunărea de Jos, Comisariatul militar.

Dintr-o adeverinţă datată 16.03.1945, reiese că la acea dată Casa Robescu era ocupată de UMB/ 01437 încă din 15 octombrie 1944, casa fiind la acel moment în stare proastă. A fost refăcută cu mijloacele unităţii, în stare bună de locuit.

Apoi a funcţionat ca sediu al Direcţiei Miliţiei Regionale, iar din 1958 a fost sediul Filialei Arhivelor Statului, până în 1979, când ultimul beneficiar a primit o clădire nouă şi Casei Robescu i se putea da o nouă destinaţie.

Din 1981 a devenit Casa Pionierilor şi apoi, după 1990, Clubul Copiilor şi Elevilor, transformat, în 1994, în Palatul Copiilor, cum se numeşte şi astăzi.

Citit 9405 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2012 09:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.