Galaţiul, între Mexic şi Austria - Proiect expoziţional fabulos la Muzeul de Artă

Galaţiul, între Mexic şi Austria - Proiect expoziţional fabulos la Muzeul de Artă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Expozanţi din aproape toată lumea, în 67 de gravuri fără graniţe

Muzeul de Artă Vizuală s-a îmbogăţit cu 67 de lucrări de artă şi s-a deschis unui proiect internaţional. O artă specială: gravura. Invitaţi de onoare, cu lucrări în expoziţia vernisată vineri: din România - Ethel Lucaci-Băiaş (Bucureşti), artist cu mari premii internaţionale, Canada - Libby Hague (Toronto), Mexic - Oscar Mendoza Mancillas (Durango), Canada - Libby Hague (Toronto), Naoko Matsubara (Oakville) şi George Walker (Toronto). Acestora li s-au adăugat alţi 13 expozanţi din ţară, foşti studenţi la Arte în Timişoara, anunţaţi deja de ziarul nostru. Expoziţia „Xilogravura - Matrice stilistică VI”, dedicată gravurii în lemn, dar şi cu câteva lucrări de gravură pe linoleum, xilogravură-obiect, linogravură-instalaţie etc., a însemnat o surpriză de proporţii, prin participarea expoziţională de excepţie. Curatoarea expoziţiei, prof. univ. dr. Suzana Fântânaru, de la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, plasticiană («unul dintre plasticienii români contemporani de anvergură»), cea care a iniţiat acest proiect ajuns la a VI-a ediţie, ne-a dezvăluit faptul că proiectul vine acum după Mexic şi va continua cu o expoziţie la Viena.

Căutătoarea de icoane

Vineri a descins la muzeu, sosită de peste mări şi ţări, o plasticiană fascinantă, cu o biografie de poveste: Naoko Matsubara, născută în Japonia, plecată în anii ´60 în SUA, studentă la Carnegie Mellon University, Pittsburgh şi apoi la Royal College of Art London, căsătorită în Canada, cu peste 75 de expoziţii personale în SUA, Canada, Japonia, Anglia, Irlanda, Germania, Austria, Elveţia, Olanda şi Mexic - acum expusă şi la Galaţi! La 75 de ani, deşi budistă, dna Matsubara a profitat de expoziţie pentru a vizita, aşa cum şi-a dorit mereu, mănăstirile noastre din nord, în căutarea «acelui sentiment al icoanei» pentru care fusese deja în Franţa, Italia, Grecia sau Turcia.

Pregătiri ca la NASA

Şapte luni au durat consultările între curatorul expoziţiei şi directorul muzeului gălăţean, pentru a se reuşi performanţa aducerii uriaşei expoziţii! Un noroc, care are în spate multă muncă şi gesturi ale unor români: mai întâi, gălăţeanul Sandu Sindile, fost angajat al muzeului, acum curator de expoziţii, de ani buni, în Canada, a făcut legătura cu curatoarea-asistentă a expoziţiei deschisă acum la noi - plasticiana Ortansa Moraru, din Canada, fostă studentă a doamnei Fântânaru. Şi aşa cercul s-a închis la Timişoara, cu deschidere spre Galaţi!

Au vorbit vineri directorul instituţiei, Dan Basarab Nanu, criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş, cea care s-a ocupat de organizarea expoziţiei, Suzana Fântânaru, Naoko Matsubara. Dna Fântânaru a vorbit despre «vârfurile plasticii tinere timnişorene» şi depre proiectul care plasează valorile noastre între cele universale: «Este de fapt un proiect care recuperează diaspora culturală, pentru că ne pleacă valorile şi rămânem mai săraci».

Citit 4884 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.