Cum a găsit orbul (brăilean)... Galaţiul: Emoţia de a pipăi istoria

Cum a găsit orbul (brăilean)... Galaţiul: Emoţia de a pipăi istoria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere” a avut deja 16 beneficiari nevăzători


Cunoaşte-ţi istoria prin atingere/expoziţie tactilă” este o expoziţie deschisă oficial de luni, 15 octombrie, până pe 15 noiembrie - gratis! Două grupuri de nevăzători din Galaţi şi Brăila au fost transportaţi pe cheltuiala proiectului, la Muzeul de Istorie Galaţi, pentru a pipăi, la propriu, trecutul: machete, obiecte antice şi statui special aşezate, cronologic, beneficiind de explicaţiile personalului din muzeu. Ieri am văzut sclipiri şi bucurie în mulţi ochi fără de lumină. Orbii au putut atinge, au „văzut”, curioşi sau emoţionaţi, cu degetele, au primit explicaţiile direct, dar şi pe CD sau în format Braille, care vor ajunge şi la alţi nevăzători din ţară. Pentru a înţelege experimentul, şi văzătorii sau fost invitaţi să-şi pună la ochi ochelari orbi.

Directorul muzeului, Cristian Căldăraru, ne-a anunţat că, după ce va fi itinerantă prin judeţele partenere, expoziţia va deveni permanentă la Galaţi.

Proiectul este implementat de muzeul nostru, având parteneri Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni - Sf. Gheorghe (de unde a plecat ideea), Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia Art & Co. Muzeul din Sf. Gheorghe a adus machete cu o aşezare din epoca bronzului, o aşezare preistorică, o locuinţă din epoca pietrei. Muzeul nostru a prezentat o metopă de pe Columna lui Traian, în copie (sinuciderea lui Decebal), statui, machete: o „villa rustica” romană, un fragment de fortificaţie dacică, machete de corăbii antice, dar şi ţigle dezgropate la castrul de la Barboşi.

Grupurile ţintă sunt cel puţin 120 de nevăzători şi tot atâţia însoţitori din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea, Bacău, cu muzee care vor găzdui expoziţia itinerantă.      

 

Citit 5317 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.