David Sava: „Succesul se construieşte cu răbdare”

David Sava: „Succesul se construieşte cu răbdare”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pictorul, profesorul şi designerul vestimentar David Sava împlineşte astăzi 55 de ani. Un om de succes, un prieten admirabil, un model pentru oricine. „Fiica mea, Ioana, a fost elementul determinant în evoluţia mea pozitivă. A fost un miracol pentru mine şi, din clipa când ea s-a născut, mi-am spus că trebuie să fac lucruri extraordinare în numele ei”, mărturiseşte David Sava. Odată cu naşterea Ioanei, în 1993, a luat fiinţă şi Casa de Modă „Davi’s Design”: „Atunci mi-am spus că, în afară de a fi profesor şi plastician, trebuie să fac şi altceva. Lucrurile au evoluat bine, nu pot să spun că nu am avut şi noroc, cred că Cel de Sus a fost mereu foarte aproape de familia mea”.

De 30 de ani este profesor la Liceul de Artă „D. Cuclin”. Un profesor iubit: „Sunt foarte apropiat de elevi. Când copiii se simt respectaţi şi admiraţi, încearcă să dea mai mult. Dacă eşti, ca profesor, deschis şi foarte sincer, dacă te simt curat la suflet, copiii se deschid şi astfel se creează un dialog permanent. Le predau, în afară de problema plastică şi lecţii de viaţă - despre performanţă şi ţinte: dacă îţi propui puţin, obţii şi mai puţin. Dacă îţi propui mult, obţii ceva. Ochiul contemplă profunzimea. Ca plastician, trebuie să-l faci pe privitor să vibreze, să-i creezi o plăcută nelinişte. Freamătul interior trebuie transmis prin opera de artă; culoarea transpusă fără sentiment nu înseamnă nimic”, ne învaţă profesorul.

„Când eram elev şi intram în Galerii sau în Muzeul de Artă Vizuală, visam să pot să expun şi eu într-o zi, să-mi văd numele scris undeva. Succesul se construieşte cu răbdare, nu trebuie să forţezi nota. Consider că sunt un norocos. Nu am urmărit să obţin succesul cu orice preţ, dar am încercat, întotdeauna, să-mi fac treaba foarte bine. Când ai un proiect, el nu trebuie să-ţi dea linişte, să fie ca picătura chinezească, zi de zi, să te atingă. Şi atunci începi să crezi cu adevărat în lucrul respectiv şi sufletul vibrează numai pentru acel proiect care, în timp, se poate împlini la modul cel mai frumos. E important să fii vertical, să-ţi construieşti, pas cu pas, succesul”, conchide David Sava, căruia îi dorim să-şi împlinească, întotdeauna frumos, visele. La mulţi ani!


O colecţie vestimentară cum nu s-a mai văzut

David Sava are două mari proiecte: să-şi realizeze propriul atelier pentru creaţia plastică şi, în paralel, în ceea ce priveşte designul vestimentar, pregăteşte o nouă colecţie, cum nu s-a mai făcut. „O am în minte, nu mă grăbesc, sunt răbdător, deocamdată strâng materialele, va fi gata poate peste doi ani. Concepţia este una cu totul specială, pe volumetrie, pe tridimensional, ceva ce am mai încercat acum vreo 10 ani, dar acum schiţele au luat amploare, va fi foarte greu de executat”, declară artistul.

Colecţiile Casei de Modă Davi’s Design au fost prezentate şi uneori chiar premiate până acum la festivaluri şi show-uri de modă la Mamaia, Neptun, Bucureşti (la hotelurile Sofitel, Marriott, Intercontinental), dar şi la un târg internaţional la Dusseldorf în 2008 şi la Paris, în 2008 şi 2010. „Un moment important am trăit la Paris, în septembrie, 2008, când la o prezentare prêt-à-porter, m-am aflat foarte aproape de marii creatori. Pentru mine a fost momentul când i-am spus fiicei mele Ioana că şi noi, românii, putem face lucruri deosebite şi putem sta foarte bine în picioare alături de cei foarte mari”, mărturiseşte David Sava, un gălăţean în căutarea perfecţiunii.

Citit 21846 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2012 21:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.