Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, evacuat!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, evacuat!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Este al doilea muzeu din Galaţi care rămâne fără sediu, în decurs de o lună * De la 900 de metri pătraţi insuficienţi, spaţiul expoziţional se va reduce la jumătate


După ce două dintre casele de cultură au fost transformate în spaţii comerciale, după dispariţia librăriilor şi după comasarea teatrelor, a venit şi rândul muzeelor gălăţene. În mai puţin de o lună, şi Muzeul de Istorie, dar şi Muzeul de Artă Vizuală au primit ordin de evacuare de la Consiliul Judeţului. Sediul de la Istorie a fost retrocedat, în urma hotărârilor judecătoreşti, familiei Cavallioti.

Muzeul de Artă Vizuală a primit şi el la începutul acestei săptămâni un ordin de evacuare din partea CJ, întrucât Arhiepiscopia a primit fonduri europene pentru renovarea şi reconsolidarea fostului palat episcopal, unde muzeul a fost găzduit, fără chirie, de la retrocedare. Reamintim că în urmă cu opt ani sediul unde a funcţionat primul muzeu de artă contemporană înfiinţat la noi în ţară a fost retrocedat Arhiepiscopiei.

Muzeografii îşi fac bagajele

Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală, ne-a declarat: „Mă voi conforma adresei primite pe 29.10.2012, prin care Consiliul Judeţului Galaţi ne comunică următoarele: În vederea demarării lucrărilor pentru proiectul de consolidare, reabilitare şi modernizare a Palatului Episcopal, trebuie luate măsuri de eliberare a imobilului din Galaţi, strada Domnească nr. 141. Am înţeles că mobilul trebuie pregătit pentru şantierul ce va începe la data de 01.12.2012. Voi da curs solicitării Consiliului Judeţului Galaţi. Va fi greu pentru că avem de mutat  peste 7.000 de piese din patrimoniul muzeului şi nu am de făcut alte comentarii”.

Instituţia se mută la Piaţă

Cum construirea noului muzeu de artă în Parcul Rizer este incertă, patrimoniul instituţiei va fi mutat la blocul V3 de lângă Piaţă, fostul sediu al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. „E vorba de 400-500 de metri pătraţi, în care ne vom descurca provizoriu”, ne spune county-managerul Costel Fotea. În condiţiile în care personalul muzeului s-a plâns în repetate rânduri că cei 900 de metri pătraţi ai Palatului Episcopal le erau insuficienţi pentru a ţine valoroasele colecţii, e de neimaginat ce se va întâmpla acum cu patrimoniul care cuprinde lucrări râvnite şi expuse de mari muzee ale lumii, în expoziţii itinerante.

Ce proiect aveam odată!

Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, Costel Fotea ne-a mai informat că Uniunea Europeană nu va acorda finanţare nici pe proiectul european depus în urmă cu trei ani pentru sediul nou al Muzeului de Artă. Însă Costel Fotea nu ne-a putut spune de ce nu se mai acordă această finanţare. „Era vorba de o finanţare printr-un proiect regional România - Moldova - Ucraina, dar am înţeles că nu se mai acordă fonduri”, ne spune county-managerul. Noul sediu al muzeului cu patru etaje ar fi trebuit să coste 7,5 milioane de euro, dintre care 4,5 au fost deja aprobaţi printr-o hotărâre a Consiliului Judeţului cu această destinaţie, deci ei teoretic ar trebui să mai existe în cont.

Costel Fotea ne-a asigurat că se vor face demersuri şi anul viitor pentru obţinerea de fonduri structurale pentru noul sediu: „Cei 4.600 de metri pătraţi destinaţi muzeului din Parcul Rizer vor rămâne ai muzeului. Chiar dacă vom moderniza parcul, acolo vom planta gazon până vom obţine finanţarea”.

Cu două muzee evacuate unul după altul, viitorul sună sumbru. După ce industria a fost distrusă bucată cu bucată, încet, dar sigur, rămânem şi fără cultură.

(Roxana Artene Penciu, Angela Ribinciuc)

Citit 20278 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2012 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.