Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, evacuat!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, evacuat!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Este al doilea muzeu din Galaţi care rămâne fără sediu, în decurs de o lună * De la 900 de metri pătraţi insuficienţi, spaţiul expoziţional se va reduce la jumătate


După ce două dintre casele de cultură au fost transformate în spaţii comerciale, după dispariţia librăriilor şi după comasarea teatrelor, a venit şi rândul muzeelor gălăţene. În mai puţin de o lună, şi Muzeul de Istorie, dar şi Muzeul de Artă Vizuală au primit ordin de evacuare de la Consiliul Judeţului. Sediul de la Istorie a fost retrocedat, în urma hotărârilor judecătoreşti, familiei Cavallioti.
Muzeul de Artă Vizuală a primit şi el la începutul acestei săptămâni un ordin de evacuare din partea CJ, întrucât Arhiepiscopia a primit fonduri europene pentru renovarea şi reconsolidarea fostului palat episcopal, unde muzeul a fost găzduit, fără chirie, de la retrocedare. Reamintim că în urmă cu opt ani sediul unde a funcţionat primul muzeu de artă contemporană înfiinţat la noi în ţară a fost retrocedat Arhiepiscopiei.

Muzeografii îşi fac bagajele

Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală, ne-a declarat: „Mă voi conforma adresei primite pe 29.10.2012, prin care Consiliul Judeţului Galaţi ne comunică următoarele: În vederea demarării lucrărilor pentru proiectul de consolidare, reabilitare şi modernizare a Palatului Episcopal, trebuie luate măsuri de eliberare a imobilului din Galaţi, strada Domnească nr. 141. Am înţeles că mobilul trebuie pregătit pentru şantierul ce va începe la data de 01.12.2012. Voi da curs solicitării Consiliului Judeţului Galaţi. Va fi greu pentru că avem de mutat  peste 7.000 de piese din patrimoniul muzeului şi nu am de făcut alte comentarii”.

Instituţia se mută la Piaţă

Cum construirea noului muzeu de artă în Parcul Rizer este incertă, patrimoniul instituţiei va fi mutat la blocul V3 de lângă Piaţă, fostul sediu al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. „E vorba de 400-500 de metri pătraţi, în care ne vom descurca provizoriu”, ne spune county-managerul Costel Fotea. În condiţiile în care personalul muzeului s-a plâns în repetate rânduri că cei 900 de metri pătraţi ai Palatului Episcopal le erau insuficienţi pentru a ţine valoroasele colecţii, e de neimaginat ce se va întâmpla acum cu patrimoniul care cuprinde lucrări râvnite şi expuse de mari muzee ale lumii, în expoziţii itinerante.

Ce proiect aveam odată!

Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, Costel Fotea ne-a mai informat că Uniunea Europeană nu va acorda finanţare nici pe proiectul european depus în urmă cu trei ani pentru sediul nou al Muzeului de Artă. Însă Costel Fotea nu ne-a putut spune de ce nu se mai acordă această finanţare. „Era vorba de o finanţare printr-un proiect regional România - Moldova - Ucraina, dar am înţeles că nu se mai acordă fonduri”, ne spune county-managerul. Noul sediu al muzeului cu patru etaje ar fi trebuit să coste 7,5 milioane de euro, dintre care 4,5 au fost deja aprobaţi printr-o hotărâre a Consiliului Judeţului cu această destinaţie, deci ei teoretic ar trebui să mai existe în cont.
Costel Fotea ne-a asigurat că se vor face demersuri şi anul viitor pentru obţinerea de fonduri structurale pentru noul sediu: „Cei 4.600 de metri pătraţi destinaţi muzeului din Parcul Rizer vor rămâne ai muzeului. Chiar dacă vom moderniza parcul, acolo vom planta gazon până vom obţine finanţarea”.
Cu două muzee evacuate unul după altul, viitorul sună sumbru. După ce industria a fost distrusă bucată cu bucată, încet, dar sigur, rămânem şi fără cultură.
(Roxana Artene Penciu, Angela Ribinciuc)

Citit 19289 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2012 09:36

81 comentarii

 • postat de Salvati Galatiul!
  Vineri, 09 Noiembrie 2012 11:44
  "Fara sa aiba o alternativa pentru mutarea celui mai important muzeu de arta moderna din tara si unul dintre cele mai renumite din Europa, consilierii galateni s-au lasat imbroboditi de presedintele Eugen Durbaca si au decis restituirea cladirii catre Episcopia "Dunarii de Jos". Aceasta in conditiile in care Episcopia a fost despagubita la momentul deposedarii, in 1966, cu suprafete de teren si constructii aproximativ echivalente, despre a caror inapoiere catre domeniul public nu se vorbeste in niciun document. Speriati de influenta pe care o are in zona PS Casian Craciun, episcopul "Dunarii de Jos", politicienii galateni si conducerea institutiei, alaturi de artistii plastici locali, n-au schitat niciun gest pentru a gasi o solutie in vederea protejarii patrimoniului cultural inestimabil care risca sa ramana pe drumuri.

  In urma acestei retrocedari, Biserica se capatuieste cu doua imobile situate tot pe strada Domneasca, chiar langa Catedrala, cu un altul aflat pe strada Mihai Bravu, toate trei constructiile cu terenurile aferente, si cu o jumatate de hectar de vie aflata in Bariera Traian, proprietati primite in anii `60 la schimb cu actualul sediu al muzeului.

  Suprafetele construite ale celor trei imobile sunt echivalente cu cea a fostului Palat Episcopal revendicat, iar diferenta la terenuri este de aproximativ un hectar, suprafata despagubita inzecit din domeniul public prin cedarea gratuita a unor terenuri pe care au fost construite intre timp biserici. "

  Articolul in ziarul Gandul despre retrocedarea abuzivea a Muzeului de Arta Vizuala.
  Tot articolul aici: gandul.info/news/consilierii-judeteni-din-galati-au-votat-legati-la-ochi-retrocedarea-cladirii-muzeului-de-arta-vizuala-256246
  0
  2
  Raportează
 • postat de Se misca Galatiul
  Miercuri, 07 Noiembrie 2012 23:02
  Detalii despre ACTIUNI de SUSTINERE pentru Muzeul Arta Vizuala gasiti pe grupul de facebook Salvati Galatiul.
  Puteti SEMNA PETITIA "Salvati Mulzeul de Arta Vizuala Galati" la adresa .petitieonline.ro/petitie/salvati_muzeul_de_arta_vizuala_din_galati-p21130137.html
  La 4 zile dupa lansarea petitiei s-au strans 300 de semnaturi... aproape cat de o opinire publica.
  Curaj galateni! Sa aratam ca ne pasa, ca stim ce fac si ca nu ii lasam sa ne avacueze din Galati!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tanara furioasa
  Miercuri, 07 Noiembrie 2012 22:41
  Ne EVACUATI PE TOTI din GALATI!
  Galatiul saraceste de la un an la altul: de tineri, cultura, educatie... speranta.
  Usor, usor Galatiul devine o gara in viata celor care intamplator s-au nascut aici.
  Raman familistii, pensionarii, fotbalistii, combinatoristii... toti cei care din motive de viata si de "prea tarziu" nu pot sa mai plece. Restul suntem evacuati catre alte destinatii obscure.
  Fara investitii in infrastructura, cultura, educatie e aproape impotriva firii sa ramai.
  PLECAM, NE RESEMNAM sau FACEM CEVA!?
  0
  1
  Raportează
 • postat de segarcea
  Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 22:12
  cine este ala baila marian?
  0
  0
  Raportează
 • postat de mereu
  Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 18:52
  Lasati muzeul acolo , e cel mai potrivit loc unde ne mai putem delecta...e o oaza de liniste...daca il desfiintati suntem ca si cum am disparea dupa fata Pamantului...Atat ne-a mai ramas...de biserici suntem satui, cine vrea sa mearga acolo nu au decat s-o faca...in general lumea amarata merge acolo pt ceva minuni care nu o sa se realizeze niciodata...e o chestie psihologica!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nikola kboom
  Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 12:48
  Si unde spuneti ca poate fi gasit preanefericirea CASIAN?O idee,adresa,ceva?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 09:43
  Trebuie gandit la rece si amenajat un spatiu care sa corespunda ,unde sa poata ajunge vizitatorii macar la capatul unei plimbari pe jos, daca stam si ne vaitam nu rezolvam nimic si timpul trece.Capii Bisericii sunt iubiti de cei care nu iubesc arta si muzeele. Dar ei vor plati pentru raul pe care-l fac, probabil cand vor ajunge in Cer. Sa facem un sondaj la iesirea de la slujbe ,,cand ati fost ultima data la muzeiul de arta? Cat dati pe un pomelnic ati da nepoatei sa-si cumpere un bilet la muzeu? "
  0
  1
  Raportează
 • postat de tanara furioasa
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 17:26
  Nu stiu de ce inceputul adresei petitiei apare modificat cu semnele****//:***
  Oricum DACA DATI SEACH cu:
  petitieonline.ro/petitie/salvati_muzeul_de_arta_vizuala_din_galati-p21130137.html
  apare site-ul cu petitie.
  Fortza! Sustine-ti cauza. Acesta e casa noastra nu Galatiul lor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tanara furioasa
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 17:20
  Eu am semnat petitia gasita cu un search pe google. Iata adresa:
  http://www.petitieonline.ro/petitie/salvati_muzeul_de_arta_vizuala_din_galati-p21130137.html
  Cand am semnat eu mai erau doar 2 semnaturi.
  Va rog, sa nu fim patetici. Hai sa aratam ca existam. Acesta nu este Galatiul lor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sandu
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:57
  0
  0
  Raportează
 • postat de un consumator de arta
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:53
  postat de Costel

  Copiati linkul si dati paste in bara de cautare a browser-ului, daca nu merge direct.=========offffff...voi incerca de la al calculator...
  Your search - http://www.viata-libera.ro/****://***.petitieonline.ro/petitie/21130137 - did not return any Web search results
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costel
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:38
  Copiati linkul si dati paste in bara de cautare a browser-ului, daca nu merge direct.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:33
  www.petitieonline.ro/petitie/21130137
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:32
  Daca doriti ca si alte persoane sa afle despre aceasta petitie, le puteti trimite
  urmatorul link: http://www.petitieonline.ro/petitie/21130137
  0
  0
  Raportează
 • postat de un enorias ,,,,fost
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:26
  404
  Articolul nu a fost găsit

  Nu puteţi vizualiza această pagină pentru că:

  un bookmark expirat
  un motor de căutare care are o listare expirată pentru acest site
  o adresă greșită
  nu aveţi acces la această pagină
  Resursa solicitată nu a fost găsită.
  A apărut o eroare în timpul procesării cererii dumneavoastră.

  Încercaţi una din paginile următoare:

  Pagina de start
  Pagina cu anunturi de mica publicitate


  Î
  0
  0
  Raportează
 • postat de un consumator de arta
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:24
  Cristi din pacate nu putem semna petitia .....am dat copy/paste sa vezi ce=mi spune paginarespectiva,,de ce oare???????????????????????/  un motor de căutare care are o listare expirată pentru acest site
  o adresă greșită
  nu aveţi acces la această pagină
  Resursa solicitată nu a fost găsită.
  A apărut o eroare în timpul procesării cererii dumneavoastră.

  Î
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:09
  Scuze
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:06
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:05
  Am pornit o petitie online pentru salvarea Muzeului de Arta Vizuala:

  http://www.petitieonline.ro/petitie/21130137
  Asa cum s-a mai postat, asa ceva este de neimaginat, un atac fara scrupule la cultura galateana.
  Alternative ar fi: emigrarea, blazarea, manelele.
  Alegeti!
  Sau poate semnati petitia!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tanara furioasa
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 11:41
  Ne EVACUATI PE TOTI din GALATI!
  Galatiul saraceste de la un an la altul: de tineri, cultura, educatie... speranta.
  Usor, usor Galatiul devine o gara in viata celor care intamplator s-au nascut aici.
  Raman familistii, pensionarii, fotbalistii, combinatoristii... toti cei care din motive de viata si de "prea tarziu" nu pot sa mai plece. Restul suntem evacuati catre alte destinatii obscure.
  Fara investitii in infrastructura, cultura, educatie e aproape impotriva firii sa ramai.
  PLECAM, NE RESEMNAM sau FACEM CEVA!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de tanar furios
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 11:28
  ANCHETA, PETITIE ONLINE, PROTEST
  Avem DREPTUL la educatie si cultura!!
  Politicieni corupti, clerici pe masura, functionari in slujba artelor incapacitati, cetateni pasivi. Ne meritam unii pe altii, nu?! Oare cand si cu cine se va rupe cercul!
  Pentru noi si copiii nostrii e DATORIA noastra sa reactionam!! Pana cand ii vom lasa sa calce peste noi!?!
  Galateni treziti-va... suntem mai multi decat cred ei!
  0
  0
  Raportează
 • postat de lauramirela2011
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 11:01
  Domnule "Calicu numără banii bogatului" .... spui cinste lui Cassian... ai dumneata idee ce CHIOLHANURI face acesta in mislocul noptii, si ce preferinte(cred ca stii la ce ma refer) are? Sa iti fie rusine ca ai scris asa un comentariu! Rusine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Chirila
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 10:09
  Dictatorul casian matura pe jos cu primar, consilieri si alti birocrati de frunte ai orasului. Trebuie sa recunoastem ca biserica a devenit o industrie care fabrica voturi pe banda rulanta. Aceasta este arma principala a BOR, nu credinta in Dumnezeu. Din acest motiv cei pe care i-am votat stau cu fruntea in tarana la copitele imparatului casian.
  0
  0
  Raportează
 • postat de enoriasul vesel
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 09:01
  pentru Calicu numără banii bogatului......intelegem ca te-a pus TATUCA CASIAN sa-i iei apararea, dar nu ti se pare ca postarea ta se pierde in marea de postari nefavorabile popii??
  Abia acum poate vedea ce cred cu adevarat oamenii despre el...mai stim noi pe cineva care se credea IUBIT...si a sfarsit sub gloantele "dragastoase" ale supusilor...
  0
  0
  Raportează
 • postat de goe
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 08:09
  Am inteles ca inaltpreanefericityul are in plan sa puna mana si pe cladirea universitatii, ca cica a fost pension de maici pe la 1900 toamna. Nici Vaticanul n-are atata putere ca asta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de artă
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 01:57
  Tovarăşul primepiscop, pardon! arhiprimepiscop, conduce oraşul. judeţul, aşa cum vor epol...ochii lui albaştri! individul( cu i mic ca şi caracterul şi sfinţenia sa) nu are nici un dumnezeu! Este perfid, ipocrit, hrăpăreţ, mincinos, avid de putere,manipulator, etc.( în etc. aproape că nu încap toate tarele acestui ...care ne " preafericeşte"! Este o jignire pentru noţiunea de dumnezeu! Este un.. un... băsescu! Păstoreşte, adică paşte, cireada, de toate culorile, care s-a perindat la conducerea urbei şi judeţului!
  PS- Oare de ce nu se autosesizează marii noştrii formatori de opinie şi să sară in apărarea culturii! Dacă i-ar lăsa puţin pe de-alde dani, gigi, şi alţi troglodiţi şi trăianiţi, ar putea face ceva util şi pentru cultură( anchete de presă, dezvăluri despre retrocedare şi despre dedesubturile acesteia, informarea opiniei publice ... dl.TUCĂ?!dl. GÂDEA?!dl.BADEA?!dl.CTP?!dl.URSU ?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de artă şi cultură
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 01:49
  Tovarăşul primepiscop, pardon! arhiprimepiscop, conduce oraşul. judeţul, aşa cum vor epol...ochii lui albaştri! individul( cu i mic ca şi caracterul şi sfinţenia sa) nu are nici un dumnezeu! Este perfid, ipocrit, hrăpăreţ, mincinos, avid de putere,manipulator, etc.( în etc. aproape că nu încap toate tarele acestui ...care ne " preafericeşte"! Este o jignire pentru noţiunea de dumnezeu! Este un.. un... băsescu! Păstoreşte, adică paşte, cireada, de toate culorile, care s-a perindat la conducerea urbei şi judeţului!
  PS- Oare de ce nu se autosesizează marii noştrii formatori de opinie şi să sară in apărarea culturii! Dacă i-ar lăsa puţin pe de-alde dani, gigi, şi alţi troglodiţi şi trăianiţi, ar putea face ceva util şi pentru cultură( anchete de presă, dezvăluri despre retrocedare şi despre dedesubturile acesteia, informarea opiniei publice ... dl.TUCĂ?!dl. GÂDEA?!dl.BADEA?!dl.CTP?!dl.URSU ?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Joi, 01 Noiembrie 2012 22:42
  ati vrut USL, PRIN STAN SI BACALBASA .... si restul gen Paul Dobre, Eugen Durbaca, Dan Nica, ...... SPALATI-VA CU EI PE CAP....!!! DUPA CE CA ERAM VAI DE COZONACUL NOSTRU LA MUZEE/OBIECTIVE TURISTICE, ACUM CHIAR CA NU MAI AVEM NIMIC!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 01 Noiembrie 2012 22:34
  Muzeul de Arta a fost vandut de PSD, recte Dan Nica, care are tupeul sa cerseasca acum, votul galatenilor pentru a deveni deputat. Dupa 8 ani, un alt PSD-ist de seama, Bacalbasa-om de cultura, chipurile- ii definitiveaza lucrarea. Acesti mascarici, ca toti mai-marii urbei ce s-au perindat pe la conducere, pupa poala popii. Probabil ca le vantura dosarele pe la nas. Nu uitam ca marele Casian a fost ales arhiepiscop, dupa ce se dezvaluise in presa centrala ca a fost informator Secu. Dar, deh, cum se zice din batrani, sa faci ce zice popa, nu ce face.
  Pe langa toate sulfele astea, fotbalistul sef e nevinovat in prostia lui, dandu-si cu parerea vis-a -vis de locatia din parcul Rizer, rigole,ape pluviale, termeni de care aude ,probabil , prima oara in viata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Calicu numără banii bogatului
  Joi, 01 Noiembrie 2012 22:03
  Aceasta d-na ziarista a uitat sa mentioneze ca fostul Palat Episcopal nu va fi tot palat- casa episcopala si ar trebui sa-si ceara scuze in ziarul următor pt o proasta informare! Va furat dracul mințile frați crestini care dați zeciuiala acolo unde sunteți cu sufletul! Biserica prin Arhiepiscopie a câștigat o finantare de la UE! Suntem ultimul stat la absortia fondurilor comunitare! Banii bisericii sunt ai tuturor crestinilor! Biserica nu va sta niciodată cu mâinile in san! Uniunea Europeană a găsit Biserica ca fiind o instituție in care sa aibă incredere, altfel banii nu ar fi venit! De ce nu s-a zbatut directoarea muzeului pt o finantare la o noua locatie?...vreme de 8 ani...da vreme de 8 ani au stat acolo fără chirie, ATENTIE, fără chirie si nici Arhiepiscopul nostru nu a avut gânduri de a se muta acolo si nici nu cred ca va face asa ceva! Biserica face si va face milostenie, dar nu va putea înlocui niciodată conducerea lumii acestea care pare absenta in ochii multora dintre noi! In loc de cantini sociale poate si-ar fi dorit preotul noștri sa dea copiilor nostri in numele filantropiei burse la facultati de renume, dar asta este alta poveste...cinste Ierarhului nostru ca misca ceva intr-un oraș aproape mort
  0
  0
  Raportează
 • postat de Matei
  Joi, 01 Noiembrie 2012 21:17
  Cand il prind pe casian ii smulg barba si coarnele, sa-l vada lumea asa cum este el cu adevarat, nu cu masca!
  0
  0
  Raportează
 • postat de lia pentru @cir
  Joi, 01 Noiembrie 2012 20:56
  Nu, domnule. Emigrarea nu-i singura solutie. Una ar fi sa punem mana pe ciomegi si sa gonim nespalatii astia in sutana, care nu se mai satura de averi si se bucura la ultimul ban al babutelor. Si toti imbogatitii neamului, in loc sa ajute lumea saraca si bolnava, ei fac donatii la biserici. Eu locuiesc in Piata Centrala - biserica Sf. Haralambie de 20 de ani a tot primit bani pentru renovare si de la primarie si de la sponsori si de la enoriasi. Este tot neterminata (in interior) dar intre timp popa si-a facut vila, si-a schimba masina,
  0
  0
  Raportează
 • postat de CucuBau
  Joi, 01 Noiembrie 2012 20:09
  Un oras de mafioti si de pochi!
  0
  1
  Raportează
 • postat de CucuBau
  Joi, 01 Noiembrie 2012 20:09
  Si primaru' fotbalist a carui nevasta isi face restaurant in centru sta si freaca lula.......bleah, mi-e sila......vom ramane clar un oras de mafioti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cassian pe tobogan
  Joi, 01 Noiembrie 2012 18:29
  Vreti un exemplu proaspat de RESPONSABILITATE POLITICA a marilor lideri galateni? Iata-l: tocmai au dat la stiri ca baiatul turnatorului Pislaru s-a paruit, in tribunalul Galati, cu avocata Toader si o jurista venita sa-l conteste, a doua oara, pe iustrul turnator. Mai ceva ca in Caragiale! RUSINEEEEEEEEEEEEEEE nemernicilor care nu va mai saturati de jefuit!!! Preotilor ar trebui sa le fie rusine, daca ar sti ce e aia, citind ce cred galatenii despre ei: niste tarani obraznici avizi de imbogatire prin orice mijloace! Sa iesim in strada si sa ne aparam PRIMUL MUZEU DE ARTA din Romania lui papura-voda!
  0
  0
  Raportează
 • postat de casio
  Joi, 01 Noiembrie 2012 17:53
  in anul 1994 a fost uns necuratul casian la episcopia dunarii de jos.
  la episcopia tomisului e teodosie spagoveanul.
  eligerati urgent vilele norvegiene.
  plecati in pesteri daca sunteti calugari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de TUDOR VLADIMIRESCU 1821....VA AMINTITI NU???
  Joi, 01 Noiembrie 2012 17:01
  Stau si va intreb ...in momentul cand comunistii le-au luat cladirea, in loc li s-au dat alte cladiri si terenuri ( actuala cladire a seminariului, terenuri in bariera Traian, cladirea unde isi are acum casa parohiala, livada de la Greaca) si multe altele...le dau acum inapoi sau raman si cu acele bunuri?????Galateni hai sa facem ceva pt Muzeul de Arta Vizuala unic in tara asta sa nu lasam sacalii sa ia totul.!!!!!!
  AU MANA NUMAI DE LUAT...ATATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
  NU AU FRICA DE DUMNEZEU???????????????????????????
  PE CARE IL "SLUJESC" CU DEVOTAMENT SI EVLAVIE?????
  CU DRAGOSTE SI RECUNOSTINTA????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de TUDOR VLADIMIRESCU 1821....VA AMINTITI NU???
  Joi, 01 Noiembrie 2012 17:00
  Stau si va intreb ...in momentul cand comunistii le-au luat cladirea, in loc li s-au dat alte cladiri si terenuri ( actuala cladire a seminariului, terenuri in bariera Traian, cladirea unde isi are acum casa parohiala, livada de la Greaca) si multe altele...le dau acum inapoi sau raman si cu acele bunuri?????Galateni hai sa facem ceva pt Muzeul de Arta Vizuala unic in tara asta sa nu lasam sacalii sa ia totul.!!!!!!
  AU MANA NUMAI DE LUAT...ATATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
  NU AU FRICA DE DUMNEZEU???????????????????????????
  PE CARE IL "SLUJESC" CU DEVOTAMENT SI EVLAVIE?????
  CU DRAGOSTE SI RECUNOSTINTA????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de TUDOR VLADIMIRESCU 1821....VA AMINTITI NU???
  Joi, 01 Noiembrie 2012 16:59
  Stau si va intreb ...in momentul cand comunistii le-au luat cladirea, in loc li s-au dat alte cladiri si terenuri ( actuala cladire a seminariului, terenuri in bariera Traian, cladirea unde isi are acum casa parohiala, livada de la Greaca) si multe altele...le dau acum inapoi sau raman si cu acele bunuri?????Galateni hai sa facem ceva pt Muzeul de Arta Vizuala unic in tara asta sa nu lasam sacalii sa ia totul.!!!!!!
  AU MANA NUMAI DE LUAT...ATATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
  NU AU FRICA DE DUMNEZEU???????????????????????????
  PE CARE IL "SLUJESC" CU DEVOTAMENT SI EVLAVIE?????
  CU DRAGOSTE SI RECUNOSTINTA????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de dragos
  Joi, 01 Noiembrie 2012 16:29
  popii astia au ajuns niste paraziti pe spinarea noastra: primesc salariu de la stat, sunt scutiti de plata impozite si altele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 01 Noiembrie 2012 16:26
  Printre cei evacuati se afla si Inno[cens] - Tirighinescu ? Sper ca acesta va ajunge acolo unde ii este locul, adica in Lapidariumul Muzeului de Istorie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Carmen
  Joi, 01 Noiembrie 2012 15:58
  Piața și muzeul de artă! Asta da coabitare!
  Pe de altă parte, în 8 ani de zile nimeni nu a făcut nimic pentru a căuta/construi un nou sediu. Ne-am obișnuit să ne facă alții treaba! Așa cum în restul lumii angajații instituțiilor culturale sunt formați să-și caute singuri fondurile necesare (măcar o parte) pentru derularea activităților, așa se s-ar fi putut și la noi. Mă întreb câți dintre experții muzeului știu cum să-și atragă banii necesari pentru a deveni vizibili. E una din problemele reale cu care se confruntă piața culturală românească.
  Că spațiul trebuie retrocedat și cine e proprietarul sunt aspecte secundare; până la urmă, suntem stat de drept și dreptuile civile trebuie respectate. Ne convine sau nu.
  Deci... cultura gălățeană se scunfundă încet și sigur în apele tulburi ale Dunării. Asta e o situație fără precedent! Asta trebuie să ne îngrijoreze!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Joi, 01 Noiembrie 2012 15:55
  Asta meritam.Avem un popor care stie sa se plinga,dar nu stie sa iasa in strada sa/si ceara drepturile.Stiu sa stea 20 de ore sa sarute moaste,sa dea acatiste la biserici,dar sa dea an leu pentru construirea unui muzeu nu sint in stare.Preotii sint din ce in ce mai lacomi,profita de saracia si nevoile acestui popor nenorocit,dar nu misca un degetsa faca ei opere de binefaceri.Daca se poate,ei sa/si schimbe in fiecare luna masinile,sa cumpere copiilor case cit mai luxoase,dar sa intinda o mina celor necajiti ,nupot.Ma mir ca ii mai suporta cel de sus pe acest pamint.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Elena
  Joi, 01 Noiembrie 2012 14:59
  Oricum orasul Galati nu merita muzee, teatre si nimic din ceea ce inseamna cutura. Aici e orasul rosu, un oras industrial care traieste pe stadion si in parcul pensionarilor la remi si la table. Vreti prea mult de la amaratii astia care ne conduc. Pun pariu ca marea lor majoritate dintre ei nu cunosc bine limba romana. Asa ca ce sa mai vorbim?
  0
  0
  Raportează
 • postat de mirela soare
  Joi, 01 Noiembrie 2012 14:51
  Otrava din sufletul negru al popilor se revarsa peste societatea noastra si ne ineaca orasul in saracie spirituala. Spagarii politicieni huzuresc in bordeluri de lux alaturi de preafericiti si vad cum orasul se naruie. Mai inchina un pahar, mai aprind un trabuc, zambesc si se relaxeaza. Planul se apropie de final! In sfarsit prostimea e cu capul in tarana!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cosma
  Joi, 01 Noiembrie 2012 14:45
  Fugiti fratilor cat mai puteti! Umbra intunericului pune stapanirea peste mintea si inima romanilor! In afara granitelor scapam de satana in sutana. Doar acolo exita eliberarea!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Joi, 01 Noiembrie 2012 14:30
  Dupa cum se vede, viitorul Romaniei inseamna nu Educatia, nu Cultura ci Biserica, atotstapanitoare pe locasurile noastre de cultura, pe spitale si pe mintile copiilor din scoala. Singurul lucru bun este posibilitatea de emigrare in tari civilizate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de deea
  Joi, 01 Noiembrie 2012 14:27
  TRIST DAR ADEVARAT!
  0
  0
  Raportează
 • postat de A.H.
  Joi, 01 Noiembrie 2012 13:10
  Toata lumea stie ca biserica si-a sporit averea prin donatii. Oare n-ar putea in spiritul milosteniei cu care slujeste sa doneze o parte din averea sa si sa lase aceasta cladire cetatenilor acestui oras? Oare biserica este in stare de o asemenea milostenie?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de doina biris
  Joi, 01 Noiembrie 2012 13:08
  Dupa desfiintarea postului TVR Cultural , unde se mai puteau urmari emisiuni interesante si se putea "trai" civilizat si altele si altele ... la fel , de ce sa ma mai mire evacuarea Muzeului de Arta ... Evident ca este total neinteresanta "zona" culturala a acestui oras. Nimeni nu pune pret pe EFORTURILE pe care le fac o mana de oameni dedicati pentru a mai "scoate la lumina" ,macar din cand in cand , Galatiul si pe locuitorii sai, care ar putea sa mai scape de "mizeria" cotidiana . Dar ce nevoie avem noi de cultura??!!!
  Autoritatile locale ar trebui sa fie facute raspunzatoare pentru situatia acestui lacas de cultura,care e "pe duca" , se pare , dar NIMENI NU MISCA NIMIC.
  POATE IN LOC DE CATEDRALA NEAMULUI ...s-ar putea gasi fondurile necesare consolidarii unor edificii similare muzeului de arta , cu adevarat importante pentru aceasta tara si pentru imaginea ei.
  Dar acest lucru ar insemna IMPLICARE din partea celor care detin putearea , lucru care NU INSEAMNA CIOLAN , deci... neinteresant , cum spuneam ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Petru
  Joi, 01 Noiembrie 2012 12:53
  A mai ramas ceva de demolat in orasul asta??
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cornelia
  Joi, 01 Noiembrie 2012 12:46
  @ jiji - dupa cum iti spune si numele probabil ca esti fan Gigi Becali, m-as fi mirat ca unul de teapa ta sa calce vreodata pragul unei institutii de cultura oricare ar fi ea. Noroc ca in orasul asta mai sunt si oameni care simt si inteleg viata altfel, nu traiesc doar pentru tuica si seminte prajite sparte la coltul blocului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lia
  Joi, 01 Noiembrie 2012 12:44
  Eu nu mai primesc la mine in casa nici-un popa cu cele "sfinte" de cativa ani, cand o vanzatoare de la un magazin de mobila mi-a spus cum a venit un popa sa cumpere mobila, cu monezi de 50 bani, in fisicuri infasurate cu pomelnice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de jiji
  Joi, 01 Noiembrie 2012 12:35
  offf, macar de ar fi avut Muzeul asta de arte contemporane atitia vizitatori zilinic citi comentatori la acest articol isi vor da cu parerea in cursul zilei de astazi...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zoe
  Joi, 01 Noiembrie 2012 12:23
  Cum au venit astia pe scaune sa conduca orasul, cum s-a prabusit totul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Decebal
  Joi, 01 Noiembrie 2012 12:10
  De ce includeti Uniunea Europeana in povestea asta? Ce credeti ca aia sunt prosti sa dea niste bani pe care stiu ca oricum ii fura scursurile de politicieni? Ce ei nu stiu care este situatia ca in multe alte cazuri cand fondurile europene s-au scurs printre degete??? Uitati-va ce viloace si ce gipane au politicienii si capii bisericii, dechideti-va ochii romani!
  0
  0
  Raportează
 • postat de corina toma mihaela
  Joi, 01 Noiembrie 2012 12:02
  Asa se intampla cand antichristul (BOR) si politicienii isi dau mana, orasul Galati se transforma treptat, treptat intr-o groapa mizera in care prospera borfasii si cu mafia. Dracu m-a pus sa va votez! Sa-mi fie invatatura de minte!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Diana Voicu
  Joi, 01 Noiembrie 2012 11:56
  Ei n-au fost in stare sa pastreze Casa Mantu si acum vreti sa aibe grija de o institutie atat de complexa cum este Muzeul de arta??? Sunteti naivi! Politicienii astia de la primarie, CJ si CN nu au decat spaga si voturi in cap!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alexandru Andrei
  Joi, 01 Noiembrie 2012 11:50
  Scoli, spitale si acum institutii de cultura, muzeele si teatrele noastre - toate cad sub tavalugul nemilos al oamenilor politici hulpavi dornici sa isi umple punga cat mai repede. Acesti nemernici care pastoresc acum orasul nu au in cap decat voturile noastre si apoi sa ne jupoaie de bani. Pe mine m-ati pierdut. Nu mai calc intr-o sectie electorala banditilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de opinia publica
  Joi, 01 Noiembrie 2012 11:49
  RUSINE BISERICII ORTODOXE ROMANE...o institutie de cultura , cum este Muzeul de Arte Vizuale ,este deschisa pentru toti cetatenii orasului...PALATUL EPISCOPAL va avea doar vizitatori " PRIVILEGIATI"...BISERICA AR TRBUI SA INCURAJEZE SI SA SPRIJINE ACTUL DE CULTURA IN FOLOSUL COMUNITATII NU SA -L DISTRUGA ...mercantilismul preotilor nu are limite...
  0
  0
  Raportează
 • postat de lauramirela2011
  Joi, 01 Noiembrie 2012 11:19
  Sa se inceapa o ancheta..... AMANUNTITA............ Poate vom vedea in sfarsit pe PRAFERICITUL dupa gratii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de casio
  Joi, 01 Noiembrie 2012 11:10
  episcopia sa elibereze urgent cele doua vile norvegiene da liga catedrala.
  au fost primite in schimbul actualului muzeu.+terenuri
  0
  0
  Raportează
 • postat de Uitucilor!
  Joi, 01 Noiembrie 2012 10:45
  Fondurile europene s-au pierdut din cauza... romanilor. Ati uitat ca cei de la CJ nu vroiau sa aloce partea lor de finantare pe motiv ca, sanchi! cica nu au bani?
  0
  0
  Raportează
 • postat de angelik
  Joi, 01 Noiembrie 2012 10:36
  intrebarea este de ce noi nu putem avea grija de nici un muzeu ? oare chiar nu se po\ate gasi un spatiu in tot galatiul asta? vizavi de policlinica cu plata aproape fata in fata cu liceul de arta sta de ani de zile ridicata o cladire neterminata nu s-ar putea sa se faca acolo ceva e si in centru e si aproape de centrul universitar si tot asa ..tinem paragine cladiri nu le terminam si se plang ca nu au spatiu. Daca stau si ma gandesc bine mai este un teren gol si pe langa AJOFM care nu are nimic pe el ...deci se gaseste daca se vrea un spatiu de constructie. Cautati sunt multe cladiri incepute si lasate in voia Domnului sau inchiriate pentru a se face jocuri de noroc sau alte tampenii. Iar pentru muzee s-ar putea crea un program la nivel local cu scolile unde copii sa poata vizita aceste muzee sa aprecieze de mici tot ce avem de la arta, de la istorie si de ce nu si navighatie, lucruri cu care ne mandream acuma 20 de ani..nu doar calculatoare. Chiar si pentru teatre se pot crea programe speciale pentru elevi cu preturi mai mici sa mearga sa vada ce inseamna un spactacol...generatia IT nu stie decat tv care spala creierii (cu barfe, scandaluri) si calculator care este bun doar intr-o anumita masura. Ne plangem ca, copii nostri sunt rai, needucati, drogati etc pai cine se mai gandeste sa le faca si un nivel de cultura mediu macar.. li se spala creierii cu toate emisiunile cu oameni inculti si care nu promoveaza nimic bun sau educational iar ce ar trebui promovat e ascuns sub covor..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurelius
  Joi, 01 Noiembrie 2012 10:21
  Cati,dintre muritorii de rand vor trece pragul Palatului Episcopal?.Nu vor incapea de burtile mai marilor BOR,care trudesc sa mai acapareze cate ceva din Patrimoniul cultural si istoric al Galatiului,Halal- milostenii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lauramirela
  Joi, 01 Noiembrie 2012 10:02
  S-a intrebat cineva daca nu cumva Muzeul de Arta Vizuala a fost vandut de mult? Nu e vorba de nepricepere, toata retrocedarea a fost ilegala, iar juristii de la CJ "intentionat " nu au reusit sa faca nimic! Niste nemernici si niste hoti! De alfel de unde au Bisericile atatea averi?.... Nu le-au dobandit nicidecum prin munca! Tot prin furt! Si sunt multe de spus inca.............................................
  0
  0
  Raportează
 • postat de enoriasa
  Joi, 01 Noiembrie 2012 09:55
  Citesc si iar citesc si nu-mi vine sa cred...NU-MI VINE SA CRED...Am ramas fara grai...credeti-ma...nu mai pot scrie nimic
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galateanul
  Joi, 01 Noiembrie 2012 09:39
  Jur ca nu mai calc prin biserica ,si nici nu mai primesc un popa cu toate sfintirile si etc .. daca acolo isi fac cuib poponarii venali imbracati in negru. BOR sa faca un gest crestinesc si sa lase acolo muzeul,preasfintia sa nustiucare,are unde sta, e plin orasul de case parohiale,dar biserica si-a pierdut esenta ei si anume CREDINTA, a devenit o institutie ca oricare alta cu angajati de toate felurile fara har dar cu mare dorinta de imbogatire.
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN MIREAN
  Joi, 01 Noiembrie 2012 09:19
  RUSINE BISERICII ORTODOXE ROMANE, NISTE HOTI ,CAMATARI , SPAGARI ALTE RELE
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nesimțirea religioasă, prea curvia pământescă?
  Joi, 01 Noiembrie 2012 09:14
  Bisericile, prelații nu sunt impozitați dar au dreptul să facă comerț civil și religios și la pensii, sănătate fără a plăti nici-un ban la stat, de parcă sunt stat în stat, fără nici-o obligație socială, dar având pretenții nesimțite pământești ce nu au nici-o legătură cu Dumnezeu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galati
  Joi, 01 Noiembrie 2012 09:13
  Lasati baieti, nu mai bociti atata, ca acum sunteti evacuati. Procesele astea dureaza de ani buni si ar fi trebuit sa va puneti neuronii la contributie, inca de pe atunci, sa gasiti o viitoare locatie.
  Dar cum framatarile politice si interesele personale v-au ocupat mai tot timpul, acum veniti cu proiecte marete, abracadabrante...construim, facem. Aiurea...Aproape tot orasul e impanzit de cazinouri, carciumi, agentii de pariuri, sex-shop-uri si alte asemenea "pretioase obiective culturale ce fac cinste orasului". In schimb, visam frumos, avem pretentii sa devenim oras turistic, o punte spre Delta, cu pod peste Dunare, cu aeroport, cu un nou sediu de Primarie...
  Subtitrarea asta e din alt film, Stimabililor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mariana Sandu
  Joi, 01 Noiembrie 2012 09:08
  Cel mai important patrimoniu de arta din tara va fi aruncat pe drumuri din cauza nepriceperei si a ignorantei (ca sa nu zic reavointa) a unor oameni politici semidocti, interesati doar de propriile burti si conturi si total indifereneti la Valorile orasului??? Mi-e sila!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Constantin
  Joi, 01 Noiembrie 2012 08:52
  Aveam si noi cel mai imporatnt si cel mai vechi muzeu de arta contempotana din tara. AVEAM! L-am pierdut si pe asta... Faceti domnilor carciumi, cazinouri si bordeluri ca sa ramaneti in memoria galatenilor ca niste paraziti ce sunteti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Campanie neelectorala
  Joi, 01 Noiembrie 2012 08:48
  Daca nu mai avem industrie, agricultura, scoala serioasa, cultura este tratata si ea cu un "oftat" si ridicat din umeri. Stirile internationale sunt alarmante si pentru clasa de mijloc din tarile dezvoltate,principalii platitori de taxe si impozite in UE. Pentru siguranta banii vor fi bine monitorizati in toata Uniunea . Biserica are si ea proiectele ei , Palatul Episcopal va redeveni ce a fost inaintea comunismului.Dar,(exista si un "dar" in mintea romanului) au fost "N" OCAZII cand reprezentantii culturii galatene au atras atentia autoritatilor d.e.n. si dupa Hristos de toate aceste neajunsuri . In situatii cand erau fonduri iar "economia duduia" Galatiul a ramas cu institutii fundamentale "in chirie" ,inclusiv Primaria. Noroc ca multi proprietari care au ridicat orasul sunt morti sau nu mai au urmasi . O fi scris in istorie sa ramanem numai cu "cultul moastelor" ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de nistor
  Joi, 01 Noiembrie 2012 08:29
  brava,halal documentare.de la retrocedare si pina acum sa platit chirie de catre cj.mai mult ,importante sume de bani au fost date bisericilor ,evident contra voturi,l-at auzit pe durbaca ce se mai lauda acum in campania pe care a inceput-o deja cit sprijina el biserica.bine spus dece nu doneaza episcopia cladirea,are mina de primit doar. o ancheta corecta ar duce la canal pe calugarul sef
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu am sadit teii din parcul 11 iunie
  Joi, 01 Noiembrie 2012 07:48
  A supravegheat cineva banda aia de muncitori de doi bani care au taiat jumatate din copacii parcului si au furat un sfert din materiale? A vazut vre-un mare sef din primarie ce inclinatie au aleile ce zici ca sunt partii pentru schi sau derdelus? Si nu ma refer la inclinatia pe lungime ci pe latimea unora dintre alei. La iarna nu se va putea circula pe acolo! Si-au batut joc de lucrare de la un capat la altul! Si ce nu au mai distrus muncitorii vor contiua tiganii care stau in zona si abia asteapta sa se apuce de furat. De cap sa va fie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de negonic
  Joi, 01 Noiembrie 2012 07:39
  Sa ma ierte Dumnezeu ,dar B.O.R. stie numai sa ceara ?In schimbul banilor primiti pentru salarii ,renovari si constructii de biserici ,chiar nu se putea face niste compromisuri si sa fi renuntat la unele bunuri de interes national ? B.O.R. , a cam devenit stat in stat si sa cam abatut de la cele laice .Guvernantii ce au de spus si ce fac pentru a opri unele nereguli savarsite de unii oameni ai B.O.R. ?Sau nu vor sa se puna rau cu Dumnezeu si cu reprezentantii sai ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Joi, 01 Noiembrie 2012 06:42
  Din cate intelesesem eu, Palatul Episcopal fusese rascumparat cu terenuri,atunci cand a fost luat. Acum raman si cu cladirea si cu terenurile?!
  In ceea ce priveste parcul Rizer, au ddreptate. Stim foarte bine ca daca faci ceva bun,trebuie neaparat sa strici ca mai trebuie sa carpesti ceva. Se asfalteaza, apoi se dau gauri pt conducte sau cabluri. Mai bine ca nu-l pun in parc ca si de parc aveam nevoie. Sa-l faca la parcul CFR, ala si asa e aproape in paragina si nu prea e frecventat. Nici muzeul nu prea era,asa ca se vor intelege bine...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghici
  Joi, 01 Noiembrie 2012 05:49
  Muzeele se constuiesc in zone usor accesibile . In loc de un nou mall se putea construi un muzeu. Se ajungea cu orice mijloc de transporrt in comun. Zona de la ultimul leu era perfecta. Apoi in locul complexului comercial din Tiglina se putea de asemenea amplasa un muzeu. Dar incultura, reaua vointa a adus orasul la rang de catun.Pacat ca unii dintre conducatorii nostri s-au scolit la invatamant de zi si chiar la scoli bune.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 01 Noiembrie 2012 01:26
  Rectificare ,in loc de dublura primarului (city-managerul) , se v-a citi ,dublura presedintelui CJ ,county-managerul Costel Fotea . Scuze pentru afirmatia prin care am dat sa se inteleaga ca in primarie nu stie dreapta ce face stanga .In administratia USL nu stie dreapta (primarul) ce face stanga (Cons Judetului ) de aici si uite fondul ,nu e fondul...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 01 Noiembrie 2012 01:18
  Pe un post TV ,mai acum cateva zile ,primarul ne spunea ca muzeul de arta nu se mai face in Piata Rizer pe motiv ca viitorul constructor v-a distruge frumusetea de parc si ca se cauta alta locatie ,una fiind pe langa Vadul Ungurului (in parcul CFR ) cica mai central??????????? Chestia cu distrugerea parcului de viitorul constructor este de tot rasul -plansul ,traiasca motivul.Acum dublura primarului ( county-managerul Costel Fotea) ne spune ca in Parcul Rizer ,terenul destinat muzeului v-a ramane a acestuia ,se v-a semana gazon si cand vor fi fonduri??????????? se v-a construi muzeul. Si problema fondurilor este o nebuloasa pentru cei din primarie ,primarul spunea ca este vorba :"...si de niste fonduri europene " dublura zice ca s-au pierdut .Si eu care credeam ,mai acum un an ,ca numai varsta inaintata a primarului este de vina................
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.