Festivalul "Gulliver", cel mai longeviv din ţară, este organizat de o instituţie fără sediu propriu, dar cu o tradiţie de 60 de ani!

Festivalul "Gulliver", cel mai longeviv din ţară, este organizat de o instituţie fără sediu propriu, dar cu o tradiţie de 60 de ani!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Teatrul Ţăndărică” a deschis cea de-a XX-a ediţie de festival, cu „Rapunzel”


Ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver” a debutat ieri, marcând împlinirea a 20 de ani de când acest eveniment cultural de marcă se derulează neîntrerupt, dar şi 60 de ani de la înfiinţarea teatrului de păpuşi la Galaţi. Aşa cum ne-a obişnuit, la deschiderea festivă, directorul de la „Gulliver”, Stelian Stancu, a punctat alături de preşedintele juriului, Marius Zarafescu, doar câteva lucruri importante şi le-a urat succes trupelor venite în concurs: cinci zile de sărbătoare pentru copii şi pentru marionetiştii veniţi din toate colţurile ţării.

Un regal marca "Ţăndărică"

Maratonul teatral a început sub o stea norocoasă: prima piesă prezentată a fost cea a Teatrului „Ţăndărică” - „Rapunzel”. Păpuşi frumoase, soluţii scenice inedite, joc actoricesc impecabil. Dincolo de eroii din cunoscuta istorisire a Fraţilor Grimm, actorii bucureşteni au adus pe scenă un personaj inedit - povestea însăşi - care se construieşte concret chiar sub ochii uimiţi ai spectatorilor. Firul ei magic porneşte din cosiţele lungi ale fetei cu nume de plantă - Rapunzel, se înnoadă în dreptul marionetelor, făcându-le să prindă viaţă, aduce pe scenă şi trimite în culise personajele şi actorii, deopotrivă, pentru ca, pe nevăzute, să-i învăluie cu vraja lui şi pe spectatori.

Atât regizorul Gavriil Pinte, cât şi scenografa Roxana Ionescu au adus astfel un suflu nou în arta animaţiei, lucru pe care sperăm să-l remarce şi juriul format din Marius Zarafescu, Mariana Mierluţ şi Ilie Zanfir.

Programul de astăzi

Firul magic se deapănă astăzi în alte trei spectacole: „Scufiţa roşie” - Teatrul „Aşchiuţă” din Piteşti, de la ora 10.00; „Cenuşăreasa” - Teatrul  „Bacovia” din Bacău, de la ora 12.30 şi „Vine, vine Caragiale” - Teatrul „Ciufulici” din Ploieşti, de la ora 16.00.

De la ora 17.00, în foaierul Dramaticului gălăţean, tot astăzi, va fi o dublă lansare de carte: „Despre arta păpuşarilor români. Dialoguri cu maeştrii scenei” de Toma Hogea şi „Ringul iubirii” de Simona Negritoru.

 

Citit 4692 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2012 11:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.