Luni, la Casa de Cultură a Sindicatelor: Dan Puric în „Sinucigaşul”, un spectacol de excepţie

Luni, la Casa de Cultură a Sindicatelor: Dan Puric în „Sinucigaşul”, un spectacol de excepţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Teatrul Naţional din Bucureşti va urca luni, 26 noiembrie, pe scena de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi cu spectacolul „Sinucigaşul”, în regia lui Felix Alexa (fiul lui Alexa Visarion), tânăr cu un palmares bogat de premii la festivalurile naţionale şi internaţionale. În rolul principal joacă Dan Puric, actor unicat în România, care dă personajului o forţă de neimaginat.

Autorul piesei - Nikolai Erdman - este un dramaturg şi scenarist rus de geniu, a cărui operă nu a putut fi pusă în scenă în timpul vieţii sale şi care a murit în uitare în Siberia, unde a fost trimis de comunişti. „Sinucigaşul” este chiar opera care i-a atras deportarea, dar şi faima după moarte în întreaga lume. La vremea la care a fost scrisă - 1928 - a fost considerata o “satiră la adresa lui Stalin”, fiind interzisă.

De la acest moment au trecut aproape 80 de ani şi, totuşi, dramele descrise în piesa lui Erdman sunt şi ale noastre, replicile şi situaţiile în care se află personajele ne sunt foarte familiare. "Sinucigaşul" lansează o întrebare dramatică: "Viaţa are sens?", constituindu-se într-un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea cuiva este speculată în interesul propriu.

„Sinucidere comandată şi organizată de alţii”

Iată cum îşi motivează Felix Alexa această alegere: "Sinucigaşul este ciudat de actuală. "Viaţa n-are sens" e replica finală a acestei piese geniale, scrisă cu un curaj nebun de un tânăr de 28 de ani, al cărui talent a fost sugrumat. Între lozinca spusă în actul întâi - "Viaţa e minunată", şi replica finală, se zbate un destin. Aparent simplu, banal, de o banalitate simbolică, destinul lui Podsekalnikov devine exemplar, din clipa în care sinuciderea îi este comandată şi organizată de ceilalţi. Morala acestei piese este deosebit de actuală. O actualitate ce ar trebui sa ne dea de gândit...".

Presa de specialitate spune despre acest spectacol că este cea mai reuşită montare a lui Felix Alexa din ultimul timp. Dan Puric este susţinut în rolul său genial de toţi colegii care îi joacă alături, roluri memorabile şi cu încărcătură emoţională maximă interpretând Ileana Olteanu şi Adela Mărculescu.

În distribuţie mai figurează Costel Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Maria Buză, Andrei Finţi, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Constantin, Ana Macovei, Vitalie Bichir, Alexandru Nedelcu şi Nikita Dembinski.

Preţul biletului este de 85 de lei.

Citit 6013 ori Ultima modificare Vineri, 23 Noiembrie 2012 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.