Zimbru, la Zimbru: Lecţie pentru învăţarea învăţăturii

Zimbru, la Zimbru: Lecţie pentru învăţarea învăţăturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Special m-am dus, să văd cu ochii mei cum n-a uitat să se întoarcă poetul în satul lui, cum se bucură învăţătorul Ioan Răşcanu că i-a ieşit din mâini şcolarul cu tot cu poezie înglobată.

Poetul Ion Zimbru a descălecat la Rădeşti. Născut în comună, în cătunul Zimbru, „la un buzunar de seminţe” de primărie, sat care are cică nouă locuitori, din care zece sunt plecaţi în lume. Cele două surori cu mult spirit ale poetului ne-au întâmpinat luni în locul mamei  Măriuca, dusă pe Cea lume, care, îşi amintea luni învăţătorul, de tânără îi prăda biblioteca de alde Dostoievski şi clasici români, dar şi tatălui plecat şi el - nea Ghiţă, plugarul cu trei clase primare, care scria versuri la 90 de ani şi citea cărţile gălăţenilor, consemnând data lecturii ca pe sfârşitul unui război mondial. Din aşa părinţi a ieşit poetul Zimbru, întâi cetitor de carte care are un fiu - Ionuţ, ce semnează, ca bun poet, cu Alexandru Maria. Aşa s-a prezentat Zimbru - Ionel Creţu pe numele adevărat, în faţa zecilor de copii veniţi să nu-l uite vreodată. Primarul Ioan Porumb a şi spus-o: în viaţa sa n-a apucat să vadă astfel de sărbătoare! Copiii au primit de la poet, de la oaspeţi, o lecţie care să dea gust învăţăturii: fără carte şi fără muncă nu ajunge nimeni om! Au fost apoi dăruite cărţi şcolii, dascălilor, bibliotecii, copiilor. La concursul de recitări pe versuri de Ion Zimbru, fetele au primit premii de 300, 200 şi 100 de lei de la Tincuţa Boza, sponsorul editării volumelor „Casa mea cu cer la poartă” şi „Ce zgomot face cântecul când moare”. Mai multe parale decât se oferă unor premii literare! Fiică a satului, a primit mulţumirile obştei pentru că a făcut posibilă sărbătoarea nemaipomenită aici. Bibliotecara comunei a mărturisit acum că din ziar îl citeşte întâi pe Zimbru, pe care îl decupează şi îl strânge în coperte de casă.

Citit 4987 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 15:15

1 comentariu

 • postat de IC
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 04:43
  De cand Zimbru ,catun apartinator de Bursucani-sat in comuna Balabanesti ,apartine de comuna Radesti ? Daca este sa ne luam dupa ce a fost in trecut ,de ce nu Zimbru sat in comuna Bursucani , a apartinut in trecut si de acesata ca si de comuna Radesti? Asta nu ma impiedica sa-l admir si sa apreciez talentul lui Ion Cretu.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.