18 decembrie, Sfântul Daniil Sihastrul

18 decembrie, Sfântul Daniil Sihastrul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Biserica noastră îl pomeneşte astăzi pe Sfântul Daniil Sihastru, mare iubitor de Dumnezeu, răsărit în pământul sfânt al Moldovei. A fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în 1992, însă românii l-au purtat în suflet mai bine de jumătate de mileniu, fiindcă Daniil Sihastru a fost văzut de contemporanii săi drept sfânt.

S-a născut pe moşia Mănăstirii „Sf. Nicolae” Rădăuţi, în zorii veacului al XV-lea, la naştere părinţii botezându-l Dumitru. La 10 ani a devenit elevul amintitului aşezământ monahal, iar la 16 ani a fost tuns în monahism, cu numele David. S-a retras apoi la Mănăstirea "Sfântul Laurenţiu” din Vicovul de Sus şi pe la 1450 s-a făcut schimonah, cu numele Daniil. Pe valea Putnei, pe râul Viţeul, s-a nevoit într-o chilie săpată în piatră, timp de 20 de ani. Chilia există şi astăzi. Iubea viaţa aspră şi pentru sfinţenia sa şi era căutat pentru puterea de vindecare a rugăciunii sale.

Sihastrul Daniil a fost modelul duhovnicului luminat, el fiind părintele spiritual al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Se spune că i-a prevestit lui Ştefan că va deveni domn al Moldovei şi aşa a fost. La sfatul său, Ştefan cel Mare a ridicat multe mănăstiri, una dintre ele fiind Voroneţ (1488). Cuviosul Daniil a primit stăreţia aşezării monahale (acum în patrimoniu UNESCO), fiind înconjurat de mulţi ucenici.

A trecut la Domnul în 1496, la vârsta de peste 90 de ani. A fost plâns de mult popor şi drept răsplată poporul l-a ridicat în icoană.

Astăzi, Sfintele sale Moaşte odihnesc şi veghează în pronaosul Mănăstirii Voroneţ, fiind aşezate într-o raclă încă de la începutul secolului al XVII-lea, cu mult înainte de a fi canonizat.

I se mai spune Sfântul Daniil cel Nou de la Voroneţ.

Citit 6636 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2012 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.