„Anti-portretele” lui Crihană, la Galeriile Mantu

„Anti-portretele” lui Crihană, la Galeriile Mantu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Caricaturistul Florian Doru Crihană le oferă gălăţenilor o expoziţie inedită. Luni, 16 martie, începând cu ora 18.00, la Galeria de artă "Nicolae Mantu" va avea loc vernisajul „Portretelor”. Despre ceea ce veţi putea vedea în expoziţie ne spune câte ceva caricaturistul gălăţean:

„Portretul umoristic este foarte prezent în lumea desenatorilor de umor. Cu toate acestea, am observat o stagnare a acestui capitol. Mereu şi mereu ne sunt oferite aceleaşi personaje politice sau istorice, fotbalişti sau actori americani, cântăreţi de muzica pop-rock. Deformările faciale sunt cam aceleaşi.

Ani de-a rândul, George Bush şi Condoleezza Rice au umplut spaţiile expoziţiilor de caricatură. Acum începe Obama.

Din păcate, diferenţele de reprezentare de la artist la artist sunt foarte mici, încât oferta de portrete nu mai prezintă încredere. Unii artişti încearcă să inventeze tehnici de lucru ieşite din comun pentru a fi observaţi. Pe plan mondial, unii au reuşit. Totuşi creaţia nu prea stă în tehnica de lucru, ci în spirit. Alteori s-a lucrat pe dimensiuni uriaşe: nici un rezultat. Am încercat prin noua mea expoziţie să privesc portretul din alt punct de vedere.

Vă asigur că felul cum am tratat subiectul este nou în domeniu, măcar prin amplitudinea studiului temei. Nu veţi mai vedea în portretele mele aceleaşi personaje, devenite de acum antipatice.

Din acest punct de vedere, s-ar putea spune că este o expoziţie «anti-portret», iar doritorii de «răzbunare politică» vor ieşi din galerie dezamăgiţi. De luni, veţi vedea «poveştile crihană» ale unor portrete: cum s-au realizat, ce au păţit pe timpul expunerii în muzee, ce li s-ar fi putut întâmpla pe timpul transportului, care le este destinul, cum pot influenţa viaţa unei familii simple”, ne-a povestit Florian Doru Crihană, atât cât să ne facă destul de curioşi.

Expoziţia va fi deschisă timp de trei săptămâni şi, pe toată această perioadă, autorul va fi  prezent în galerie pentru a sta la taifas cu publicul, între orele 9.00-12.00 şi 17.00 - 21.00. 

În fotografie, „Şotronul”

Citit 1039 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.