Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

La sediul Bibliotecii Franceze „Eugène Ionesco” din Galaţi, pe strada Basarabiei nr. 14, va avea loc sâmbătă, la ora 18,00, vernisajul unei expoziţii de grafică satirică semnată de artistul gălăţean Marian Mănăilă. Absolvent al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” în anul 2000 şi al Facultăţii de Arte „George Enescu” din Bucureşti în 2006, Marian Mănăilă este unul dintre tinerii graficieni de succes, premiat în 2006 la „Atelier 35” – Iaşi şi în 2004 la concursul de caricatură „Haz de necaz”, tot la Iaşi.

Profesorul Tudor Şerban, de la Facultatea de Arte, vorbind despre prietenul său, Marian Mănăilă, afirmă: „A fost dintotdeauna captivat de muzica Hip-Hop, de animaţie şi de benzi desenate. Copii fiind,  povesteam împreună despre seriale de animaţie precum "X-Men", "Spiderman", "Sailor Moon" sau "Transformers". Pe de altă parte, de la el am auzit prima oară de Puiu Manu sau Sandu Florea, unii dintre pionierii benzilor desenate româneşti. Este un tânăr cu un puternic simţ al umorului, anume făcut pentru cea de-a noua artă, Cartooning sau Caricatură. Lucrările sale au un limbaj aparte. A absolvit Facultatea la Bucureşti, secţia Grafică, specializarea Şevalet, sub îndrumarea profesoarei Atena Simionescu. Marian este orientat spre caricatura simbolică, latura umoristică dezvăluindu-se undeva în subînţeles. Valenţele sale artistice şi grafice sunt incontestabile. În lucrările sale se observă o compoziţie care uneori depăşeşte axialitatea normală, introducând noul. Compoziţia, la Marian, este uşor cinetică şi absurdă. Elementele de limbaj plastic se întrepătrund într-un echilibru bine calculat, iar tonalităţile grafice subliniază expresivitatea personală. Uneori par macabre, alteori ludice, uneori dramatice, readucându-ne aminte de o latură a "auto-umorului cinic" din subconştient. Din partea mea, ca admirator al genului, nu pot decât să-l laud şi să-mi exprim speranţa că imaginile sale se vor face cunoscute atât naţional, cât şi internaţional”. La vernisajul de sâmbătă, prezentarea autorului va fi făcută de caricaturistul Florian Doru Crihană.

Citit 4375 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2013 16:41

1 comentariu

  • postat de Interesant, mai postați lucrări. Măcar câte una pe zi sau săptămână, cum o fi. Vineri, 22 Februarie 2013 14:12 Link la comentariu
    0
    0

    Nici nu știam că avem și o Bibliotecă Franceză. Sper să postați mai multe lucrări de grafică satirică în ziar a Domnului Marian Mihăilă, deoarece mi-ați deschis interesul cu lucrarea postată. Este plină de ''înțelesuri'' și ne dă de gândit. Cred că se cheamă păpușarul?

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.