Directorul Muzicalului, premiat pentru management. Teodor Niţă: „Colectivul Teatrului este adevăratul câştigător”

Directorul Muzicalului, premiat pentru management. Teodor Niţă: „Colectivul Teatrului este adevăratul câştigător”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Teodor Niţă, a primit Premiul pentru Management în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a premiilor Forumului Muzical Român * Distincţia, rezervată directorilor de operă şi teatru, i-a fost oferită de către Grigore Constantinescu, preşedintele Uniunii Criticilor Muzicali din România şi Smaranda Olteanu directorul Revistei „Melos”


- Domnule director, Forumul Muzical Român a premiat sute de personalităţi ale artei muzicale şi coregrafice româneşti. Ce reprezintă acest premiu primit, la doar un an de când conduceţi Teatrul?

- La învestirea în funcţia de director mi-am propus să fac Teatrul Muzical cunoscut, să pătrundem în conştiinţa oamenilor. E cel mai important: să se ştie că exişti! Am atras atenţia criticilor muzicali. Planul mi-a ieşit! Mă bucur că am reuşit să atrag atenţia „celor mari” şi către provincie. La Bucureşti s-a vorbit nu neapărat despre Teatru, cât despre Galaţi. Domnul primar Marius Stan şi-a propus şi mi-a propus un Galaţi cultural şi o ieşire din anonimat prin cultură. Incredibil cât de repede a început să se întâmple!

- Vă aşteptaţi la un premiu?

- Eu cred că am fost în primul rând norocos să primesc acest premiu chiar la început de mandat. Nu am visat nicio clipă la aşa ceva. A fost onorantă compania celor premiaţi alături de mine: Ilinca Dumitrescu – pian, Dan Dediu – rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, Marius Ţeicu – compozitor, Corul „Preludiu”, condus de Voicu Enăchescu. Dar cel mai important a fost că preşedintele juriului, Grigore Constantinescu, preşedintele Uniunii Criticilor Muzicali din România, a vorbit despre Teatru şi realizările noastre. A fost foarte emoţionant! Am mulţumit în numele colectivului Teatrului, care este adevăratul câştigător al premiului - eu doar i-am pus la muncă. Le-am spus să-mi păstreze şi la anul premiul pentru că am planuri mari în stagiunea acesta.

- Un asemenea premiu obligă...

- Nu mai putem lăsa ştacheta! E greu să ajungi sus, dar e şi mai greu să te menţii. Am tot timpul în minte ideea de a face lucruri unice, sau de a aduce noutatea: "O noapte furtunoasă" e unică prin plasarea în contextul criticilor vremii. "Cabaret" e unic prin ideea renaşterii teatrului - care îmi aparţine - şi prin folosirea tehnicilor de film.

- Care este secretul succesului recentei premiere, "Cabaret"?

- "Cabaret", al cărui scenariu este scris după o idee de-a mea, a fost pariul meu câştigat de a renaşte secţia de Estradă pe care fostul director dorea s-o desfiinţeze. Ne îndreptăm spre altceva. Marile teatre au succes cu muzic-hall. Acest gen de spectacol este şi "Cabaret" şi are mare succes, în ciuda câtorva guri care i-au prevăzut căderea subestimând valoarea artiştilor noştri şi posibilitatea ca noul director să facă acest gen de spectacol. Înainte de '90, Teatrul nostru a mai jucat cu casa închisă. Nu-ţi poţi imagina ce inimă am când revăd acest lucru!

Citit 5709 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 12:26

3 comentarii

 • postat de pentru critic
  Marți, 26 Februarie 2013 16:11
  Critic! Nu stii tot. Mai este cineva care a dictat textul diplomei. La Opera Comica este director artistic minunata soprana Felicia Filip, pe care, personal o admir si o stimez foarte mult. In acelasi timp, sotul domniei sale, binecunoscutul regizor Cristian Mihailescu a regizat de curand la Teatrul Muzical premiera cu Noaptea furtunoasa. In treacat fie spus, Galati-ul ar fi cam ultima insula salvatoare la sfarsit de cariera, timpul fiind neiertator iar celelalte institutii muzicale mari din tara prea ocupate cu alti regizori. Asadar, fiind prieteni buni si cu Grigore Constantinescu, un cuvant, o sustinere, un telefon, si GATA. Diploma a fost tiparita. O vorba din strabuni spunea: Interesul poarta fesu'.
  0
  0
  Raportează
 • postat de O marioneta muzicalo-dramatica
  Marți, 26 Februarie 2013 09:12
  Asta-i Nita ala prin care au scurs 900 de mii de euro catre o firma clujeana ce a organizat vezi doamne parangheliile de sarbatori? Pai si Stanica nu i-a dat si el niste diplome vre-un premiu ceva?
  0
  0
  Raportează
 • postat de critic
  Luni, 25 Februarie 2013 14:02
  Domnul Niţă nu trebuie să mimeze modestia. Trebuie să fie mândru de rezultatele "muncii" sale în domeniul intrigilor (având şi un nume predestinat "n-IŢĂ" totul devine mult mai uşor, destinul intervenind în mod oportun). Personalităţi "dă"Bucureşti nu riscă nimic acordând un premiu unui provincial care le face servicii. "Opera comică" este condusă de Smaranda Oţeanu (atenţie Anca Melinte, redactează corect numele altfel vei avea reclamaţii). De curând am văzut un spectacol al acestei companii (Chiriţa cu Stela Popescu) şi probabil vom mai vedea, la Galaţi plătit din bugetul Teatrului Muzical cu 8.000 lei. La un spectacol obişnuit "Opera comică" nu încasează atât, aşa că "oraşul de la Dunăre" este o mană cerească iar d-l Niţă trebuie să fie răsplătit măcar cu un carton frumos colorat.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.