Gălăţeanca din "Dicţionarul benzilor desenate". Marga Ştefănescu Ciurdăreanu, la 100 de ani

Gălăţeanca din "Dicţionarul benzilor desenate". Marga Ştefănescu Ciurdăreanu, la 100 de ani
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Gălăţeanca Marga Ştefănescu Ciurdăreanu este între puţinii pământeni care numără 100 de ani de viaţă, vârstă pe care o va împlini pe 25 martie. A venit pe lume în Bucureştii anului 1913, de Buna Vestire, în casa unui aristocrat: magistratul, scriitorul şi pictorul Eugeniu Ştefănescu-Est (1881-1980, Galaţi). De la tatăl său, Marga a moştenit dragostea pentru artă, fapt ce o aşează, astăzi, printre personalităţile din istoria benzilor desenate pentru copii. Are un loc special în „Dicţionarul benzii desenate din România”, apărut în 2005, la Editura Craiova. În 2006, revista „Argonaut” deschidea publicaţia cu un interviu cu Marga Ştefănescu Ciurdăreanu.

Fără jumătăţi de măsură

La anii săi, Marga Ciurdăreanu „suferă doar de bătrâneţe” şi din 1997 - după pierderea soţului, dr. Ion Ciurdăreanu - de singurătate. Cu gândul la vremurile de odinioară, deunăzi, şi-a amintit: „Mama ne-a părăsit când eram la şcoala primară, iar eu şi fratele meu am rămas în grija unei mătuşi, profesoară la Pensionul de Fete Notre Dame Bucureşti. Tata (care a trăit 100 de ani) ne-a pus guvernantă şi aşa am învăţat de mici germana, franceza şi engleza”, mărturiseşte interlocutoarea. Talentată la desen, pe la 14 ani, Marga a mers cu mătuşa la Editura "Bucur Ciobanul" Bucureşti, unde a fost prezentată directorului. Parcă aud şi acum recomandarea acestuia: ˝Fetiţo, ai talent, dar îţi mai trebuie vreo zece anişori să te perfecţionezi, să înveţi ceva tehnică şi atunci să vii˝”. Între 1936-1940, Marga Ştefănescu a urmat Facultatea de Arte Frumoase Bucureşti, iar după un stagiu la Comandamentul „Straja Ţării”, a ajuns la aceeaşi editură. În aceste împrejurări, scriitorul Mihai Drumeş a cerut patronului amintitei edituri un priceput care să-i transpună benzile desenate la revistele pentru copii. Cea recomandată era Marga Ştefănescu;care a publicat în anii ce au urmat în revistele „Păcală”, „Nastratin” şi "Mariana", o revistă pentru femei şi a ilustrat peste 100 de cărţi.

Politică de marketing cu Rică

În cartea sa de vizită, rămân de referinţă cei opt ani de benzi desenate (între 1941-1948), la „Ziarul Copiilor”, unde publica săptămânal un serial foarte urmărit, intitulat „Poznele lui Rică”. În lipsa televizorului, Rică a făcut istorie, pentru că cei mici urmăreau cu sufletul la gură "boroboaţele" năzdrăvanului personaj. "La un moment dat, cineva ca zis să-l mai schimbăm pe Rică. Şi l-am schimbat, numai că în câteva săptămâni, tirajul a scăzut de la 10.000 de exemplare la vreo 3.000! Motiv pentru care s-a luat decizia de a-l reînvia pe Rică, fapt care a făcut ca micii noştri cititori să caute iarăşi revista”, îşi aminteşte desenatoarea.

Întâlnirea cu Galaţiul

Viaţa nu i-a surâs întotdeauna. În al II-lea Război Mondial, Marga a fost soră de caritate într-un sat din Ardeal, unde a oblojit rănile soldaţilor. Revenită în Bucureşti a găsit casa părintească ruinată şi un tată supărat. În 1948, la naţionalizare, amintitele publicaţii au fost desfiinţate. Marga a primit misiuni speciale de la Ministerul Agriculturii. „Mi s-a spus să merg la Galaţi pentru un provizorat de 3 luni, ca profesoară de desen la Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare. Dar nimic nu e mai veşnic, ca provizoratul!”, glumeşte azi profesoara. La FIF a făcut ilustraţiile pentru gazeta de perete Ghimpele, cu care a obţinut Premiul I la „un concurs republican al gazetelor de perete”. FIF s-a mutat la Iaşi, desenul abandonat, iar Magda Ştefănescu a devenit profesoară de franceză. Nu-i pare rău că a venit la Galaţi fiindcă aici l-a întâlnit pe doctorul Ion Ciurdăreanu, cu care s-a căsătorit şi cu care a colindat lumea în lung şi-n lat.

Iertarea, secretul longevităţii

Care este secretul acestei lungi călătorii de viaţă? „Cumpătarea. Eu nu am fumat, nu am băut, am mâncat ponderat; dar mai ales, nu m-am supărat pe nimeni. Când mă necăjea cineva şi venea să-şi ceară iertare, eu îi ziceam: Eşti deja iertat! Când durerile vârstei mă podidesc, mă rog la Dumnezeu. Scăparea îmi este la El şi la rugăciunile părintelui Ion Dobre de la Biserica Precista”. În cea de-a o suta primăvară, multă sănătate şi "La mulţi ani!", doamnă Marga Ştefănescu Ciurdăreanu!

Citit 2002 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2013 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.