Gălăţeanca din "Dicţionarul benzilor desenate". Marga Ştefănescu Ciurdăreanu, la 100 de ani

Gălăţeanca din "Dicţionarul benzilor desenate". Marga Ştefănescu Ciurdăreanu, la 100 de ani
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Gălăţeanca Marga Ştefănescu Ciurdăreanu este între puţinii pământeni care numără 100 de ani de viaţă, vârstă pe care o va împlini pe 25 martie. A venit pe lume în Bucureştii anului 1913, de Buna Vestire, în casa unui aristocrat: magistratul, scriitorul şi pictorul Eugeniu Ştefănescu-Est (1881-1980, Galaţi). De la tatăl său, Marga a moştenit dragostea pentru artă, fapt ce o aşează, astăzi, printre personalităţile din istoria benzilor desenate pentru copii. Are un loc special în „Dicţionarul benzii desenate din România”, apărut în 2005, la Editura Craiova. În 2006, revista „Argonaut” deschidea publicaţia cu un interviu cu Marga Ştefănescu Ciurdăreanu.

Fără jumătăţi de măsură

La anii săi, Marga Ciurdăreanu „suferă doar de bătrâneţe” şi din 1997 - după pierderea soţului, dr. Ion Ciurdăreanu - de singurătate. Cu gândul la vremurile de odinioară, deunăzi, şi-a amintit: „Mama ne-a părăsit când eram la şcoala primară, iar eu şi fratele meu am rămas în grija unei mătuşi, profesoară la Pensionul de Fete Notre Dame Bucureşti. Tata (care a trăit 100 de ani) ne-a pus guvernantă şi aşa am învăţat de mici germana, franceza şi engleza”, mărturiseşte interlocutoarea. Talentată la desen, pe la 14 ani, Marga a mers cu mătuşa la Editura "Bucur Ciobanul" Bucureşti, unde a fost prezentată directorului. Parcă aud şi acum recomandarea acestuia: ˝Fetiţo, ai talent, dar îţi mai trebuie vreo zece anişori să te perfecţionezi, să înveţi ceva tehnică şi atunci să vii˝”. Între 1936-1940, Marga Ştefănescu a urmat Facultatea de Arte Frumoase Bucureşti, iar după un stagiu la Comandamentul „Straja Ţării”, a ajuns la aceeaşi editură. În aceste împrejurări, scriitorul Mihai Drumeş a cerut patronului amintitei edituri un priceput care să-i transpună benzile desenate la revistele pentru copii. Cea recomandată era Marga Ştefănescu;care a publicat în anii ce au urmat în revistele „Păcală”, „Nastratin” şi "Mariana", o revistă pentru femei şi a ilustrat peste 100 de cărţi.

Politică de marketing cu Rică

În cartea sa de vizită, rămân de referinţă cei opt ani de benzi desenate (între 1941-1948), la „Ziarul Copiilor”, unde publica săptămânal un serial foarte urmărit, intitulat „Poznele lui Rică”. În lipsa televizorului, Rică a făcut istorie, pentru că cei mici urmăreau cu sufletul la gură "boroboaţele" năzdrăvanului personaj. "La un moment dat, cineva ca zis să-l mai schimbăm pe Rică. Şi l-am schimbat, numai că în câteva săptămâni, tirajul a scăzut de la 10.000 de exemplare la vreo 3.000! Motiv pentru care s-a luat decizia de a-l reînvia pe Rică, fapt care a făcut ca micii noştri cititori să caute iarăşi revista”, îşi aminteşte desenatoarea.

Întâlnirea cu Galaţiul

Viaţa nu i-a surâs întotdeauna. În al II-lea Război Mondial, Marga a fost soră de caritate într-un sat din Ardeal, unde a oblojit rănile soldaţilor. Revenită în Bucureşti a găsit casa părintească ruinată şi un tată supărat. În 1948, la naţionalizare, amintitele publicaţii au fost desfiinţate. Marga a primit misiuni speciale de la Ministerul Agriculturii. „Mi s-a spus să merg la Galaţi pentru un provizorat de 3 luni, ca profesoară de desen la Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare. Dar nimic nu e mai veşnic, ca provizoratul!”, glumeşte azi profesoara. La FIF a făcut ilustraţiile pentru gazeta de perete Ghimpele, cu care a obţinut Premiul I la „un concurs republican al gazetelor de perete”. FIF s-a mutat la Iaşi, desenul abandonat, iar Magda Ştefănescu a devenit profesoară de franceză. Nu-i pare rău că a venit la Galaţi fiindcă aici l-a întâlnit pe doctorul Ion Ciurdăreanu, cu care s-a căsătorit şi cu care a colindat lumea în lung şi-n lat.

Iertarea, secretul longevităţii

Care este secretul acestei lungi călătorii de viaţă? „Cumpătarea. Eu nu am fumat, nu am băut, am mâncat ponderat; dar mai ales, nu m-am supărat pe nimeni. Când mă necăjea cineva şi venea să-şi ceară iertare, eu îi ziceam: Eşti deja iertat! Când durerile vârstei mă podidesc, mă rog la Dumnezeu. Scăparea îmi este la El şi la rugăciunile părintelui Ion Dobre de la Biserica Precista”. În cea de-a o suta primăvară, multă sănătate şi "La mulţi ani!", doamnă Marga Ştefănescu Ciurdăreanu!

Citit 1883 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2013 21:48

7 comentarii

 • postat de Alex Setafenscu
  Vineri, 27 Decembrie 2013 17:12
  86.125.12.***
  Alo: sunt Alex Stefanescu, nepotul lui Marga, fiul fratele ei, Miron. Stau în Dorval, Quebec, Canada. Am 58 de ani. Sunt acuma în România, si mă am întors acum de la Galați unde am petrecut săptămâna de Crăciun cu Marga. Ocazia centenarul ei erea motivător ca să fac acest voiaj. Ultima dată că am văzut o a fost în 1993, adică acum 20 de ani. In Martie am celebrat cu ea a suta zi de naștere al ei via videoconferință Skype. A trebuit să verific data de naștere find că actul ei de nastere erea pe calendarul Julian iar noi acum utilizăm calendarul Gregorian. Am aflat multe lucruri de la ea, de care nu eram complect la curent, inclusiv despre bandele desenate, întâmplare din Războiul Mondial II, comunism, regim Ceaușescu etc. Chiar am trasat o parte din arborele genealogic (family tree), înainte să se piardă această informație. La mulți ani Marga! I love you, Alex :-) alex733953@gmail.com
  0
  0
  Raportează
 • postat de Magda
  Sâmbătă, 13 Aprilie 2013 01:28
  La mulți și buni ani!! draga noastră profesoară, dacă îmi permiteți să mă adresez așa. Multă sănătate, viață lungă și mă bucur mult că v-am redescoperit. Mi-ați fost profesoară de desen la Liceul nr. 6 (astăzi Grupul Școlar Industrial Transporturi Căi Ferate) din Galați prin anii 1966-1967. Aveați un talent deosebit la desen, dar mai ales la povestit. Și acum mai țin minte "Aventurile lui Rică" pe care dumneavoastră ni le povesteați cu o voce blândă și cu mult talent actoricesc. Așteptam cu drag ora de desen și eram curioși să vedem ce ne va mai povesti profesoara noastră dragă. Dânsa aș putea spune că a "inventat" romanul foileton narat în episoade, deoarece ne povestea romane din cultura universală și românească (de exemplu "La răscuce de vânturi" de Emily Bronte, "Inimă vrăjită" de Romain Roland sau "La Medeleni" de Ionel Teodoreanu) în mai multe ore de desen. Ne-ați format gustul pentru a citi cărți importante de literatură și ne-ați îndrumat să iubim frumosul din viața de zi cu zi. Noi, elevii, eram impresionați de frumusețea fizică și morală, dar și de delicatețea cu care ni se adresa. Să ne trăiți încă mulți ani fericiți!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de NADIA
  Luni, 25 Martie 2013 13:02
  foarte frumoasa ...si la 100 de ani! LA MULTI ANI!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cosma
  Luni, 25 Martie 2013 12:11
  Mda, cum s-a pierdut un talent in ruina asta e oras...
  0
  1
  Raportează
 • postat de carmen
  Luni, 25 Martie 2013 11:36
  E o doamna cu un suflet de milioane cu o voce care te linisteste instant.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mihail
  Duminică, 24 Martie 2013 09:12
  Remarcabila personalitate,distinsa doamna sarbatorita,un reportaj emotionant depsre un OM ADEVARAT ,daruit de DUMNEZEU cu o viata atat de lunga,neocolita probabil si de unele necazuri dar luminata de frumusetea talentului exercitat cu pasiune si a unui caracter cu totul deosebit,cum rar poti sa intalnesti!!!Sunt oameni care nu fac de pomana umbra pamantului, iar distinsa si nobila doamna se numara cu siguranta printre acestia!!!cu astfel de oameni alaturi,viata ne-ar fi mult mai frumoasa!!!La multi ani,distinsa doamna,sunt convins ca cei care va cunosc sunt foarte bucurosi sa va aiba in preajma !!! Felicitari jurnalistului pentru un reportaj atat de cald ,de uman,despre un semen atat de deosebit al noastru!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de lamultiani
  Sâmbătă, 23 Martie 2013 22:27
  La multi ani, doamna Marga Ciurdăreanu. Să fiți sănătoasă și să rămâneți la fel de lucidă și de dornică să împărtășiți și altora experiența de viață!
  La mulți ani!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.