"Peţitoarele" - premieră strălucitoare la Teatrul Dramatic

"Peţitoarele" - premieră strălucitoare la Teatrul Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întoarcerea la Galaţi, după cinci ani pe alte scene din ţară, a regizorului Ion Sapdaru a semănat cu… Debarcarea din Normandia! Desant la "Peţitoarele": fanfară, covor roşu, iar înainte, pe site-ul teatrului, un promo provocator! Important este însă că spectacolul a meritat!

Pe scenă, fără stridenţe, un text savuros (neaşteptată propunere – tradus şi adaptat de Sapdaru, un gruzin celebru pe la 1900 în lumea sa, dar jucat şi prin Europa, Avkstentii Tzagareli), o parodie la parodie, cu veneţianul Pantalone şi o Smeraldine (adaptarea traducătorului pentru numele gruzin al personajului – Hanuma), făcând trimitere la Commedia dell'Arte, la lumea de azi, dar şi la Chiriţa noastră (vezi de pildă „incurajaţion”). S-a râs la replica scrisă, dar şi la gaguri de teatru, de film, ca de desen animat, cu ritm (scena nu rămâne goală, mobilierul se schimbă la semi-vedere, spectacol în sine!), în costume surprinzătoare, haioase, strălucitoare.

Sapdaru foloseşte şi obiectele, scenografia Lăcrămioarei Dumitraşcu, (plastician şi designer)  fiind un personaj viu! Decorul ei a însemnat opulenţă, obiecte solide, baroce, pe fundaluri textile simplificate, însă nu sărace.

La ieşirea la aplauze, m-am prins şi de ce erau cam puţini actori în sală, după ridicarea cortinei – au fost, mai toţi… pe scenă! Cu bucuria jocului, căci „Ion” ştie să „predea” rolul, „la el” se joacă în bucurie. Actori remarcaţi mai rar în alte producţii au avut strălucirea lor, pe rând, în rolurile episodice. Cu roluri mici, Svetlana Friptu în special, Florin Toma sau Ciprian Braşoveanu s-au făcut remarcaţi. M-am bucurat să o remarc pe Ana Maria Ciucanu acum şi în rol de comedie, rol important, alături de Oana Preda Gheorghe, două peţitoare cu nerv. De Cristian Gheorghe nu m-am mirat, aici şi puţin Gheorghe V. Gheorghe şi puţin Depardieu, dar şi un Cristi inconfundabil. Lucian Pânzaru mi-a rămas pe retină. Carmen Albu şi Cristina Uja, vizibile. Aureliu Bâtcă, serios în bufoneriile sale. Petronela Buda şi Vlad Ajder, pete de culoare ajutate şi de scenografie. Dar şi patru studenţi la Actorie: Răzvan Clopoţel, Corina Ivanov, Oana Mogoş, Roman Gopşa – un fel de cor antic, de vrăjitoare, apoi taraf: o nebunie!

„Peţitoarele” – vizionată deja de critici din ţară!

Am remarcat la premiera spectacolului „Peţitoarele”, în regia lui Ion Sapdaru (ieşean adoptat, basarabean născut cu suflet uriaş, actor, dramaturg cu un Premiu UNITER câştigat), şi prezenţa criticilor şi directorilor de teatru: criticul Alice Georgescu, nelipsită la Festivalul de comedie de altădată, Marius Zarafescu, teatrolog, coordonator al Serviciului Artele Spectacolului în Ministerul Culturii, prezent în ultimele jurii ale festivalului nostru, cunoscutul critic teatral bucureştean Ion Parhon, dar şi directori de teatru din ţară: regizorul Radu Nichifor, directorul Teatrului „Maria Filotti” Brăila, Lucian Sabados, directorul Teatrului „Toma Caragiu” Ploieşti. Nu a lipsit la premieră actorul Vlad Vasiliu, cel care, director până de curând, a predat ştafeta lui Cristian Gheorghe. Şi dintre partenerii media, am remarcat, alături de mass-media locală, Radio România, Radio România Iaşi şi TVR Iaşi. Păi, aşa se şi face ca să ne ştie lumea!  De notat că Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos” a dat o mână de ajutor la primirea publicului.

Următoarea reprezentaţie cu "Peţitoarele" - sâmbătă, 20 aprilie, ora 19,00.

Citit 2299 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2013 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.