Provocare culturală şi turistică: Se caută o echipă care să pună în valoare Valul lui Traian

Provocare culturală şi turistică: Se caută o echipă care să pună în valoare Valul lui Traian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a lansat, la o masă rotundă, o provocare istoricilor, arheologilor, în special celor din Galaţi şi Brăila: organizarea unei echipe care să pună în valoare Valul lui Traian, fortificaţie romană de faimă mondială, axă europeană. "Comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, preocupat şi de limesurile (valurile) europene, susţine realizarea unor circuite turistice şi culturale la Galaţi, Brăila, în Dobrogea, în legătură cu Europa", a adăugat şi directorul Muzeului de Istorie gălăţean, prof. Cristian Căldăraru. Prof. univ. dr. Ionel Cândea, director la Muzeul Brăilei, a promis că va iniţia statutul unei asociaţii a cercetătorilor fortificaţiior lineare.

Investiţii minime, faimă maximă

Dacă la Brăila a avut loc colocviul „Fortificaţiile liniare antice din stânga Dunării de Jos”, cu 16 comunicări ştiinţifice, la Galaţi s-au desfăşurat o masă rotundă şi două lansări de carte pe aceeaşi temă, la Grădina Botanică, eveniment de la care am reprodus şi declaraţiile din text.

"Fiind cel mai bine protejat val de la nord de Dunăre", a nu-l pune în valoare „ar fi o enormă ratare!” Se cer investiţii „minimale” - de pildă, amenajarea unei piste de biciclete. Pe porţiunea cea mai vizibilă, în satul cu nume lăudat Traian (com. Braniştea), locul este „fenomenal”, nu departe de un drum naţional circulat. Veste bună: determinările vârstei artefactelor cu C14, extrem de costisitoare, va fi făcută pe gratis, prin bunăvoinţa Institutului de Fizică Atomică.

Ar fi simplu de pus în valoare, fără pietre sau asfalt, ci doar cu borne din lemn. Şi, pe o porţiune, reconstituit. Din cei peste o mie de km de val în România, 23 de km sunt pe teritoriul judeţului nostru.

Citit 1372 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2013 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.