Un "muzeu" pe hârtie: Buna lume veche a economiei gălăţene, într-o carte

Un "muzeu" pe hârtie: Buna lume veche a economiei gălăţene, într-o carte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Industriaşi şi comercianţi gălăţeni, harnici şi de temut”, volum documentat şi scris de cercetătorul independent Tudose Tatu şi Adrian Pohrib, directorul filialei gălăţene a Arhivelor Naţionale ale României, cu coperta şi ilustraţiile oferite de colecţionarul Costel V. Gheorghiu, este o restituire preţioasă adusă acum puternicului oraş comercial de odinioară de către Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, ca editor. Lucrarea a fost realizată la iniţiativa lui Marian Filimon, preşedintele filialei gălăţene, la două decenii de la constituirea organizaţiei în oraşul nostru. Acelaşi editor care a scos în 2008 o altă saga economică a noastră, „Istoria trudită a fabricilor uitate”, semnată de acelaşi Tudose Tatu, lucrare masivă care atrăgea în mod special atenţia şi directorului de atunci al Muzeului Naţional de Istorie a României, Crişan Muşeţeanu.
Portretul economic de acum se bucură de o iconografie excelentă: documente, fotografii şi desene de odinioară, cu patină romantică şi modernitate neaşteptată; din fericire, la policromie în volumul-album! Cartea, „o lucrare de excepţie”, "este una dintre puţinele” care evocă, într-o Românie membră a UE, truda înaintaşilor, observa, într-un cuvânt înainte, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor. Lucrarea este un omagiu adus generaţiilor de gălăţeni, neştiute, care au contribuit la progresul celui de-al doilea oraş industrial al ţării, unic port al Moldovei, unde se făceau ancore, făinoase, spirtoase, tablă, vacs, rahat, cerneală tipografică, năvoade, cheag, basmale, lumânări, vapoare, ciocolată, şosele, vagoane de tren etc. Sursele cărţii, cu toată lipsa de documente (arhiva Camerei de Comerţ, arsă cândva!), pe lângă Moise Pacu, Gh. N. Munteanu Bârlad, Paul Păltănea, C. Petrovici, Radu Volbură, Ştefan Florin, Nicolae Stavrescu, George Codreanu şi alţii, documente de primărie sau note din ziarele vremii.
O „muncă de galeră”, după expresia cercetătorului care s-a străduit să acopere o mulţime de găuri negre ale istoriei locale într-o primă astfel de cercetare. De la sfârşitul de secol XIX şi până în timpul Marii Crize economice, găsim aici mărci, patroni, poveşti legate de acestea, cu creşteri, dar şi cu falimente, cu premii naţionale şi internaţionale sau cu nereguli constatate la controale, amănunte insolite, de la starea latrinelor la capacitatea motoarelor, de la calitatea vopselurilor la cantităţile de cherestea exportate. O carte trebuitoare şi frumoasă!

Citit 1058 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 11:44

7 comentarii

 • postat de ak 47
  Miercuri, 26 Iunie 2013 14:15
  Tatu si istoria, baba si mitraliera...
  0
  0
  Raportează
 • postat de @valerica ne_a_coita
  Miercuri, 26 Iunie 2013 06:48
  @valerica ne_a_coita Si Tismaneanu e fiu de mare nomenclaturist si-i bine vazut in lumea intelectuala romaneasca. Apoi despre regretatul Paltanea is mai multe de spus, chiar daca istoria sa e o sinteza greu de egalat. Vedeti ca mancatoriile din cadrul breslei or sa va inabuse intr-o zi. Prea sunteti plini de venin si cu spume la gura. Sper sa va contrazic si-n privinta cartii tocmai anuntate aici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Claudia
  Marți, 25 Iunie 2013 12:47
  Cartea se poate achizitiona de la sediul Patronatului IMM-urilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de C
  Marți, 25 Iunie 2013 10:13
  Cartea poate fi achizitionata de la sediul Patronatului IMM-urilor .
  0
  0
  Raportează
 • postat de valerica ne_a_coita
  Marți, 25 Iunie 2013 08:41
  Vai de istorie la Galati. imagini fotografiate si puse in pagina, vai de capu lui Tatu, tare e ca pe fir se baga si fiu de nomenclaturist.... o carte serioasa despre Galati (in perioada interbelica nu s-a scris inca), doar Paltanea si atat. Ca sa nu vorbim de "munca editoriala" a celebrilor limbrici Caldararu sau Sandel CFR (sa nu se supere vreo tabara)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cu deosebita apreciere ,
  Luni, 24 Iunie 2013 23:39
  De unde o putem cumpara?
  0
  0
  Raportează
 • postat de apreciere
  Luni, 24 Iunie 2013 22:36
  Numele autorilor sunt ele insele o garantie in privinta calitatii lucrarii. Felicitari ambilor cu acest prilej.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.