Artă de sute de mii de euro, ascunsă de ochii publicului gălăţean

Artă de sute de mii de euro, ascunsă de ochii publicului gălăţean
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Lucrarea se află în holul Corpului D al Universităţii, dar în afară de studenţi şi profesori, n-o vede nimeni * Nu e prezentă în niciun ghid, nu există niciun panou informativ afară care să atragă localnicii sau vizitatorii


De ani buni, am putut constata că mulţi iubitori de artă gălăţeni habar n-au că există un fel de Capelă Sixtină, chiar pe Domnească! Motivul: nu este într-un muzeu, în gară sau o piaţă, ci în interiorul, fie el şi circulat, al Facultăţii de Mecanică, în spaţiosul hol al Corpului D, clădirea nouă, cum i se spune.

Superba lucrare este „Naşterea poporului român”, evocată şi de Adrian Păunescu ca  „genialul tablou al lui Sabin Bălaşa”. Autorul, celebrul Sabin Bălaşa (1932 - 2008), a primit multe premii naţionale, dar şi Medalia de Aur a Concursului European de Pictură de la Pescara, Italia, în 1965.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 2885 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2013 18:45

12 comentarii

 • postat de Ce-a vrut sa spuna artistul aici: mai puneti niste zerouri...
  Luni, 01 Iulie 2013 09:02
  Balasa era cel mult un decorator bun. Pana la pictura mai e un pas mic, cat o mare inspiratie si niscaiva etica artistica... Mic pas, dar lui Balsa i-a cam lipsit...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gina
  Luni, 01 Iulie 2013 08:04
  Nu mai traiti cu mintea in trecut, acordati o sansa si Prezentului!
  0
  0
  Raportează
 • postat de grigorescu
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 23:14
  Un incapabil face un articol despre un impostor. Spor, VL! Domnule Baila, va meritati angajatii cu prisosinta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 17:58
  VICTORAS ai dat-o in bara (sau in fasole ).Intrebare , care este rolul unui ziarist ?. Raspuns, sa informeze , daca este profesionist ori sa dezinformeze daca este ......
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 17:21
  In privinta lui Balasa revin si dau dreptate postarii anterioare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de coana Joitica
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 16:53
  S. Balasa este foare contestat de majoritatea artistilor si criticilor de arta din tara. Gloria lui de mult a apus. Adica de vreo 23 de ani mai exact. In afara nici macar nu s-a auzit de el. Cu exceptia desigur a catorva romani care au emigrat. Haideti sa nu exacgeram ca daca are si Galatiul o fresca avem valori de sute de milioane de euro. E ridicol. Mai bine ne-am gandi ce facem cu valorile in viata care ne pleaca in occident din cauza impostorilor aciuati la orice nivel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 16:07
  Deocamdata Balasa e f.bine cotat de critica de arta din tara si din afara, artistii romani socotindu-l o mare personalitate a picturii romanesti. A.Paunescu ramane un poet deosebit de talentat dar care n-a confirmat, fiind mai activ in plan social si al imbogatirii personale. Toate istoriile literare il trec sub genialul N.Stanescu, sub M.Sorescu, Blandiana, Baltag, Doinas, etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 14:07
  Arta lui Peshte prajit care coste sute de miliarde de euro. Mda, articol mediocru tipic pentru Viata Libera.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru nea om
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 13:44
  Adrian Paunescu este cel mai mare poet roman contemporan?? Hai sictir!! Si pune mana si mai citeste ceva poezie. Cat despre celelalte afirmatii sunt prea trase de par ca sa ma obosesc sa le combat, poate are altcineva mai multa rabdare decat mine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un om
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 11:36
  Domnule patraulea, dumneata detii adevarul? Ce legatura exista intre valoarea unui artist si faptul ca a fost artist "de curte"? Adrian Paunescu, cel mai mare poet roman contemporan, a fost poet de curte. Leonardo da Vinci a fost "pictor de curte". Si alaturi de el aproape toti marii artisti renascentisti. Pe vremuri, "a fi de curte" insemna ca ai valoare si esti cautat. Astazi, gandim cu totul anapoda. Nu ne revenim nici dupa 20 de ani. Sabin Balasa a fost un pictor valoros, recunoscut international, recunoastere care nu are nicio legatura cu Ceausescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Kitsch
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 11:35
  Daca primaria i-a platit 100.000 de euro lui Sabin Balasa, pentru ca a fost intotdeauna in anturajul nomeclaturistilor, asta nu inseamna ca el a produs o lucrare de arta. Cu atit mai putin "un fel de capela sixtina". A nu se confunda o lucrare de arta cu o simpla sifonare de bani pentru partid. Sabin Balasa e un nume care va fi uitat in cel mult 10 ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Patraulea
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 10:26
  Si de ce ma rog ar costa sute de mii de euro o pictura a lui Sabin Balasa? Cine a decretat asta? Daca intrebam expertii in arta s-ar putea sa fie de cu totul alta parere. Sabin Balasa era pictorul de curte al lui Ceausescu si facea acest gen de lucrari pe banda rulanta ca sa-si umple buzunarele. Asta daca vrea cineva sa afle adevarul. Este usor sa dezinformezi din reavointa sau din nestiinta.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.