Frumuseţea şi misiunea Maicii Domnului în lume: "Femeia înveşmântată în Soare"

Frumuseţea şi misiunea Maicii Domnului în lume: "Femeia înveşmântată în Soare"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi Naşterea Sfintei Fecioare Maria (din 8 septembrie) care se apropie ne poartă cu gândul la misiunea femeii "frumoase" din ziua de astăzi, mai ales, la rostul şi rolul Maicii Domnului în lume. Ne-am pus fireasca întrebare: cât de actual mai este în viaţa noastră modelul Maicii Domnului, al mamei jertfitoare?
Într-o ţară majoritar creştină, antinomiile abundă. Deţinem locul întâi în Europa la numărul de avorturi. În atari condiţii, ne întrebăm, într-o doară, cât de mult mai stăruie în mintea şi în inimile noastre de creştine acel „Fiat” - „Fie mie după cuvântul Tău, Doamne!” - cuvânt rostit de Sfânta Fecioară Maria, atunci când Arhanghelul Gavriil a anunţat-o că este aleasă să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul? Între atitudinea cerească a Maicii Domnului, supranumită de Sfinţii Părinţi „Eva în Duh”, şi viziunea de astăzi asupra misiunii femeii în lume, diferenţa este ca de la pământ la cer.
Noi, cei de astăzi, prea grăbiţi şi puţin credincioşi, ne-am obişnuit să ne amintim de rolul şi rostul femeii în lumea şi în viaţa noastră cam o dată pe an: la 8 martie, când sărbătorim Ziua Internaţională a Femeii. Sărbătoare de împrumut, proclamată de ateii comunişti în 1911, care au golit de sens semnificaţia adevăratei zile a Mamei Creştine - Buna Vestire, cinstită în 25 martie. Ateii, prin interdicţiile lor faţă de Biserică, au lipsit de conţinut viaţa mamelor noastre (a părinţilor) mai bine de jumătate de veac; în schimb, familia era susţinută. Însă, pe cale de consecinţă, înstrăinarea de Dumnezeu a părinţilor noştri a transmis şi copiilor reflexul de a ne lepăda de frumuseţea credinţei, de a ocoli Biserica - locul de unde vine Lumina în lume. Acest fapt se vede astăzi mai bine ca oricând, mai ales, în spaţiul mediatic.
Astăzi avem libertate de credinţă, libertate pe care am asimilat-o cu libertinajul şi de aici multele familii destrămate, multele avorturi şi lepădări... Avem libertate, dar fără libertatea în Dumnezeu. În vremurile de apoi în care trăim, privind către tânăra femeie prin imaginea confecţionată de unele televiziuni (şi tabloide), observăm că statura creştinei este confiscată şi degradată de fel de fel de "dive",  una mai seacă decât alta. De mai bine de două decenii de... libertinaj, aşa-numitele ”zeiţe ale frumuseţii”, confecţionate după un „software” ultramodern, în care goliciunea şi siliconul dau tonul!, "ne predau" lecţia "frumuseţii" fade şi trecătoare. A frumuseţii trupeşti, pământeşti, în detrimentul frumuseţii care vine din virtute, din calităţile sufleteşti dobândite la Şcoala rugăciunii şi a faptei bune. Ni se afişează "frumuseţi" care se complac în prostie şi promiscuitate, ca să nu spunem că toate acestea denotă neputinţe omeneşti cu iz de marketing şi necredinţă.
Dincolo de acestea, însă, rămânem la ideea că adevărata creştină - adevărata mamă, bogată sau săracă material - este frumoasă prin frumuseţea ei lăuntrică, prin jertfa, prin mila ei şi prin acea ˝complicitate cu viaţa˝ şi cu dragostea necondiţionată pentru aproapele. Femeia este bogată prin credinţa şi generozitatea ei, când a înţeles că rostul ei - ca parte la întreg - este familia. Femeia frumoasă este mironosiţa care prin simpla ei prezenţă, prin cuvântul ziditor şi fapta bună, luminează tot ce-i în jurul şi în calea ei. Credem şi mărturisim că adevărata creştină trebuie să-i urmeze Maicii lui Dumnezeu în lumina faptelor bune; că asemenea Mironosiţelor Femei, ea este apostolul neobosit în propria casă, în familie, la lucru şi în comunitate. Pe unde am mers în lume, am înţeles că românca are un înveliş lăuntric frumos, pe care l-a luat de la Maica lui Dumnezeu - „Femeia înveşmântată în Soare” (Apocalipsa, 18), Maica Vieţii şi a Luminii, cum spune Evanghelistul Ioan.

Citit 1707 ori Ultima modificare Vineri, 23 August 2013 16:24

3 comentarii

 • postat de Coldea
  Duminică, 25 August 2013 08:18
  46.102.83.***
  Vicentiu esti foarte bine informat,insa nu mai e nici o noutate ca unii preoti sunt cei mai mare golani..si ca unii dintre ei sunt la limita penalului!iar rebecaa,tu probabil esti unul din cei mentionati de Vicentiu,de sari asa in sus pentru niste impostori aroganti!lasa-i in plata Domnului nu le mai lua tu apararea,ca ne-am cam saturat de afaceristii astia cu sutana..din ce stiu,pe surse vor veni cat de curand si unele controale la anumite eparhii din partea Insititutiilor Statului si vom vedea atunci mizeria din Biserica,aceasta a NEAMULUI..!
  2
  3
  Raportează
 • postat de rebecca
  Sâmbătă, 24 August 2013 17:30
  109.133.0.***
  si cine esti dumneata"Vicentiu" sa judeci oamenii indiferent de statutul pe care il poarta....toti vom da raspuns pt faptele noastre in fata Lui Dumnezeu fiecare singur la mormant si nu numai....ai grija sa nu te prinda ceasul mortii in calcarea poruncilor ca e mai grav de sufletul tau
  2
  3
  Raportează
 • postat de VICENTIU
  Sâmbătă, 24 August 2013 13:16
  83.103.186.***
  Popilor banii le-au luat si mintile si inima...unde este smerenia si curatenia,despre care ne vorbeste,intai Domnul Iisus si apoi toti apostolii si sfintii Bisericii...Gherghe are 2 masini,un seat alb si un golf nou nout,plus multe altele la dosar,pe care nu vreau sa le divulg aici,dar probabil le are de cand era consilier la Episcopie,cand lua euro spaga in plicuri de la preoti...asa ca lasati-o mai usor cu Jertfa lui profitorul asta de Gherghe..apoi alt corect.Mogos care are un viloi in piata mai mare ca Biserica si copii la studii in Anglia..de unde toate astea?!dar vor fi si niste anchete ale organelor abilitatea la mai multe biserici si o sa vedeti atunci,frauda...?!a probabil o sa mai saracessca acum ca se intoarce si Davideanu si mai au putin si se iau la bataie ca nu se inteleg pe ciolhan..!Altii afaceristi sunt si Tugui de la Sf.Vasile,care are apartament in centrul Bucurestiului si teren in spate la metro,Buruiana care are si el o vila pe Gradina Veke,cu toate utilitatile dobandite din jaful desfasurat din activitatea de protopop,Ionascu de la Sf.Mina,care are vreo 4 apartamente prin Galati si vreo 2 prin Bucuresti si o vila cat Casa Poporului pe la Masnita in spate,si 3 masini,Ciobanu agricultorul si navetistul de la umbraresti,care se plimba si el cu bmw seria 3.,si in frunte cu tovarasul Craciun,care dintre toti are cel mai patat dosar din toate punctele de vedere,Serviciile stiu ele mai bine..!
  2
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.