Centenar în toată Biserica Universală Creştină/ Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993) - "Teologul iubirii"

Centenar în toată Biserica Universală Creştină/ Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993) - "Teologul iubirii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Întreaga lume ortodoxă, din grija şi binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, îl cinsteşte zilele acestea pe vrednicul de pomenire părintele Dumitru Stăniloae, în cadrul Congresului internaţional de teologie privind „Receptarea operei părintelui Dumitru Stăniloae astăzi”. Anul 2013 este închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, dar şi aniversării a 110 ani de la naşterea părintelui Dumitru Stăniloae (1903-1993) şi 20 de la trecerea sa în veşnicie.
Născut la 16 noiembrie 1903, la Vlădeni, judeţul Braşov, părintele Dumitru Stăniloae este licenţiat în Litere şi Teologie. Are mai multe specializări la Bucureşti, Atena, Munchen, Paris, Berlin şi Constantinopol. Între 1934-1945 a fost directorul ziarului „Telegraful român”, primul cotidian creştin din ţară. După instalarea comunismului, a cunoscut "privilegiile" închisorilor comuniste, fiind unul dintre mucenicii închisorilor.

Cuvântul care slujeşte

În timpul vieţii, părintele Dumitru Stăniloae nu a avut o biserică la care să slujească, însă cuvântul său scris slujeşte, peste timp, tot sufletul creştinesc. Teologia Dogmatică Ortodoxă (în trei volume) este opera sa de căpătâi şi a Bisericii Ortodoxe Române, lucrare de care se bucură astăzi întreaga Biserică Universală Creştină. Scrierile sale sunt traduse în toate limbile de circulaţie internaţională şi au darul de a înlătura scolastica lemnoasă şi aridă din manualele de dogmatică. Părintele Stăniloae a aşezat viaţa sa şi scrierile sale în lumina de viaţă dătătoare a Prea Sfintei Treimi şi a rămas în amintirea noastră drept Patriarhul Filocaliei şi „Teologul iubirii”. În amintirea sa s-au adunat între 3-5 octombrie, la Palatul Patriarhal din Bucureşti, personalităţi a toată Biserica Universală Creştină, de la reprezentanţi ai Bisericii noastre şi ai Academiei Române la oficiali ai Statului Român şi până la oaspeţi din Biserica Evanghelică din Germania, ţara în care trăieşte fiica părintelui Dumitru Stăniloae, Lidia Stăniloae - care a fost şi interlocutoarea noastră, în această vară.

Distanţa faţă de orice politică

Pentru a ilustra personalitatea celui omagiat, reţinem, de pe site-ul Basilica.ro, consideraţiile domnului Victor Opanschi, secretar de stat: „Teologia Părintelui Stăniloae, deşi scrisă sub regimuri politice atât de diverse, a rămas mereu aceeaşi. A avut astfel darul de a nu cădea în ispita multor teologi occidentali care s-au lăsat prea mult influenţaţi de mediul social în care au activat. Lecţia pe care ne-o lasă părintele Stăniloae este că teologia - pentru a fi nu doar un act duhovnicesc, ci şi academic - trebuie să păstreze distanţă faţă de orice ideologie politică. Doar urmărindu-se cu consecvenţă acest principiu, societatea românească a câştigat o personalitate de talie mondială, un adevărat stâlp al europenităţii".

După Olivier Clement...

„Persoana şi personalitatea, opera şi gândirea teologică a părintelui Stăniloae interesează toţi mai mulţi teologi din biserici, credinţe şi tradiţii variate, adeverindu-se cuvintele teologului francez Olivier Clement care aprecia că ˝pe măsură ce opera sa va fi tradusă în limbile occidentale, ea se va afirma ca una dintre creaţiile majore ale gândirii creştine din a doua jumătate a secolului XX˝. Prea Sfinţitul Kalistos - Episcop de Diokleia, în prefaţa menţionată deja a lucrării ˝Experienţa lui Dumnezeu˝ îl considera cel mai mare teolog ortodox în viaţă...
Părintele profesor a fost totodată apreciat a fi cel mai important teolog ortodox din zilele noastre, a fost numit Patriarhul Teologiei Academice Româneşti, Sfântul sau Teologul Filocaliilor pentru ediţia de excepţie pe care ne-a oferit-o, singulară în lume, a acestui compendiu de scrieri ascetico-mistico răsăritene ˝Teologul iubirii˝ şi al comuniunii", a spus pr.  prof. univ. dr. Ioan Teşi din Bucureşti.
Citit 1421 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.