VIDEO/ Premiera "Aidei" a umplut Sala Sporturilor "Dunărea"

VIDEO/ Premiera "Aidei" a umplut Sala Sporturilor "Dunărea"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un spectacol foarte aplaudat de cei 1.500 de gălăţeni prezenţi * Spectatorii au văzut şi "faţa nevăzută a teatrului": tehnicienii au urcat pe scenă, alături de vedetele italiene


Sâmbătă, montarea internaţională „Aida”, proiect al Teatrului Muzical „Nae Leonard” şi al Primăriei, realizat printr-o firmă olandeză de impresariat artistic, cu peste 90 la sută din interpreţi importaţi din Italia, a adus spectatori pe toate cele 1.500 de locuri ale Sălii Sporturilor. Emoţia cu privire la folosirea unei astfel de săli a fost împrăştiată de la primele acorduri: sala a sunat excelent! Şi a avut şi la ce: orchestra şi vocile s-au auzit bine până sus, în spate.

Galaţiul a devenit astfel prima gazdă a turneului european care începe astăzi şi durează până la începutul lunii decembrie, în Belgia, Olanda şi Luxemburg, alături de cântăreţii italieni evoluând balerinii, corul şi instrumentiştii gălăţeni.

La întoarcere, vom vedea desigur o scenă mult mai plină la secvenţele de masă, căci, ca un fel de superrepetiţie generală, sâmbătă au evoluat numai cei care merg şi în turneu, unde nu poate fi dusă o distribuţie exagerat de mare. Decorurile vor fi în schimb uşoare - foarte puţine „mobile” şi mult decor pictat: „trompe l´oeil”, cum zice francezul: desenul (enorm, pe pânză, sugerând stampe vechi) bidimensional dă impresia de trei dimensiuni, aşa cum sâmbătă câţiva balerini au trebuit să suplinească o armată întreagă.

Glasuri superbe

Contorizând aplauzele, foarte apreciată a fost Cristina Ferri, interpreta Aidei, urmând apoi Radamesul lui Antonio Interisano şi alte glasuri superbe, dar şi regizorul Francesco Bellotto. Am remarcat-o însă, în mod special, pe gălăţeanca Adelina Diaconu (Mare Preoteasă).

Maestrul de cor Eugen Dan Drăgoi (corul a fost realmente excelent, ca şi orchestra teatrului, dotată cu ocazia spectacolului, în sfârşit, cu instrumente noi, profesioniste) mi-a dat explicaţia: „Are de altfel o voce cântată în biserică, se cunoaşte!” Interpreta a cântat mult în Corul Patriarhiei, iar acum continuă în cel al Catedralei arhiepiscopale.

Şi încă ceva: la decorul în culori neutre, luminile mânuite de Claudio Schmid „au meritat toţi banii”!

Un gest unic

Satisfăcând şi un public curios, chiar şi după aproape patru ore de spectacol (şi inclusiv închiderea circulaţiei autobuzelor), directorul Niţă a făcut un gest unic: „Aş vrea în seara aceasta să vedeţi ceea ce nu aţi văzut vreodată pe scenă. Adică oamenii care se află de partea cealaltă a culiselor, cei care au lucrat luni de zile - în ultima săptămână chiar zi şi noapte - pentru a produce aceste decoruri, aceste costume şi această scenă!” Astfel, maşiniştii, meşterii decorului, oamenii de la lumini, toţi truditorii din umbră au salutat cu sfială publicul, aşa cum o fac de obicei numai artiştii scenei.

Citit 3135 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2013 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.