VIDEO/ Premiera "Aidei" a umplut Sala Sporturilor "Dunărea"

VIDEO/ Premiera "Aidei" a umplut Sala Sporturilor "Dunărea"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un spectacol foarte aplaudat de cei 1.500 de gălăţeni prezenţi * Spectatorii au văzut şi "faţa nevăzută a teatrului": tehnicienii au urcat pe scenă, alături de vedetele italiene


Sâmbătă, montarea internaţională „Aida”, proiect al Teatrului Muzical „Nae Leonard” şi al Primăriei, realizat printr-o firmă olandeză de impresariat artistic, cu peste 90 la sută din interpreţi importaţi din Italia, a adus spectatori pe toate cele 1.500 de locuri ale Sălii Sporturilor. Emoţia cu privire la folosirea unei astfel de săli a fost împrăştiată de la primele acorduri: sala a sunat excelent! Şi a avut şi la ce: orchestra şi vocile s-au auzit bine până sus, în spate.
Galaţiul a devenit astfel prima gazdă a turneului european care începe astăzi şi durează până la începutul lunii decembrie, în Belgia, Olanda şi Luxemburg, alături de cântăreţii italieni evoluând balerinii, corul şi instrumentiştii gălăţeni.
La întoarcere, vom vedea desigur o scenă mult mai plină la secvenţele de masă, căci, ca un fel de superrepetiţie generală, sâmbătă au evoluat numai cei care merg şi în turneu, unde nu poate fi dusă o distribuţie exagerat de mare. Decorurile vor fi în schimb uşoare - foarte puţine „mobile” şi mult decor pictat: „trompe l´oeil”, cum zice francezul: desenul (enorm, pe pânză, sugerând stampe vechi) bidimensional dă impresia de trei dimensiuni, aşa cum sâmbătă câţiva balerini au trebuit să suplinească o armată întreagă.

Glasuri superbe

Contorizând aplauzele, foarte apreciată a fost Cristina Ferri, interpreta Aidei, urmând apoi Radamesul lui Antonio Interisano şi alte glasuri superbe, dar şi regizorul Francesco Bellotto. Am remarcat-o însă, în mod special, pe gălăţeanca Adelina Diaconu (Mare Preoteasă).
Maestrul de cor Eugen Dan Drăgoi (corul a fost realmente excelent, ca şi orchestra teatrului, dotată cu ocazia spectacolului, în sfârşit, cu instrumente noi, profesioniste) mi-a dat explicaţia: „Are de altfel o voce cântată în biserică, se cunoaşte!” Interpreta a cântat mult în Corul Patriarhiei, iar acum continuă în cel al Catedralei arhiepiscopale.
Şi încă ceva: la decorul în culori neutre, luminile mânuite de Claudio Schmid „au meritat toţi banii”!

Un gest unic

Satisfăcând şi un public curios, chiar şi după aproape patru ore de spectacol (şi inclusiv închiderea circulaţiei autobuzelor), directorul Niţă a făcut un gest unic: „Aş vrea în seara aceasta să vedeţi ceea ce nu aţi văzut vreodată pe scenă. Adică oamenii care se află de partea cealaltă a culiselor, cei care au lucrat luni de zile - în ultima săptămână chiar zi şi noapte - pentru a produce aceste decoruri, aceste costume şi această scenă!” Astfel, maşiniştii, meşterii decorului, oamenii de la lumini, toţi truditorii din umbră au salutat cu sfială publicul, aşa cum o fac de obicei numai artiştii scenei.

Citit 2981 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2013 16:43

11 comentarii

 • postat de cegaicity
  Marți, 19 Noiembrie 2013 16:52
  198.27.85.***
  バスケットシューズ | ニューバランス | adidas originals | バンズ スニーカー | ナイキ フリーラン |

  zhongtieky | ゴルフクラブ | ダンロップゴルフ | グローブ ミズノ | ヨネックス シューズ | タイトリスト ゴルフウェア |
  0
  0
  Raportează
 • postat de critic
  Marți, 05 Noiembrie 2013 14:58
  81.12.239.***
  Calmeaza-te I.N. Cred ca toti avem dreptul la opinie, si, pentru ca productia a fost finantata din banii galatenilor, te intrebam si pe tine de ce s-au cheltuit alti bani atata timp cat si tu stii bine ca in magazia teatrului sunt decoruri monumentale si costume intr-o stare excelenta pentru Aida. De ce trebuie noi galatenii sa finantam extravagantele unor regizori si scenografi italieni care la ei acasa nu au fost capabili sa-si impuna conceptia? De ce impresarul nu a finantat el realizarea costumelor si decorurilor iar noi sa fi platit solistii pentru spectacol? Ieseam mai ieftin. Dar de fapt, solistii ar fi trebuit sa plateasca Teatrului Muzical pentru ca le-a permis sa debuteze la Galati. Majoritatea au invatat rolurile aici folosindu-se de corepetitori si de orchestra. Alte institutii din tara castiga bani in astfel de situatii. Cat despre obsesia ta pentru Melinte, sa stii ca exista tratamente
  3
  4
  Raportează
 • postat de I. N.
  Marți, 05 Noiembrie 2013 10:43
  82.208.163.***
  Astia care comenteaza contra pe aici sunt oamenii lui Melinte care mor de ciuda ca pe vremea "raposatului" asa ceva nu a pupat Galatiul... Uite ca se poate un spectacol grandios si fara hotii si marlanii. Comentariile anti sunt specifice unui targ de provincie care nu este in stare sa-si depaseasca conditia si este obligat sa mearga in pierdere la nesfarsit pe plan cultural.
  5
  5
  Raportează
 • postat de Braila Meloman
  Luni, 04 Noiembrie 2013 20:14
  5.13.132.***
  Spectacol fabulos al teatrului Muzical.Orchestra si corul au sunat extraordinar.Solistii ffffff buni.Am vazut spectatori cu ochii in lacrimi.Fiti va rog decenti in comentarii(ori nu stiti sa numarati ori habar nu aveti de componenta orchestrei)Am venit special de la Braila sa vad un asemenea spectacol.Felicitari.
  5
  5
  Raportează
 • postat de unul ceva mai sceptic.
  Luni, 04 Noiembrie 2013 19:05
  79.116.100.***
  Am observat si comentarii rautacioase vis-a-vis de acest spectacol de opera dar mai putin despre locatie care m-i s-a parut cam nepotrivita pentru o piesa de o asa anvergura,in care a lipsit confortul pt. cei mai multi dintre participanti cu exceptia vip-urilor,si aici inclin sa-i dau dreptate directorului teatrului ca a facut tot ce s-a putut dat fiind fondurile reduse cat si spatiul inadecvat la care multi poate nu cunosc ca s-a apelat in extrema urgenta ,si bine a facut apeland la edilii orasului pt. a se asigura pe viitor pt. publicul galatean meloman si nu numai un spatiu adecvat pt.cei ce-si doresc mai multa cultura muzicala.,pt. ca locatii ar fi care ar putea fi transformate intr-un frumos Teatru Muzical.Nu doresc sa critic pe nimeni dar mai cred ca unii au venit la acest spectacol in necunostinta de cauza iar altii sau folosit de o tinuta vestimentara neadecvata acestei locatii.,ceva ca nuca in perete.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Radames de provincie
  Luni, 04 Noiembrie 2013 18:40
  5.13.163.***
  Cititi comentariul de tot hazul de la celalalt articol de elogiere a spectacolului,merita!
  1
  11
  Raportează
 • postat de SPUNETI ADEVARUL SI NU MAI MINTITI
  Luni, 04 Noiembrie 2013 17:18
  89.136.0.***
  Spectacolul a fost de 2 lei ! Peste 90 % dintre spectator au venit cu invitatie ! Sala nu a fost plina ! Chiar linga mine erau 5-6 locuri libere ,la fel si in alte zone ! La pauza un grup masiv de spectator ,satui de ragaialile italienilor ,au plecat acasa ! Cei mai multi au venit doar din curiozitate si au plecat profund dezamagiti ! Daca nu se dadeau invitatii moca nu erau mai mult de 200 de spectatori !
  2
  9
  Raportează
 • postat de critic
  Luni, 04 Noiembrie 2013 15:02
  81.12.239.***
  Spectacolul "Aida"din 2 noiembrie, este ce mai slaba productie a Teatrului Muzical. Sunetul nu a fost deloc excelent. Se auzea infundat iar sistemul a cazut de cateva ori. Dozajul nu era corect facut la viori si la harpa. Conceptia scenografica de alb-negru, nu se justifica scenic, iar motivatiile din articol nu tin in fata efectului vizual tern, al spectacolului. Sa comentam faptul ca poliplanul incalzit in timpul procesului de imprimare s-a deformat, iar coloanele atarnau ca o musama dezordonata? Ca atat Aida cat si Amonasro (acesta din urma si fara peruca) nu erau machiati corespunzator, cu fond de ten inchis la culoare? Ca baletul a fost extraordinar dar a lipsit cu desavarsire; la "Camera Amneris" dansul robilor a lipsit iar Triumfalul a fost cel mai penibil si mai fara sens moment (sa ne amintim fastul triumfalului de la montarea semnata de Eleonora Constantinova cu cele doua "statui" aurite ce prindeau viata, cu pasarea cu aripi de doi metri,etc.etc). Galatenii meritau un spectacol monumental daca tot au contribuit cu cea mai mare parte din investitie in acest "proiect", nu cu o orchestra decimata cu doar 6 viori I, 3 cello,s.a. Singura distributia a fost onorabila.
  7
  11
  Raportează
 • postat de Furnica
  Luni, 04 Noiembrie 2013 12:44
  82.208.163.***
  Minunat! In sfarsit un regizor, un scenograf si solisti de mare valoare!
  5
  2
  Raportează
 • postat de Violeta
  Luni, 04 Noiembrie 2013 12:04
  79.116.111.***
  A fost superb intr-adevar! Recomand tuturor :)
  6
  2
  Raportează
 • postat de mihai seria
  Luni, 04 Noiembrie 2013 01:20
  5.13.237.***
  superb!

  felicitari!

  i have a dream: ceea ce numim azi "casa de cultura" sa se numesasca "Opera Dunarea de Jos".
  5
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.