90 de ani de la constituirea Republicii Turcia, sărbătorită la Galaţi cu invitaţi de marcă

90 de ani de la constituirea Republicii Turcia, sărbătorită la Galaţi cu invitaţi de marcă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, filiala Galați a Uniunii Democrate Turce din România a organizat, prin inimoasa președintă Gulten Abdula-Nazare, "Zilele culturale și tradiționale în zona Euroregiunii Dunărea de Jos”. Manifestarea a fost dedicată aniversării a 90 de ani de la constituirea statului modern turc, Republica Turcia, a 750 de ani de atestare documentară ai turcilor anatolieni pe teritoriul României și a 20 de ani de când s-a sărbătorit Ziua Națională a Turciei la Galați. Evenimentele s-au desfăşurat în parteneriat cu mai multe instituţii locale: Centrul Cultural “Dunărea de Jos”, Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea”, Muzeul de Artă Vizuală, Casa de Cultură a Sindicatelor, Inspectoratul Școlar Județean Galați și Direcția Județeană pentru Cultură Galați.

Vineri, Muzeul "Casa Cuza Vodă” a găzduit o expoziție tematică, dar şi o masă rotundă, unde au fost prezentate lucrări despre Politica externă și rolul lui Kemal Ataturk în făurirea statului modern turc, lucrare susținută de Gumze Dinçbaș, studentă la Universitatea din Pamukkale a provinciei Denizli din Turcia, o lucrare despre o scurtă istorie a comunității turce din Galați și destinul tragic al geamiei și al cimitirului musulman din orașul nostru, prezentată de Marius Mitrof, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Galați și, nu în ultimul rând, dizertația susținută de profesorul doctor Dan Râpă-Buicliu despre personalitățile istoriei gălățene aflate în strânsă legătură cu istoria Imperiului Otoman, cu patrimonial inestimabil pe care îl posedă orașul Galați în legătură cu istoria Turciei. La acest eveniment au participat şi scriitori, artiști plastici, iubitori de cultură, reprezentanți ai celorlalte comunității din Galați și studenți gălățeni  alături de studenții din Turcia veniți la Galați în cadrul unui proiect Erasmus.

Sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a avut loc un spectacol deosebit, la care au fost prezenți Excelența Sa Ali Bozçalışkan, consul general al Turciei la Constanța, prefectul gălăţean Emanoil-Cătălin Bocăneanu și președinta Comisiei de Cultură din Cadrul Uniunii Democrate Turce din România, doamna Serin Gafar. Timp de câteva ore, mai multe grupuri din Galați, Tulcea, Constanța, Reni și Komrat au delectat publicul cu muzică şi dansuri tradiționale turceşti. Lor li s-au alăturat, pe scenă, dansatorii de la Fantezia din Galați, copiii de la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin” și grupul ”Voces” al Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”.

Citit 934 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2013 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.