"Cetatea Cărţii", la 123 ani: Biblioteca „V. A. Urechia” îşi sărbătoreşte istoria

"Cetatea Cărţii", la 123 ani: Biblioteca „V. A. Urechia” îşi sărbătoreşte istoria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri s-au împlinit exact 123 de ani de la fondarea bibliotecii noastre judeţene! „Va trebui să serve culturii tot mai spornice şi, mai ales, tot mai românească, a Galaţilor”, după cum spunea la inaugurare fondatorul său, academicianul, istoricul Vasile Alexandrescu Urechia, cel nominalizat în prima serie a Premiilor Nobel pentru Pace (stins însă înainte!), cu numele înscris pe bolta Ateneului Român, la înfiinţarea căruia a contribuit, cel care a înfiinţat şi biblioteca-matcă de peste 5.000 de volume de la Galaţi.

Cu o adevărată Odisee pe care ne-a relevat-o ieri managerul instituţiei, prof. dr. Zanfir Ilie, în faţa elevilor, profesorilor, oamenilor de cultură, oamenilor bibliotecii, adunaţi în faţa bustului întemeietorului, din faţa intrării. Astfel, „cea mai veche şi mai prestigioasă instituţie publică de cultură” judeţeană a funcţionat întâi în localul Liceului Vasile Alecsandri, apoi în Palatul Cultural Urechia - Teatrul Dramatic de azi, apoi în Palatul de Justiţie - actuala Universitate „Dunărea de Jos”, la Casa Armatei, Casa Corpului Didactic, şi, din 1968, în sediul actual: clădirea celei dintâi instituţii occidentale în România - Comisia Europeană a Dunării.

Biblioteca deţine astăzi peste 800.000 de volume şi un fond enciclopedic cu 30.000 de „unităţi” (carte, CD, album etc.) accesate pe an de public. Are patru filiale în oraş (alte proiecte sunt în pregătire), cinci în Republica Moldova şi două în Basarabia ucraineană. Şi „un brand cultural”: festival internaţional de carte, editură, salon literar, revistă, tabără de creaţie, minilibrărie…

Printre cei care au cuvântat ieri, iar unii chiar au citit din creaţia lor: poeţii Andrei Velea şi Grigore Postelnicu - profesor venit de la Tecuci ca să comemoreze anii în care frecventa, ca şcolar, biblioteca, şi prozatorul Theodor Parapiru.

A urmat o sesiune de informare cu „utilizatorii” - şcolari gălăţeni care învaţă astfel să folosească acest mare instrument de lucru: biblioteca. Manifestările - informări, lansări de carte, întâlniri cu scriitori - se vor desfăşura în continuare zi de zi, atât la sediul central cât şi la filialele din oraş, până vineri.

Citit 1105 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2013 22:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.