INTERVIU cu Soprana Felicia Filip: "Eşecurile sunt încercări în devenirea noastră!"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

INTERVIU cu Soprana Felicia Filip: "Eşecurile sunt încercări în devenirea noastră!"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ana Felicia Filip este soprana cu voce de aur, care prin interpretarea măiastră,  prin sobrietate profesională şi un zâmbet candid de copil care ţi se lipeşte de minte şi suflet, te cucereşte instantaneu. „Filipissima”, cum au numit-o francezii, este solista Operei Naţionale din Bucureşti, iar ca artistă a adunat, prin ani, aplauze pe toate meridianele lumii, de la Covent Garden (Londra) până la Dakar. Înainte de a ajunge pe marile scene ale lumii, Felicia Filip a obţinut toate cele trei premii „Mozart”, motiv pentru care francezii i-au mai acordat un titlu, cel de „Noua Regină a Traviatei”. Şi într-o vreme în care tinerii nu prea mai călcau prin sălile de operă, „Regina Traviatei” nu s-a sfiit şi nu a rămas la clasicele „tabieturi”, a privit mai departe, a spart tiparele şi prejudecăţile în materie de interpretare. Aşa am redescoperit-o în anii din urmă, într-o abordare inedită, când urmând modelul Montserrat Caballe - Freddie Mercury s-a alăturat formaţiei rock „Iris”, interpretând şi o altfel de muzică... Într-una din zilele cu lumină caldă de toamnă, Felicia Filip - "Fata din Vis" ne-a povestit despre cât de importaţi sunt cei şapte ani de acasă, despre cei care au ajutat-o în devenirea sa ca om şi ca artist...

- Distinsă doamnă Ana Felicia Filip, puţini ştiu că, de aproximativ doi ani, sunteţi şi director artistic al Operei Comice pentru Copii Bucureşti, un alt proiect îndrăzneţ pe care îl puneţi pe portativul marii opere de educaţie muzicală şi estetică, alături de criticul de artă Smaranda Oţeanu Bunea.

- Da, m-am alăturat acestui proiect al Operei Comice pentru Copii pentru că îmi plac copiii şi pentru că ştiu cât de importanţi au fost şi pentru mine primii paşi pe drumul devenirii ca interpret. În plus, muzica este un limbaj universal care cucereşte inimi şi ne ridică din multe neputinţe. Îmi place foarte mult să trăiesc în mijlocul copiilor şi astfel încerc să redescopăr copilăria pe care niciodată nu am pierdut-o, ci doar s-a refugiat într-un colţ al inimii. Aici - la Opera Comică pentru Copii - inima se deschide către cei care au nevoie de un sfat, de un imbold, de un model...

- Cum a început copilul Felicia Filip să descopere marea muzică. Ce rost au cei şapte ani de acasă, educaţia din familie?

- M-am născut într-o familie de oameni normali, care au avut şi au ca valori credinţa, buna educaţie, dragostea şi respectul pentru valorile familiei. În casa noastră părintească nu cânta cineva în mod deosebit, dar toţi iubim cântecul. Apoi, Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a aşezat în cale un om îndrăgostit de marea muzică, mă refer la soţul meu, Cristian Mihăilescu. Cred - şi propriul exemplu este o mărturie - că dragostea pentru cântec aduce în orice familie frumosul, armonia şi echilibrul. Mă uit cu mare dragoste la copilaşii care vin la spectacolele Operei Comice pentru Copii şi aşa înţelegem cu toţii cât de importanţi sunt cei şapte ani de acasă în formarea oricărui om, nu numai a unui artist.

- Cât de importanţi au fost dascălii din clasele primare în devenirea sopranei Felicia Filip?

- La şcoala din Slatina, unde am făcut clasele primare, am avut o învăţătoare - Steliana Bărbulescu se chema. Un om deosebit, care ne iubea pe toţi cu o dragoste aparte. Era mare bătălie pentru a ajunge la clasa acestei doamne, deşi era dură... Avea un statut declarat, de om exigent, dar de o conştiinţă aparte. În clasele I-IV, îmi amintesc că aveam, pe lângă copiii de români, şi foarte mulţi rromi. Vreau să vă spun că acea învăţătoare lucra cu fiecare în parte, în egală măsură şi tot în egală măsură ne încuraja sau ne făcea observaţii, dacă era cazul. Aproape că risipea dragostea pentru noi - copiii. Ţin minte că îşi prelungea programul ca să stătea cu noi şi să se asigure că am înţeles ce ne predase. Avea o pasiune extraordinară pentru pedagogie. Apoi am întâlnit alţi oameni aleşi; am făcut cunoştinţă cu profesoara mea de muzică - Elena Simescu - de asemenea, un om deosebit. Cu mare drag îmi amintesc de profesorii de la Şcoala de Muzică, din Conservator. 

- Înzestrarea nativă este importantă?

- Fireşte. În general, nu poţi să comunici cu oamenii şi cu Dumnezeu, dacă nu eşti înzestrat cu nişte date de acolo, de Sus. Ca artist, aceste date sunt şi mai importante.  Până la urmă şi această alegere a carierei este un dat ceresc, un dar pe care noi trebuie să-l înmulţim. În orice activitate, pe lângă munca pe care o depui, se adaugă oamenii din jur cu care te întâlneşti. Pentru mine a fost şi este importantă latura umană a unui om, indiferent cât de mare personalitate este. Ce înseamnă aceasta, în cazul unui artist? Că a avea glas nu este suficient. Trebuiesc mai multe calităţi care alcătuiesc un buchet de fapte alese care te definesc în raport cu ceilalţi. Pot spune că pe parcursul devenirii mele profesionale am întâlnit foarte mulţi oameni-artişti, nu simpli artişti. Şi acest fapt m-a susţinut.

- Aţi fost o elevă silitoare, aţi luat a doua la facultate, pe doar şapte locuri?

- Da, eram pasionată de a învăţa bine, dar nu pot spune că nu am plonjat şi-n cealaltă parte, aceea a copiilor neastâmpăraţi. Alături de alţi colegii ai mei de clasă am ieşit chiar şi pe geam!... Îmi amintesc că aveam una din clase care era la un fel de demisol şi, din spirit de teribilism, pe care sigur îl numeam "colegialitate”, mai confundam uneori uşa cu fereastra şi săream pe fereastră!...

- Aţi început să studiaţi vioara, dar aţi făcut carieră ca interpretă de muzică clasică, iar în 1983 aţi revenit de la Consursul Internaţional "Mozart" cu toate cele trei premii Mozart. A avut Felicia Filip şi momente de cumpănă?

-  Momentul meu de cumpănă a fost înainte de anul 1989 cand mi s-au închis graniţele, neputând onora contractele din străinătate. A fost o perioadă grea, cu aşteptări, cu renunţări. Nimeni nu ştia atunci cât ar putea dura această situaţie din care nu exista ieşire... Le recomand tuturor celor care doresc să realizeze ceva în viaţă să ştie că eşecurile, reale sau aparente, nu sunt decât încercări, etape în drumul către succes, către marea devenire. O situaţie de criză sau o situaţie dificilă din viaţa noastră trebuie să fie un moment în care luciditatea şi discernământul să fie în prim-plan.

- Care a fost cel mai inspirat moment din viaţa Feliciei Filip?

- Momentul cel mai bun a fost întâlnirea cu soţul meu, un miracol pe care îl trăiesc şi acum cu aceeaşi bucurie. El este primul meu critic, dar şi primul meu fan şi bucuria mea.

Luni, 18 noiembrie, la Teatrul Naţional, se lansează albumul „Felicia Filip - ˝Fata din Vis˝”

Soprana Felicia Filip ne-a prezentat - la întâlnirea recentă - şi un proiect inedit, cel de alcătuire a primului album de muzică rock, intitulat „Felicia Filip - ˝Fata din Vis˝”, album care va fi lansat luni, 18 noiembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Albumul cuprinde zece piese de muzică rock dintre cele mai frumoase din repertoriul formaţiilor Compact, Iris, Holograf, Direcţia 5, Roşu şi Negru, Cargo, Semnal M, Celelate Cuvinte, Sfinx şi Mircea Baniciu. „Acest prim album este o continuarea a demersului muzical început de Felicia Filip cu ani în urmă, cel de a cuceri inimile tinerilor noştri şi de a-i aduce, prin muzica de rock, în sala de Operă”, ne-a spus soţul artistei, regizorul Cristian Mihăilescu, cunoscut publicului gălăţean şi prin  punerea în scenă, la Teatrul Muzical "Nae Leonard", a spectacolului de operetă "Silvia", de Kalman.

Revenind la concertul Feliciei Filip, trebuie adăugat că acest proiect inedit, pe lângă faptul că ne aduce în atenţie muzică românească de calitate, are şi o latură educaţională, în sensul că 4.000 de albume vor ajunge la tinerii români care studiază în şcolile şi liceele de muzică din ţara noastră. „Cu ocazia turneului pe care-l vom face prin ţară cu ˝Fata din Vis˝,  ne vom întâlni cu profesorii şi cu elevii şcolilor de muzică şi le vom oferi elevilor pasionaţi de muzică, în mod gratuit, câte un album. Acest proiect este realizat cu sprijinul Agenţiei Fondului Cultural Naţional, oameni inimoşi, cărora le mulţumim”, a adăugat Cristian Mihăilescu.

La concertul din 18 noiembrie, când va fi lansat şi albumul "Felicia Filip - ˝Fata din Vis˝, se vor alătura marii noastre soprane de talie internaţională, actorul Ion Caramitru, care va aduce poezia în sufletele celor prezenţi, formaţia „Compact”, interpretul Mircea Baniciu şi alţii. Nu va lipsi nici creatoarea de modă şi scenograf Doina Levintza. La "datorie" vor fi iubitorii de muzică bună de toate vârstele, fiindcă piesele pe care le interpretează - pe noul album - Felicia Filip sunt de calitate, ca text şi interpretare. Şi mai au o însuşire; au înseninat tinereţea a generaţii şi generaţii de români.

 

 

Citit 2407 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2013 11:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.