Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

Sărbătoare mare, cu toate ferestrele luminate, luni, la Templul evreiesc din Galaţi. Ce-a de-a şasea seară din Hanuka, „Sărbătoarea luminilor”, a fost prilejul şi de inaugurare a sinagogii gălăţene „Templul meseriaşilor”, ultima rămasă dintre cele 23 de sinagogi existente în Galaţi înainte de război, refăcută acum excelent după ample lucrări de reabilitare.
Oaspeţi de seamă ai comunităţii şi invitaţi din celelalte etnii gălăţene au participat la sărbătoare. „Şalom!” – pace, a urat celor prezenţi, evrei şi neevrei, gazda, şeful comunităţii locale, ing. Sorin Blumer, care a salutat şi Ziua Naţională a României, abia încheiată. Deputatul minorităţii evreieşti române, dr. Aurel Vainer, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a remarcat că, odinioară, construcţia templului gălăţean a fost finanţată din banii meseriaşilor de atunci, fără a se aştepta, ca astăzi, bunăvoinţa autorităţilor. În prezent, fonduri provenite din retrocedarea bunurilor evreieşti confiscate în regimurile trecute stau la baza subvenţionării unor proiecte, precum cel al refacerii templului gălăţean, a unor şcoli şi băi ritualice etc.
Despre sărbătoarea care evocă lumina şi minunea ca un singur ulcior cu ulei să fi dat lumină cât şapte, la vremuri de prigoană, când macabeii i-au învins pe sirieni (anul 165 î.e.n.), s-a remarcat luni că înseamnă şi o sărbătoare a reînnoirii, ceea ce şi-a găsit ilustrare chiar la Galaţi, prin refacerea sinagogii. Din 1550 sinagogi de dinainte de război, azi mai există 88; din 155 în capitală, doar patru au rezistat vremurilor! Au luat cuvântul vicepreşedintele Federaţiei, ing. Paul Schwartz, preşedinte al comunităţii din Bucureşti – cea mai numeroasă din ţară, directorul Fundaţiei „Caritatea”, preşedinţii comunităţilor din Brăila şi Tecuci. Templul a primit şi o donaţie de carte rară, în legătură de argint şi os, cu filigran. În final, au cântat corul Bucharest Klezmer Band şi corul comunităţii brăilene.

Citit 2389 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2013 14:00

6 comentarii

 • postat de felicia katz Vineri, 06 Decembrie 2013 04:50 109.160.221.*** Link la comentariu
  0
  2

  Tuturor prietenilor mei din Comunitate le doresc numai bine,sanatate si realizari.Ma bucur ca s-a refacut Sinagoga.Dragilor va port in suflet.Dragului Sorin Blumer,sotiei si familiei largite a evreilor Galateni,dragostea si respectul meu,in semn ca nu am uitat de unde am plecat.

  Raportează
 • postat de crystal Joi, 05 Decembrie 2013 08:14 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  4

  stau aproape de templul asta si ma jucam in zona pe str Dornei ,erau niste leagane si mai si veneau in timpul lui Ceasescu leagane electrice,carusel,masini electrice, detinute de famila Vargolici parca.Ne jucam pe acolo dupa ce mai haleam o prajitura la cofetaria de pe colt din zona, la Garofita.Ma mir cum de nu l-a demolat Ceasescu sau cum a scapat atata timp dupa revolutie cand s-a demolat in zona si s-au facut blocurile V.A stat mult timp dupa revolutie inchis si iata l-au refacut pana la urma.Bravo comunitatii evreiesti.Eu nu sunt evreu dar vad ca exista un Dumnezeu si ptr evrei ca le-a ajutat si cladirea a stat in picioare atata timp.Cred ca daca se angaja primaria sa o ia, o demola si vindea/inchiria terenul sau facea un magazin ptr nu stiu ce consilier.
  Mai ramane sa se termine cu banca aia sau ce-o fi vrand sa fie,de langa Posta Centrala..Si cladirea aia zace neterminata de ani buni

  Raportează
 • postat de Bravo, excelent, o lucrare de artă deosebită revitalizată cu măiestrie. Joi, 05 Decembrie 2013 07:54 109.99.193.*** Link la comentariu
  0
  5

  Templul Meseriașilor de cult mozaic excelent renovat de la temelie consolidat, finisări exterioare foarte bine realizate până la acoperiș acoperit foarte bine. În interior lucrările de artă renovate excelent pe linia de zidărie și pictura revitalizată surprinzător de bine, excepțional realizată pe vechile picturi de peste 100 de ani pictate de vechii meseriași. Ce mai, meseriași au fost, meseriași sunt încă, felicitări constructorilor, felicitări pictorului, felicitări donatorilor ce au sponsorizat finalizarea unei lucrări de artă deosebită cum este azi Templul Meseriașilor o lucrare arhitectonică veche și atât de frumoasă azi, un Templu ce poate deveni un punct de reper de frumos în Orașul Galați.

  Raportează
 • postat de o prietena Joi, 05 Decembrie 2013 06:17 89.136.184.*** Link la comentariu
  0
  1

  Pacat ca textul laudativ la adresa comunitatii evreiesti din Galati nu a fost primit de ziar, dupa repetate incercari. Ma voi duce personal sa prezint urarile de bine la Comunitate.

  Raportează
 • postat de o prietena a comunitatii evreiesti Joi, 05 Decembrie 2013 06:13 89.136.184.*** Link la comentariu
  0
  5

  In deplina intelegere si respect pentru membrii comunitatii evreiesti din Galati, Braila,Tecuci si Bucuresti, uram reprezentantilor cultului mosaic din Galati sa stapaneasca sanatosi sinagoga proaspat renovate. Liderului comunitatii evreiesti , ii uram sanatate, bucurii si lumina alaturi de familie, priieteni si toti cei dragi. Imi amintesc cu placer de invatatoarea mea de la Scoala Generala 16 care, de origine evreiasca fiind, ne-a educat pe toti in spiritual dreptatii,al egalitatii sanselor in viata. Orele de idis la care participau GABI ERDRAICH, FREDDYcel pistruiat si dragut, Bruno, CLAUDIA WEISS erau menite sa isi pastreze cultura , traditia si limba. Primul meu prieten Puiu (Elias ) Adelini a plecat de mult in Grecia .Florentina Bercovici, prietena mea , canta la pian minunat. Ruth a fost cea mai buna pianist in anii70. Berta Bohrer ( Puia ) abcolventa a Facultatii de Chimie din Bucuresti , a plecat in Israel din 1975. Tare as dori sa stiu ce mai face ,ea sotul si cei doi copii, sa mai cantam Beatles" THOSE WERE THE DAYS

  Raportează
 • postat de Mihai Miercuri, 04 Decembrie 2013 19:23 82.137.13.*** Link la comentariu
  0
  8

  S-a restaurat in mod exceptional un adevarat edificiu al evreilor si a orasului! Daca se doreste, cu eforturi si sacrificii, se poate! E o adevarata minune.... FELICITARI !!!!!!!!!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.