O provocare inedită, la Muzeul de Artă: Eseurile Katiei Nanu la grafica lui Cristian Bedivan
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

O provocare inedită, la Muzeul de Artă: Eseurile Katiei Nanu la grafica lui Cristian Bedivan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

48 de lucrări de grafică semnate de Cristian Bedivan şi tot atâtea eseuri, purtând semnătura Katiei Nanu, au atras, marţi seara, la Muzeul de Artă Vizuală, iubitori de cultură dornici să nu rateze un eveniment unic.

„Cristi Bedivan este o enciclopedie, un bulgăre de aur pe care trebuie să-l descoperi”, a afirmat, la vernisaj, muzeograful Gheorghe Miron, cel care s-a ocupat de realizarea expoziţiei „Jurnal”. „Cristi Bedivan a scris un reportaj cu creionul, pe hârtie, în ultimele două decenii: e modul lui de a face presă plastică, de a fotografia momentul. Autorul este un spirit enciclopedic, un om citit, un om aşa cum ar trebui să fie toţi cei care vor să scrie, cu penelul sau cu creionul, istoria lucrurilor în care cred. Pornind de la titlurile lucrărilor, am încercat să comunic ceea ce am înţeles eu din aceste desene. Nu ştiu dacă întotdeauna lucrurile s-au potrivit cu ceea ce a vrut să transmită plasticianul. Consider o mare onoare faptul că m-a lăsat să mă apropii în acest fel de lucrările domniei sale şi m-am bucurat enorm să scriu acest gen de eseu, care nu are legătură nici cu cronica plastică, nici cu literatura în forma ei pură”, mărturiseşte Katia Nanu. 

Artistul, la rândul său, recunoaşte: „Pentru mine, este un lucru pe care nu l-am mai trăit: să-mi văd lucrările prin ochii altcuiva. Cel care te citeşte o face cu ochii lui, ori cu acei ochi care i se potrivesc în orbite. Niciodată nu-ţi iese povestea cum vrei tu: e loc pentru mai rău, e loc pentru mai bine, e loc pentru altceva. Important e ca din când în când să auzi ecouri. Dar nu ecoul împuţinat de distanţă, ori rămas în hăuri de peşteră, ci un ecou aţâţat şi multiplicat. Cel care se uită  în luciul apei, ca într-o oglindă, are puterea să privească şi strălucire de ochi. Spre deosebire de luciul apei, ori oglindă, ochii nu îţi întorc chipul şi nu îţi răstălmăcesc imaginea. Pentru că ochii din faţa ta se privesc şi extrag doar ceea ce le aparţine. Ce a scris Katia îi aparţine în totalitate. Dacă mai rămâne ceva, e dobânda mea la fiinţă. M-am lăsat tălmăcit şi răstălmăcit de un tălmaci iubitor de cuvinte şi imagini, mă uit la ambele şi le alătur, petec lângă petec, fiecare adaugă încă ceva, până la altceva. Constat că îmi rămâne încă destulă poveste şi destulă imagine, nu am rolul celui care se mănâncă pe sine”, a mărturisit, la vernisaj, autorul.

Expoziţia poate fi vizitată, în Galeria Muzeului de Artă Vizuală de la parterul blocului V3 (pe strada Tecuci, la nr.7), zilnic, de la 9,00 la 17,00 (mai puţin lunea şi marţea, când este închis).

Citit 1326 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.