S-a lansat BOEM@!

S-a lansat BOEM@!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Literatură pentru... eter * Un cenaclu cu peste un milion de cititori on-line! * Nu concurenţă, ci completare *

Economie în... economia de piaţă? Soluţie austeră la vreme de criză? Căci vineri, în sala „Eminescu” a Bibliotecii „V.A. Urecia”, s-a lansat... coperta unei reviste culturale!

Dar nici nu era nevoie şi de cuprins (trecut însă pe reversul copertei pe care era trecută adresa site-ului), din moment ce este o revistă în eter - o revistă în format electronic, scoasă pe Internet: poezie, proză, teatru, eseu, interviu, traduceri, grafică....

BOEM@ apare „în curtea” cenaclului „Noduri şi semne” şi sub egida Asociaţia Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice – A.S.P.R.A. Directorul revistei, informaticianul şi eseistul Petre Rău, a prezentat vineri, în imagini proiectate, modul de accesare a revistei (pe www.boema.inforapart.ro) şi a cenaclului în jurul căruia s-a realizat revista (www.cenaclu.inforapart.ro, site folosit de 372 de autori, cu 1.444.000 de vizitatori!).

Pe frontispiciul publicaţiei electronice lunare (vineri a fost prezentat şi semnalul ediţiei clasice, tipărite, care apare trimestrial, cu un conţinut mai puţin darnic), scrie „Live literature” – o deviză cu mai multe înţelesuri: şi cel al exprimării şi citirii simultane, pe monitoarele din toată lumea asta (la lansare am primit şi felicitările poetei Adina Dabija, din SUA!), şi cel de literatură vie, căci este vorba despre mulţi autori, de la scriitori membri ai uniunilor de creaţie până la elevi în frumoasă formare, care scriu cu regularitate şi riscă, tot cu regularitate, să fie criticaţi în cenaclu sau pe site-ul cenaclului „Noduri şi semne”. Care are, iată, zice Zimbru, şi un raft într-o bibliotecă din Noua Zeelandă.

Nu e timp de polemici

O soluţie pentru câştigarea notorietăţii – atacarea „monştrilor sacri” deja existenţi? Mă rog, cei care au vorbit vineri despre revista lor - spaţiul este deschis tuturor creatorilor - spun că nu se gândesc la atacuri, nici măcar să facă vreo concureţă revistelor din Galaţi şi din ţară, ci doar să contribuie cu „raftul” lor la asigurarea unui nou canal de expresie, încă puţin folosit de reviste: Internetul.

Şi să se constituie într-un atelier de lucru fără fasoane. „Oferta” nu este explicată, controversată, exagerată, ci pusă pe raft: dacă vreţi, luaţi şi citiţi!

Din bucătăria lui Zimbru, în Lume!

Letiţia Buruiană, directorul-adjunct al bibliotecii, a fost vineri moderatorul lansării. Istoria cenaclului cu buletin de peste două decenii a fost evocată  de prozatorul Ion Avram (totul a început, la puţin timp după dispariţia poetului Nichita Stănescu, în bucătăria lui Ion Zimbru), apoi a fost povestită chiar de Zimbru: nebuni de literatură care s-au adunat peste tot unde a existat o uşă deschisă, printre alte locuri, la Casa Căsătoriilor, la  Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa Roşie, fostul sediu de pe Cuza al „Imparţialului”, subsolul Teatrului Dramatic, într-un sediu de firmă, la Casa Armatei, într-o fostă cofetărie, multă vreme la „Viaţa liberă”, care găzduieşte şi cronica săptămânală a cenaclului...

Au mai vorbit vineri publicului, printre alţii, poetul Ion Zimbru („Fiecare mişcare literară a avut o revistă”) şi secretarul de redacţie Stela Iorga („Această mişcare literară este activă, atrage acum şi mulţi tineri cu talent.”).

Doar câteva nume din echipa care editează lunar revista în variantă electronică şi, trimestrial, tipărită pe hârtie: Petre Rău – director, Ion Zimbru – redactor-şef, Ion Avram – redactor-şef adjunct.

Dintre redactori: Dimitrie Lupu, Viorel Ştefănescu, A.G. Secară, Carmen Racoviţă. Colaboratori din capitală – Mihail Gălăţanu, Maria Timuc, Simona Şerban şi din Târgu Mureş, Ion Potolea...

Ilustraţiile coperţilor la primul număr aparţin pictorului  basarabean Iurie Matei. Ilustraţii interioare de Marian Alexandru.

Deloc scrobită întâlnirea de vineri cu cititorii! Închei cu anunţul poetului Zimbru, care spunea că revista nu are niciun semn de circulaţie, stânga ori dreapta: „Singurul semn de circulaţie – oprirea interzisă!”

Explicaţie foto: Sufletul revistei on-line, prozatorul Ion Avram, între Nichita şi bucătăria lui Zimbru

Citit 1052 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.