Propunere pe adresa autorităţilor/ O carte despre legendarul „moş Vanghele" de la Botanică
Foto: FOTO: Gh. Vanghele, în ultimii săi ani

Propunere pe adresa autorităţilor/ O carte despre legendarul „moş Vanghele" de la Botanică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cunoscut specialist gălăţean mereu implicat în problemele cetăţii, prof. dr. ing. Rodica Alexandru adresează prin intermediul nostru câteva propuneri de suflet, pornind de la un recent articol din „Viaţa liberă” despre un botanist autodidact entuziast cu viaţă de legendă, celebrul „moş” Vanghele.

„Da, „moş” Vanghele merită un loc de cinste în istoria Grădinii Botanice a oraşului nostru”, ne scrie inginera, reiterând o iniţiativă mai veche a dumneaei: „Am aşteptat de mult timp un răspuns la un articol pe care l-am publicat cu mai mulţi ani în urmă în "Viaţa liberă", când Grădina Botanică în amplasarea actuală era la începuturi. N-au existat atunci reacţii şi m-am mirat că nimeni nu părea să fi auzit de eforturile şi perseverenţa acestui minunat om. Gheorghe Vanghele a corespondat, în anii ´60, cu horticultori, grădini botanice şi alte instituţii din toată lumea, deşi Cortina de Fier împiedica o comunicare peste graniţe, a primit de departe seminţe şi le-a plantat cu migală şi trudă, aclimatizându-le, formând un sâmbure al viitoarei Grădini Botanice gălăţene. Mi-l aduc aminte aşteptând, repetat, în antecamera Rectoratului Universităţii „Dunărea de Jos”, sperând la sprijin şi ajutor pentru năzuinţa sa de a realiza o grădină botanică”, ne scrie dna Alexandru.

Concret, inginera ridică o frumoasă provocare, aceea de a se aduna „măcar într-o broşură” această pagină de istorie a oraşului. „Sarcina şi onoarea” editării ar urma să revină conducerii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, poate cu ajutorul Bibliotecii „V. A. Urechia”. „La fel cum o zonă a acesteia (din Grădina botanică, n.n.) ar trebui să-i poarte numele. Să sperăm că măcar de-acum încolo vom fi în stare să nu-l dăm uitării!”

Citit 1678 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.