Propunere pe adresa autorităţilor/ O carte despre legendarul „moş Vanghele" de la Botanică
Foto: FOTO: Gh. Vanghele, în ultimii săi ani

Propunere pe adresa autorităţilor/ O carte despre legendarul „moş Vanghele" de la Botanică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cunoscut specialist gălăţean mereu implicat în problemele cetăţii, prof. dr. ing. Rodica Alexandru adresează prin intermediul nostru câteva propuneri de suflet, pornind de la un recent articol din „Viaţa liberă” despre un botanist autodidact entuziast cu viaţă de legendă, celebrul „moş” Vanghele.
„Da, „moş” Vanghele merită un loc de cinste în istoria Grădinii Botanice a oraşului nostru”, ne scrie inginera, reiterând o iniţiativă mai veche a dumneaei: „Am aşteptat de mult timp un răspuns la un articol pe care l-am publicat cu mai mulţi ani în urmă în "Viaţa liberă", când Grădina Botanică în amplasarea actuală era la începuturi. N-au existat atunci reacţii şi m-am mirat că nimeni nu părea să fi auzit de eforturile şi perseverenţa acestui minunat om. Gheorghe Vanghele a corespondat, în anii ´60, cu horticultori, grădini botanice şi alte instituţii din toată lumea, deşi Cortina de Fier împiedica o comunicare peste graniţe, a primit de departe seminţe şi le-a plantat cu migală şi trudă, aclimatizându-le, formând un sâmbure al viitoarei Grădini Botanice gălăţene. Mi-l aduc aminte aşteptând, repetat, în antecamera Rectoratului Universităţii „Dunărea de Jos”, sperând la sprijin şi ajutor pentru năzuinţa sa de a realiza o grădină botanică”, ne scrie dna Alexandru.
Concret, inginera ridică o frumoasă provocare, aceea de a se aduna „măcar într-o broşură” această pagină de istorie a oraşului. „Sarcina şi onoarea” editării ar urma să revină conducerii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, poate cu ajutorul Bibliotecii „V. A. Urechia”. „La fel cum o zonă a acesteia (din Grădina botanică, n.n.) ar trebui să-i poarte numele. Să sperăm că măcar de-acum încolo vom fi în stare să nu-l dăm uitării!”


Citit 1437 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 18:17

2 comentarii

 • postat de un om
  Marți, 25 Martie 2014 21:22
  79.116.110.***
  Si eu am fost in gradina lui mos Vanghele acum vre-o treizeci si ceva de ani, nu am uitat niciodata cat de frumoasa era! Si cat de dedicat era mos Vanghele plantelor sale.... si da, gradina botanica ar trebui sa poarte numele lui, merita din plin!
  0
  5
  Raportează
 • postat de dana
  Marți, 25 Martie 2014 20:46
  5.13.136.***
  da mas bucura sa se scrie despre Mos Vanghele -gradina lui era plina de plante si tablite cu numele lor -gradina botanica trebuia sa aibe numele lui
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.