Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
1 comentariu

Duminică s-au împlinit 73 de ani de la moartea primului istoric al Galaţilor, cărturarul  Moise N. Pacu (11.10.1853 - 23.03.1941), născut satul Babele, acum în Ucraina, ca şi mareşalul  Averescu. A fost deputat, senator, publicist, autor de manuale, profesor  de istorie, religie, geografie, limba română şi latină, economie politică… Refugiat din calea sovietelor la Galaţi, cărturarul pios a dat, printre altele, în 1891, „Cartea judeţului Covurluiu” - prima noastră monografie! Şi a primit Premiul Societăţii Române de Geografie pentru „Dicţionarul geografic şi statistic al judeţului Covurlui” (1892).
Doi gălăţeni ne-au semnalat însă că mormântul acestui important fiu prin adopţie al Galaţiului, în lipsă de urmaşi de sânge, şi a unor urmaşi… de suflet, este din nou în paragină! În anii trecuţi a mai existat o iniţiativă a societăţii civile prin care mormântul a fost îngrijit, s-a ţinut chiar şi o slujbă de pomenire, la care câţiva cerşetori fără carte au fost convinşi că suntem neamuri cu cel dispărut. Generalul Niculai Staicu-Buciumeni s-a implicat atunci, deşi avea vreo 90 de ani, alături de câţiva intelectuali, feţe bisericeşti şi şcolari.
Aruncăm acum mănuşa, din nou, societăţii civile, provocând şcolile gălăţene să adopte câte un astfel de semn de mare istorie şi întorcând astfel binele făcut cândva de vechile glorii ale oraşului, într-un gest de mare bun-simţ şi de patriotism local: aşa cum uneori elevii vin cu flori la mormintele eroilor sau sădesc copaci în zone pustiite, ar putea să creeze şi o tradiţie a slujirii memoriei unor gălăţeni de seamă. Să le îngrijească mormântul, să marcheze zilele de naştere şi de săvârşire din viaţă, să organizeze acţiuni în şcoli.

Citit 868 ori Ultima modificare Marți, 25 Martie 2014 11:31

1 comentariu

 • postat de Tatu T. Marți, 25 Martie 2014 19:22 84.117.40.*** Link la comentariu
  0
  4

  Draga prietene
  Sunt in targul Galatilor in afara "societatii civile" reprezentata de Dl.Grusuzache, o multime nenumarata de scoli, de profesori de istorie, de "istorici" diplomati care scriu referate inspirandu-se din plin din monografia domniei sale, sa nu mai spun de oamenii bibliotecii. Basca mai exista si o asociatie a profesorilor de istorie la care sef era actualul director al MJuzeului de Istorie. Nu mai spun ca si popii au trait din plin de pe urma lui., mai ales ca a fost profesor la seminarul deh, Sfantul Andrei.
  Acum raspunde-mi la intrebare!
  Cine l-a pomenit pe Moise Pacu?!
  Autoritatile? Elitele orasului? Intelectualii cu staif academic?
  Nu, deloc! Doar societatea civila!
  Nu am cunostinta de nici un eveniment "cultural" care sa-i pomeneasca numele, nici macar un premiu acolo insotit de o diploma ....pentru kulturnicii targului, pentru munca lor tovaraseasca de gasca in triunghi. Eu te premiez pe tine, tu premiezi pe prietenul meu, el ma premiaza pe mine etc. etc. etc.
  Cine nu-si respecta valorile, inaintasii, este demn de troaca animalelor cu rat, a celor ce au invadat Crimeea.
  Pahod na Sibiri "intelighentsia" galateana!
  Cu respect pentru editorialul tau de astazi!
  Tatu T.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.