Moise Pacu, uitare şi mizerie/ Memoria istoricului Galaţilor se cere slujită

Moise Pacu, uitare şi mizerie/ Memoria istoricului Galaţilor se cere slujită
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Duminică s-au împlinit 73 de ani de la moartea primului istoric al Galaţilor, cărturarul  Moise N. Pacu (11.10.1853 - 23.03.1941), născut satul Babele, acum în Ucraina, ca şi mareşalul  Averescu. A fost deputat, senator, publicist, autor de manuale, profesor  de istorie, religie, geografie, limba română şi latină, economie politică… Refugiat din calea sovietelor la Galaţi, cărturarul pios a dat, printre altele, în 1891, „Cartea judeţului Covurluiu” - prima noastră monografie! Şi a primit Premiul Societăţii Române de Geografie pentru „Dicţionarul geografic şi statistic al judeţului Covurlui” (1892).

Doi gălăţeni ne-au semnalat însă că mormântul acestui important fiu prin adopţie al Galaţiului, în lipsă de urmaşi de sânge, şi a unor urmaşi… de suflet, este din nou în paragină! În anii trecuţi a mai existat o iniţiativă a societăţii civile prin care mormântul a fost îngrijit, s-a ţinut chiar şi o slujbă de pomenire, la care câţiva cerşetori fără carte au fost convinşi că suntem neamuri cu cel dispărut. Generalul Niculai Staicu-Buciumeni s-a implicat atunci, deşi avea vreo 90 de ani, alături de câţiva intelectuali, feţe bisericeşti şi şcolari.

Aruncăm acum mănuşa, din nou, societăţii civile, provocând şcolile gălăţene să adopte câte un astfel de semn de mare istorie şi întorcând astfel binele făcut cândva de vechile glorii ale oraşului, într-un gest de mare bun-simţ şi de patriotism local: aşa cum uneori elevii vin cu flori la mormintele eroilor sau sădesc copaci în zone pustiite, ar putea să creeze şi o tradiţie a slujirii memoriei unor gălăţeni de seamă. Să le îngrijească mormântul, să marcheze zilele de naştere şi de săvârşire din viaţă, să organizeze acţiuni în şcoli.

Citit 1186 ori Ultima modificare Marți, 25 Martie 2014 11:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.