Salonul literar "Axis libri"/ Risipă de frumos cu trei autori şi patru volume

Salonul literar "Axis libri"/ Risipă de frumos cu trei autori şi patru volume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultimul Salon literar „Axis Libri” al Bibliotecii „Urechia” a prezentat trei autori, plus recente apariţii la Editura Eikon Cluj condusă de Valentin Ajder, născut la Giurgiuleşti şi implicat, an de an, în Festivalul de carte gălăţean. A cântat din Bach, la flaut, elevul Vincenţiu Mantu, de la Liceul de Arte.

* Gălăţeanul nostru Ion Zimbru a adus poezie şi proză, în volumele „Prezentul timpului trecut” şi „Trecutul timpului prezent” - editura Sfera, Bârlad. Autorul rubricii V.L. „Nec plus ultra”, co-fondator al longevivului cenaclul „Noduri şi Semne” este, după cum a spus în salon scriitorul Teodor Parapiru, moderatorul întâlnirii, „un generator de poezie şi nu de orice fel de poezie! Ai zice că, de 30 de ani de-acum, este singurul poet din lume care ţine o rubrică de poezie”, unde „risipeşte înfricoşător de mult frumos”. Poetul, care a citit din regretatul Ioanid Romanescu, mentorul său poetic, ne-a povestit cum un gălăţean din California i-a citit pe net poeziile, în momente de singurătate pe un vas, undeva spre Polul Nord, şi s-a hotărât pe loc să-i sponsorizeze o carte.

* „Moromeţii - Ultimul capitol”, de Sorin Preda, Editura Eikon, Cluj, o carte distinsă cu Premiul Academiei, despre culisele romanului „Moromeţii”. Scriitor, filolog, publicist, profesor universitar, inclusiv la Universitatea „Dunărea de Jos”, Sorin Preda este nepotul lui Marin Preda, în care a descoperit „un om bântuit de spaime, de nelinişti, inclusiv ale morţii – a sfârşit cu Cartea tibetană a morţilor la căpătâi”. În satul Săliştea Gumeşti nu scriitorul era omagiat, spune nepotul său, ci un alt Marin, generalul Dragnea, şeful veteranilor de război din ţară. Un episod a stârnit chiar desconsiderare, vecinii surprinzându-l pe romancier printre şipcile gardului îmbăind-o în stilul umilinţei biblice pe soţia sa, Aurora Cornu, după ce se întorseseră amândoi de la arie, fiind orăşeni iubitori de munca pământului.

* Fascinantă tema volumului „Eminescu – Securitatea şi siguranţa naţională a României”, de George Ene, editura Eikon: peste 14 ani de muncă, cu studierea a peste două milioane de pagini de documente. Profesor universitar, eminescolog, dr. George Ene spune că Eminescu a fost unul dintre cei mai mari jurnalişti europeni; presa străină, chiar cea inamică, relatând „cu respect extraordinar” la moartea jurnalistului, cu deferenţa cuvenită unor mari şefi de stat! Preocupat de politică externă şi siguranţa naţională, şcolit la Berlin şi Viena, ba chiar a fost secretar al ambasadei române berlineze, lucrând cu cifrul secret, descoperim un ziarist Eminescu informat, cu peste 120 de surse europene. Ene a făcut inclusiv traduceri, multe inedite, din documente ale unor ministre de Externe străine, chiar rapoarte ale unor servicii secrete, ceea ce constituie o premieră. Autorul nu susţine totuşi ipoteza asasinatului „cu piatra”, inamici fiind, nu-i aşa, „serviciile inteligente”, care, într-adevăr l-au urmărit, iar el „s-a simţit hăituit”. Prof. univ. dr. Mihail Diaconescu vorbea cu alt prilej despre „noutatea absolută a temei”. „Aduce ceva nou. Este un act de curaj. Este şi pur şi simplu senzaţională.”

Citit 907 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.