Interviu cu Teodor Niţă, manager la singurul teatru din ţară fără pian

Interviu cu Teodor Niţă, manager la singurul teatru din ţară fără pian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimeIe luni, Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi-a continuat atragerea de public nou, prin „socializare”, ieşire către publicul tânăr, entertainment, spectacole pentru copii. Despre ce proiecte grele are în plan instituţia de cultură anul acesta ne-a oferit detalii managerul acesteia, Teodor Niţă.

- Anul trecut, soprana Leontina Văduva se arăta disponibilă să se implice în organizarea unui concurs de canto la Galaţi. A venit primăvara, vine şi concursul?
- Discuţiile s-au purtat deja. Va fi concurs, va fi internaţional şi este bine să aibă loc în timpul Festivalului internaţional "Leonard", pentru că atunci se unesc toate forţele, vin şi invitaţi… Perioada lunii mai, când făceam de obicei acest festival, era una în care în toată ţara nu vezi festivaluri, oamenii ies afară, îi atragi mai greu în săli, se vede şi după cum îşi organizează impresarii spectacolele. Astfel, festivalul de anul acesta va avea loc la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie. Au fost făcute discuţiile cu Leontina Văduva, care va fi preşedinta acestui juriu, şi vom face totodată şi prima ediţie a festivalului internaţional de canto „Nae Leonard”. Deci ideea nu s-a perimat, din contră, pentru că Leontina, personalitate marcantă, profesoară la Paris şi Lyon, mi-a promis că vor veni concurenţi şi din străinătate. Numele ei atrage! Dacă se confirmă ce am discutat împreună, sunt nume foarte mari de impresari şi artişti străini, care n-au venit niciodată la Galaţi. Chiar şi cea mai „tare” impresară de operă din Europa, care a lansat toate numele mari, bună amică a Leontinei Văduva. Juriul va fi cu siguranţă foarte competent.

- În ce va consta premiul?
- Aici avem o problemă, nu ştiu dacă noi avem voie să dăm premii în bani; dacă nu, vom face acest lucru prin sponsorizări. Dar câştigătorii vor cânta într-un spectacol al nostru. Când eşti câştigător într-un concurs cu un juriu important, înseamnă ceva! Juriul, practic, atrage concurenţii.

- Succesul are urmări. Sunt reacţii la turneul european cu „Aida”?
- A fost şi alt teatru din ţară în turneu, dar pe bani foarte puţini şi în condiţii incomparabile cu ceea ce am avut noi în Olanda. Impresarul doreşte deja să mergem cu un alt spectacol, iar eu vreau un spectacol din repertoriu. Turneul a avut succes mare şi n-au avut niciun fel de probleme cu colectivul nostru, probabil cel mai civilizat cu care au lucrat, mi-au spus cei din staff, de aceea îşi doresc continuarea colaborării.

- S-a făcut, cu ocazia spectacolului, şi o dotare cu instrumente. Urmează o alta, pentru viitorul turneu?
- În proiectul managerial, cerusem deja bani de instrumente, iar primarul şi Consiliul Local au aprobat, şi pentru că mergeam într-un turneu extern, dar argumentul principal era că nu se mai luaseră instrumente de 25 de ani în teatrul ăsta! Când le-am adus, impresarul era în sală şi s-a mirat că dintr-o dată suna mult mai bine… Dar am schimbat numai instrumentele scumpe, mari, n-am cumpărat viori şi instrumente mai ieftine, iar oamenii cântă şi cu instrumentele lor.

- Încă nu aveţi pian de concert...
- Suntem singurul teatru din ţară care nu are pian! Nu mai vorbesc de pian de concert, cum au toate, nici măcar un pian amărât! Am avut un pian luat în locaţie de la Conservatorul din Iaşi, l-au lăsat câţiva ani şi l-au cerut înapoi. Nu putem face un concert de pian, asta e ruşinos! Când spui pian de concert, spui pian „Steinwey”. Mi-au aprobat această investiţie mare, dar au rămas instrumentele mai ieftine, pe care nu le-am achiziţionat încă, instrumente de suflat. Oamenii cântă cu ale lor şi şi-a luat fiecare ce-a putut. Dar nu e normal să aduci meşterul la lucru şi să-i ceri să vină de-acasă cu ciocanul şi nicovala lui!

- Se va investi şi în altceva anul acesta?
- Da, în principal în pian şi în sonorizare. Sistemul de sonorizare este nu învechit, e terminat! Lucrăm la el, ca la maşinile vechi, legate cu sârmă şi cu patentul, rebobinăm difuzoare vechi… Are 10-12 ani şi a mers la toate manifestările din oraş, a fost trântit, scos în aer liber, pe ploaie, pe ninsoare. Nu spun că n-a mers la manifestări necesare oraşului, dar este distrus! Aşa că am argumentat şi am obţinut bani.

- Dar cu luminile cum staţi?
- Nu stăm foarte bine, dar nici chiar atât de rău, căci am luat la sfârşitul anului 2012 câteva „lumini inteligente”, care se mişcă. Am luat atunci lumini pentru spectacolul de cabaret, dar italienii ne-au spus că încă nu avem luminile care ne trebuie.

Citit 2425 ori Ultima modificare Luni, 07 Aprilie 2014 16:31

15 comentarii

 • postat de un galatean
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 16:32
  94.23.63.***
  ...se pare ca Melinte şi-a lasat cartea cu "instructiunile de folosire" a unei instituţii de cultură in scopuri personale!!!....a furat,a minţit,a baut,a invrajbit,a distrus…iar cei de azi îi continua opera punctual,conştiincios, cu amabilitate!!...perversa insa!!!
  Se pare că d-l Nita “a imbracat o haina” care nu I se potriveşte si-i este “foarte strâmtă”:cea de conducator…..
  …şi zâmbetul acela de om bun,prietenos cu iz de “fals” te face să te duci cu gândul la un om slab,care face promisiuni deşarte, influenţat de cei din jurul lui,fara caracter,uşor de manipulat,dar siret când vine vorba de oarece…profit in interesul propriu….
  Ca sa nu mai vorbim de deplina imaturitate de care dă dovada…..la modul general vorbind....
  Manager=0!!!......
  Avea dreptate cineva:in teatru este mare debandada!!... ….s-a trecut in extrema cealaltă!!!...de la teroare la haos…
  3
  3
  Raportează
 • postat de student la arte
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 08:33
  5.13.205.***
  stie cineva cat costa un pian de concert?

  pentru ca teatrul are pian, dar nu de concert...

  ps. domnule director, aveti multi dusmani, se pare...
  1
  4
  Raportează
 • postat de UN SPECTATOR
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 07:27
  5.13.201.***
  FELICITARI, DOMNUL DIRECTOR!!
  MULT SUCCES IN CONTINUARE!
  1
  3
  Raportează
 • postat de nae leonard
  Marți, 08 Aprilie 2014 22:58
  5.13.154.***
  sa vedem maine la sedinta la scena daca se vor da lucrurile pe fata ,ne-am saturat sa vorbim pe la colturi , cine are curaj si dovezi sa iasa la vorbitor.
  0
  2
  Raportează
 • postat de coarda de mai jos
  Marți, 08 Aprilie 2014 19:47
  213.233.85.***
  Vai va rog dnu Leminte nu dati poza cu mine nu'mi statea bine roscata.Va trimit eu o alta cu mine blonda.Hai pa !
  0
  4
  Raportează
 • postat de un grup de salariati
  Marți, 08 Aprilie 2014 16:31
  89.137.222.***
  "Performantele" lui Nita:
  -cheltuirea (risipirea) banilor publici pe principiul "fara numar" ;
  - distrugerea repertoriului traditional al teatrului;
  - micsorarea numarului de reprezentatii ( in luna martie au fost doar 8 spectacole !!!!)
  -inlaturarea profesionistilor teatrului, a solistilor de valoare prin actiuni de vendeta, represalii de tip bolsevic, umilirea si discreditarea lor;
  - invrajbirea salariatilor prin "purtarea vorbelor de la unul la altul"- domeniul acesta este specialitatea sa. Greu mai gasesti un personaj asemanator. credem ca inca nici nu s-a nascut.
  - inlaturarea din repertoriu a stagiunii simfonice (pe motiv "ca nu vine nimeni" si a stagiunii estivale. Nici macar spectacole pentru copii nu se mai joaca, ce sa mai spunem de formarea publicului de maine prin spectacole educative. Lipseste cu desavarsire o strategie repertoriala.
  -promovarea pe criterii de clan-Dumitrascu-lider de sindicat, este jurist la Fundatie si in acelasi timp jurist la teatru.
  In teatru este un haos. Nu sunt respectate atributiile posturilor fiecare face altceva decat fisa postului.
  Teatrul a fost lasat pe seaman INCOMPETENTEI, IMPOSTURII si INCULTURII.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Va faceti ca nu pricepeti
  Marți, 08 Aprilie 2014 15:56
  82.137.13.***
  Bai, Gicutzu, tu nu vezi cat de inept esti? Daca nu, te uiti in oglinda macar?
  Nu e vorba ca are masina noua, ci ca n-are pian. Sa n-ai masina noua mai merge, ca se gasesc destule Logane pe la Pimaria de care tii sa-ti dea la o adica. Dar sa n-ai pian de ani de zile, tu, ditamai teatrul muzical, sa-ti lipseasca regele instrumentelor, cum e frate?
  Evident ca s-a facut comparatia cu masina, fiindca asta e vizibila. Dar cu siguranta, daca se intra in contabilitate, se vor gasi o gramada de cheltuieli aiurea, gen:
  diurne
  deplasari
  bonusuri
  prime
  protocoale
  calculatoare/tablete/mobile/abonamente/cartele/ace/brice/carice
  facute la nivel de doua piane, nu unul.
  Si toate aprobate inainte de a-i sta directorului gandul la vreun pian care sa miste din coada comisionului sau nu.
  Masina este un argument al nepasarii. Fapta incontestabila e ca e un manager de doi lei de vreme ce, de aproape doi ani, n-a fost in stare sa cumpere un pian. Clar?
  PS: Pana si in Vestul Salbatic aveau macar pianina... In Estul mafiot fac licitatii de milioane si n-au macar un pian electric de scena, cu timbru natural, care nu costa mai mult de 4-5 mii de euro, sa fim seriosi...
  Si cand ma gandesc ca unii au acasa Steinway&Sons, luat si intretinut din banii familiei, nu din taxele contribuabililor... Ce fel de solist e Teodor Nita asta, cum isi repeta el partiturile vocale, acompaniat de tuba, de contrabas, de timpane, nu de pian? Daca ajungea director vreun trombonist, mai intelegeam, dar asa?...
  0
  8
  Raportează
 • postat de uncititoralv
  Marți, 08 Aprilie 2014 15:28
  81.12.239.***
  Limbajul de trotuar folositi- l pe trotuar ,iar cel artistic pe scena.Aveti doua mari probleme existentiale:,,de ce are teatrul pian si masina'.Bravo
  5
  4
  Raportează
 • postat de GICUZTU
  Marți, 08 Aprilie 2014 14:48
  5.13.211.***
  OAMENI BUNI........UN DIRECTOR TREBUIE SA AIBA MASINA SI SOFER.....................
  6
  2
  Raportează
 • postat de Instrument cu coarde penale
  Marți, 08 Aprilie 2014 14:25
  82.137.8.***
  Si sa nu uitam ca prin Teodor Nita si Teatrul Muzical a facut Marius Stan finantarea parangheliilor din iarna lui 2012 cu un milion de coco.. La cati bani s-au scurs atunci prin Teatrul Muzical, putea si BashiNita asta sa cumpere un pian macar... Probabil ca asteapta sa i-l cumparam tot noi, din mila publica... Las ca poate-i fac cadou niste bratari aia de la DNA cum se aude...
  2
  9
  Raportează
 • postat de @student(a)la arte
  Marți, 08 Aprilie 2014 14:19
  82.137.11.***
  @student(a)la arte

  Io-te-te! Te-a pus domn' profesor sa-i iei apararea? normal ca e normal ca un teatru sa aiba o masina. Dar asata fost primul si singurul lucru de investit la care s-a gandit domn director. Plus ca o foloseste in nume personal, si el, si nevasta. Si in locuri, si la ore nepotrivite... Vrei poze cu TNL-ul unde n-avea ce cauta?

  Sau te-a plimbat si pe tine cu ea?

  Tu erai roscata creata der pe locul din dreapta catre Garboavele?... :)
  3
  12
  Raportează
 • postat de ue
  Marți, 08 Aprilie 2014 09:13
  89.137.224.***
  Domnule director va sugerez sa aplicati pentru finantare la fonduri europene. Asa va veti putea cumpara toate instrumentele si aparatura, necesare!
  0
  10
  Raportează
 • postat de student arte
  Marți, 08 Aprilie 2014 08:56
  5.13.205.***
  pianul de la muzeul de arta e unul de duzina.

  si centrul cultural are un pian yamaha bun, dar nu e ceea ce trebuie.

  e bine ca se fac investitii, si e foarte bine ca exista o persoana credibila care sa le ceara.

  cat despre lodgy... daca e normal ca un teatru sa nu aiba o masina,

  si directorul sa mearga in interes de serviciu cu masina personala, fiecare poate judeca.

  keep up the good work!
  4
  5
  Raportează
 • postat de Director de teatru muzical dar cu urechea toacă
  Marți, 08 Aprilie 2014 08:37
  91.216.52.***
  Lasă, domn'Niță, nu fi supărat. Ai mata Lodgy de „douj'dă mii dă euro” luat de cum ai venit director la teatru? Ce mai contează că n-ai pian, că n-ai găsit niște amărâte de mii de euro să faci izolația electrică a scenei, să nu mai paraziteze curenții reflectoarelor sistemul de amplificare și se intră pârâituri în boxe la fel ca acum 20 de ani...
  Anul acesta, fiindcă nu mai suportă băzăiturile din pauze și dintre piese, cel mai tare chitarist (și poate și instrumentist de orice fel) pe care l-a avut Galațiul ever, Nicu Patoi, nu a mai concertat la Teatrul Muzical ci la Dramatic. Dar ce contează!... Și-așa ai plecat anul trecut de cum s-a terminat concertul și l-ai lăsat pe artist să conducă invitații la ieșire și să stingă lumina în teatru (!) Dă-l în coardă/corzi de vedetă... Mata să fii sănătos, că nu contează cât ți-i haru' ci să ai obrazu gros...
  3
  16
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 08 Aprilie 2014 08:08
  5.13.154.***
  Muzeul de Arta are un pian bun care sta degeaba, doar pentru decor. De ce nu-l da Teatrului Muzical? Institutiile publice ar trebui sa se ajute intre ele. Ca sa nu mai aruncam banii publici afara pe geam.
  2
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.