Interviu cu Teodor Niţă, manager la singurul teatru din ţară fără pian

Interviu cu Teodor Niţă, manager la singurul teatru din ţară fără pian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimeIe luni, Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi-a continuat atragerea de public nou, prin „socializare”, ieşire către publicul tânăr, entertainment, spectacole pentru copii. Despre ce proiecte grele are în plan instituţia de cultură anul acesta ne-a oferit detalii managerul acesteia, Teodor Niţă.

- Anul trecut, soprana Leontina Văduva se arăta disponibilă să se implice în organizarea unui concurs de canto la Galaţi. A venit primăvara, vine şi concursul?

- Discuţiile s-au purtat deja. Va fi concurs, va fi internaţional şi este bine să aibă loc în timpul Festivalului internaţional "Leonard", pentru că atunci se unesc toate forţele, vin şi invitaţi… Perioada lunii mai, când făceam de obicei acest festival, era una în care în toată ţara nu vezi festivaluri, oamenii ies afară, îi atragi mai greu în săli, se vede şi după cum îşi organizează impresarii spectacolele. Astfel, festivalul de anul acesta va avea loc la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie. Au fost făcute discuţiile cu Leontina Văduva, care va fi preşedinta acestui juriu, şi vom face totodată şi prima ediţie a festivalului internaţional de canto „Nae Leonard”. Deci ideea nu s-a perimat, din contră, pentru că Leontina, personalitate marcantă, profesoară la Paris şi Lyon, mi-a promis că vor veni concurenţi şi din străinătate. Numele ei atrage! Dacă se confirmă ce am discutat împreună, sunt nume foarte mari de impresari şi artişti străini, care n-au venit niciodată la Galaţi. Chiar şi cea mai „tare” impresară de operă din Europa, care a lansat toate numele mari, bună amică a Leontinei Văduva. Juriul va fi cu siguranţă foarte competent.

- În ce va consta premiul?

- Aici avem o problemă, nu ştiu dacă noi avem voie să dăm premii în bani; dacă nu, vom face acest lucru prin sponsorizări. Dar câştigătorii vor cânta într-un spectacol al nostru. Când eşti câştigător într-un concurs cu un juriu important, înseamnă ceva! Juriul, practic, atrage concurenţii.

- Succesul are urmări. Sunt reacţii la turneul european cu „Aida”?

- A fost şi alt teatru din ţară în turneu, dar pe bani foarte puţini şi în condiţii incomparabile cu ceea ce am avut noi în Olanda. Impresarul doreşte deja să mergem cu un alt spectacol, iar eu vreau un spectacol din repertoriu. Turneul a avut succes mare şi n-au avut niciun fel de probleme cu colectivul nostru, probabil cel mai civilizat cu care au lucrat, mi-au spus cei din staff, de aceea îşi doresc continuarea colaborării.

- S-a făcut, cu ocazia spectacolului, şi o dotare cu instrumente. Urmează o alta, pentru viitorul turneu?

- În proiectul managerial, cerusem deja bani de instrumente, iar primarul şi Consiliul Local au aprobat, şi pentru că mergeam într-un turneu extern, dar argumentul principal era că nu se mai luaseră instrumente de 25 de ani în teatrul ăsta! Când le-am adus, impresarul era în sală şi s-a mirat că dintr-o dată suna mult mai bine… Dar am schimbat numai instrumentele scumpe, mari, n-am cumpărat viori şi instrumente mai ieftine, iar oamenii cântă şi cu instrumentele lor.

- Încă nu aveţi pian de concert...

- Suntem singurul teatru din ţară care nu are pian! Nu mai vorbesc de pian de concert, cum au toate, nici măcar un pian amărât! Am avut un pian luat în locaţie de la Conservatorul din Iaşi, l-au lăsat câţiva ani şi l-au cerut înapoi. Nu putem face un concert de pian, asta e ruşinos! Când spui pian de concert, spui pian „Steinwey”. Mi-au aprobat această investiţie mare, dar au rămas instrumentele mai ieftine, pe care nu le-am achiziţionat încă, instrumente de suflat. Oamenii cântă cu ale lor şi şi-a luat fiecare ce-a putut. Dar nu e normal să aduci meşterul la lucru şi să-i ceri să vină de-acasă cu ciocanul şi nicovala lui!

- Se va investi şi în altceva anul acesta?

- Da, în principal în pian şi în sonorizare. Sistemul de sonorizare este nu învechit, e terminat! Lucrăm la el, ca la maşinile vechi, legate cu sârmă şi cu patentul, rebobinăm difuzoare vechi… Are 10-12 ani şi a mers la toate manifestările din oraş, a fost trântit, scos în aer liber, pe ploaie, pe ninsoare. Nu spun că n-a mers la manifestări necesare oraşului, dar este distrus! Aşa că am argumentat şi am obţinut bani.

- Dar cu luminile cum staţi?

- Nu stăm foarte bine, dar nici chiar atât de rău, căci am luat la sfârşitul anului 2012 câteva „lumini inteligente”, care se mişcă. Am luat atunci lumini pentru spectacolul de cabaret, dar italienii ne-au spus că încă nu avem luminile care ne trebuie.

Citit 2541 ori Ultima modificare Luni, 07 Aprilie 2014 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.