Vineri, la Sindicate/ „Lecţia” lui Tudor Gheorghe

Vineri, la Sindicate/ „Lecţia” lui Tudor Gheorghe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maestrul Tudor Gheorghe revine şi în primăvara aceasta la Galaţi, cu cel mai recent spectacol al său, „Lecţia”, care se va desfăşura vineri, 11 aprilie, începând cu ora 19,00 la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Dicţionarul explicativ al limbii române dă cinci definiţii pentru cuvântul „lecţie”. Departe de a cădea în didacticism, spectacolul meu ”Lecţia” are câte ceva din toate cele cinci definiţii. De la pledoaria pentru păstrarea curăţeniei limbii române, la redescoperirea primelor manifestări literare prezentate cu umor, unele sub formula „ştiaţi că?”, de la candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, până la cea mai frumoasă poezie de dragoste şi până la cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre ce n-ar trebui să uităm: să iubim. Iată câteva din temele pe care le vom dezbate în spectacolul Lecţia”, spune Tudor Gheorghe despre noul său turneu.  

„Lecţia” nu face referire doar la cuvintele româneşti uitate, ci se extinde şi către o lecţie de istorie a poeziei româneşti, dar nu numai, cu momente de umor. În spectacolul său, Tudor Gheorghe va atinge şi subiecte precum educaţia din sistemul românesc, politicienii, totul presărat cu multă poezie. Maestrul  va face o scurtă şi selectivă  istorie a poeziei româneşti, pornind de la fraţii Văcăreşti, amintind de erotismul poeziei lui Constache Conachi, de modernismul lui Anton Pann şi ajungând la neomodernismul din poezia lui Adrian Păunescu. Aminteşte şi de Mihai Beniuc, care este cunoscut în general ca poet proletcultist, al regimurilor comuniste, dar care are o lirică deosebită, crede Tudor Gheorghe.

”Spectacolul începe cu o pledoarie pentru păstrarea acurateţei limbii române. Dacă nu-ţi păstrezi frumuseţea limbii, nu poţi să vorbeşti de dragoste. Vom ajunge la cântecul popular românesc, la cele mai frumoase poeme, apoi voi intra într-o zonă de gând de reîntoarcere acasă, la părinţi. Spectacolul se încheie cu dorul de casa noastră, de ţară. Sunt poezii deosebit de frumoase, spectacolul e plin de umor”, îşi atenţionează Tudor Gheorghe spectatorii.

Biletele costă 70 de lei de persoană.

Citit 1118 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.