Cei nouă meşteri ai „Athanorului”

Cei nouă meşteri ai „Athanorului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eduard Costandache, Cristina Bijeniţă, Daniela Cristofor, Laura Dumitrescu, Mihaela Lefterache, Gabriela Moisi Alexandrescu, Tudor Şrerban, Adrian Vădeanu şi Sorina Fădor Vădeanu sunt cei nouă meşteri ai expoziţiei care tocmai s-a deschis, la sfârşitul săptămânii trecute, în Sala „Simion Mărculescu” a Muzeului de Artă Vizuală.

Cei nouă au mai expus împreună sub numele grupării „Aţa”. Între timp, fiecare dintre ei a evoluat, iar căutarea de sine nu mai e un simplu joc, ci o permanentă ardere la foc mic în furnalele menite să făurească aurul filozofal al propriei deveniri. Aşa gruparea celor nouă tineri plasticieni gălăţeni a trecut de la „Aţa” la „Athanor” (furnalul folosit în Evul Mediu de alchimişti).  Cum e normal să te opreşti uneori şi să priveşti înapoi,  lucrările expuse de cei din „Athanor” poartă acum  denumirea „Aţa”.

„Expoziţia grupării «Athanor» organizată de Eduard Costandache se doreşte o provocare. O provocare a creuzetului făuritor de vise, identificat de fiecare dintre cei nouă plasticieni. O provocare asumată. Asumată prin însăşi semnificaţia numărului nouă. Nouă este simbolul efortului creator, dar şi al schimbărilor, al soluţiilor neaşteptate”, a spus, în deschiderea vernisajului directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu.  

„Tema expoziţiei este «Aţa» şi în mod evident accentul ansamblului de lucrări cade pe căutările tehnice, pe inventivitatea investigării materialelor, a posibilităţilor infinite de a le face să «vorbească», să ne transmită idei, corelări, să depăşească statutul de banalitate pe care o au în cotidian”, a ţinut să precizeze criticul de artă Mariana Cocoş.

Expoziţia a fost dublată de o lansare de carte a Alexandrei Goarză – „Simbolurile d’Or”.  Lansarea este legată cumva de gruparea „Athanor”, deoarece Sorina Fădor Vădeanu este cea care a realizat ilustraţia volumului.

Foto: Nicolaie Sburlan

Citit 1234 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.