La Muzeul de Artă Vizuală: Artişti gălăţeni ce-au trecut lăsând Semn

La Muzeul de Artă Vizuală: Artişti gălăţeni ce-au trecut lăsând Semn
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fără mofturi, titlul expoziţiei vernisate vineri - „In Memoriam” - îmbracă totul: îi evocă pe bunii plasticieni şi dascăli de artă gălăţeni sau în strânsă relaţie cu Galaţiul, pe care i-am pierdut lumii acesteia, dar care rămân patrimoniului local şi naţional, prin valoarea artei lor, dar şi în sufletul celor care au avut parte să-i şi cunoască pe unii. Aşa cum s-a întâmplat cu organizatorii expoziţiei, muzeografii Gheorghe Miron şi Liviu-Adrian Sandu, ei înşişi plasticieni de excepţie, ce nu au uitat că le datorează scânteia tocmai acestor maeştri.

Lucrări de pictură, grafică şi sculptură au îmbrăcat pereţii parterului muzeului, între ele adunându-se vineri multă emoţie… „Sunt obligat să-i felicit pe Gheorghe Miron şi pe Liviu-Adrian Sandu pentru această expoziţie! Această expoziţie este un regal”, a conchis directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, felicitându-i şi pentru selecţie, şi pentru editarea unui catalog virtual, cu 72 de pagini, excelent realizat.

„Sunt extrem de fericit că astăzi am reuşit să deschid, alături de Liviu-Adrian Sandu, această minune”, a spus şi Miron. „Artiştii nu fac niciodată rău”, a adăugat plasticianul, povestind pur şi simplu, emoţionat şi el, şi noi, întâmplări cu miez din viaţa unor profesori de la Liceul de Artă gălăţean, care l-au format. „Niciodată, dar absolut niciodată, să nu-i uităm pe cei care au început acest capitol, de Artă, au făcut ceva în oraşul acesta şi au rămas în istorie!” Textele explicative de lângă lucrări provin din Dicţionarul artiştilor plastici gălăţeni, al publicistului şi criticului de artă Corneliu Soica, căruia Sandu i-a mulţumit public pentru acest „instrument de lucru foarte folositor”.

Valeriu Şuşnea, acum profesor la Liceul de Artă „Margareta Sterian” din Buzău, şi-a amintit şi el de dascălii săi gălăţeni, aducând un cuvenit Laudatio „marilor maeştri care ne-au format”. „Am avut norocul să prindem o generaţie de aur a profesorilor”, a mai spus, povestind apoi, cu emoţie, cum a fost găzduit, ca să nu mai îndure naveta, într-un atelier al liceului, unde picta noaptea la lumina felinarului public, fără a îndrăzni să aprindă lumina, pentru ca să nu intre la bănuieli miliţianul ce patrula pe stradă… Evocând practicile de pictură pomenite vineri şi de Miron, acele deplasări cu şevaletul în natură alături de profesori, buzoianul a amintit că au fost scoase din programa şcolară - un alt prilej de comemorare…

De la Gheorge Petraşcu, Lola Roth, Georgeta şi Constantin Arămescu la Paşa Smirnov, Nicolae Spirescu, „MIS” Mărculescu ori Mihai Dăscălescu, 26 de nume însemnate vă aşteaptă!

Citit 1128 ori Ultima modificare Luni, 19 Mai 2014 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.