Un volum despre viaţa şi opera lui Nichifor Crainic

Un volum despre viaţa şi opera lui Nichifor Crainic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O ediţie speciala a Salonului literar Axis Libri al Bibliotecii „V. A. Urechia” a adus joi seara lansarea unei cărţi dedicată figurii teologului, ziaristului şi omului politic controversat, ministrului, victimă a închisorilor comuniste, Nichifor Crainic. Este vorba despre cartea ”Nichifor Crainic - Lumini şi umbre: O biografie”, semnată de părintele Stelian Spînu, profesor la Seminarul Teologic ”Sf. Andrei” din Galaţi, volum apărut la Editura Saeculum Vizual, Bucureşti, 2013. Astfel că nu a fost de mirare că sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii a fost plină până la refuz cu colegi de breaslă, preoţi distinşi de asemenea prin activităţi culturale, dar şi elevi de la Seminar, alături de publicul obişnuit al Salonului. De data aceasta, amfitrionul lansării, prof. dr. Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii, a făcut şi prezentarea volumului, al autorului şi al celui evocat în paginile cărţii. Printre cei care au apreciat oferta de carte, directoarea adjunctă a Bibliotecii, Letiţia Buruiană, observa, făcând comparaţie cu opera unui cărturar gălăţean dispărut, istoricul Paul Păltănea, că dacă înaintaşul a combinat rigoarea ştiinţifică şi talentul scriitoricesc, autorul de faţă probează mai întâi harul literar.

Pornind de la amintirile teologului dispărut, notate de acesta „cu o uimitoare forţă de seducţie a cititorului”, după cum observa autorul volumului de faţă, a fost nevoie de şase ani de muncă „într-o cercetare lipsită de părtinire - într-un periplu lucid pentru conturarea elementelor reale care i-au însoţit existenţa. Pe lângă cunoaşterea vieţii sale particulare, am făcut lungi incursiuni în opera sa literară şi teologică, care scoate în evidenţă o personalitate complexă, cu rol determinant în cultura română din perioada interbelică.” O adevărată aventură existenţială a unui gânditor, filosof (creator al curentului gândirist), arestat şi în timpul dictaturii carliste, condamnat de comunişti, în contumancie, în timpul procesului aşa-numitului lot al "ziariştilor fascişti", alături de Radu Gyr, Pamfil Şeicaru şi alţii, ascuns sub nume fals, alegând apoi să se predea şi îndurând peste un deceniu de detenţie.

O surpriză a organizatorilor a completat oferta de carte: a susţinut un microrecital folk cunoscutul cantautor gălăţean Săndel Spînu, chiar văr al autorului prezentat.

Citit 974 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iunie 2014 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.