La Clubul Amiralilor/ Doi fraţi scriitori gălăţeni, premiaţi la Constanţa

La Clubul Amiralilor/ Doi fraţi scriitori gălăţeni, premiaţi la Constanţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Clubul Amiralilor Constanţa a oferit luna trecută Premiul Contraamiral Aurel Negulescu în domeniul literaturii memorialistice, umoristice şi miscellanea scriitorului-marinar gălăţean Maximilian Popescu Vella, pentru volumul „A şaptea poartă”, Editura Axis Libri, 2012. Este a opta ediţie în care gălăţeanul este recompensat pentru câte unul dintre noile sale volume dedicate în special Dunării şi Galaţiului.

Acelaşi premiu a fost acordat, post-mortem însă, fratelui său, regretatului scriitor-marinar, Cristian Ermei Popescu – Halmyris (şi-a luat patronimul după numele antic al Dunavăţului de Sus, loc unde i s-au şi sfârşit zilele), pentru volumul de proză „Trecerea” – Editura Sinteze, 2013.

Cristian Ermei Popescu – Halmyris

Cei doi fraţi entuziaşti au făcut împreună, cu decenii înainte de revoluţie, film independent de scurt metraj şi au înfiinţat, în ´90, revista gălăţeană de marină „Vânt bun”.

Diplomele sunt semnate de preşedintele clubului alcătuit numai din amirali şi viceamirali, viceamiral Dorin Dănilă, fost şef al Statului Major al Forţelor Navale Române între 2006 şi 2010, decorat cu Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Mare Ofiţer.

Bilanţ, după decenii

Anul acesta este unul cu totul special pentru „Max” Popescu: la 26 de ani de la naufragiul „Mogoşoaiei” încă îşi mai aminteşte momentele tragice în care a trebuit să fie om de legătură între administraţia portului şi rudele îndoliate sau delegaţii bulgari, nu poate uita noaptea în care au ieşit pe apă, pescuind trupuri. Dar tot acum se împlinesc şi zece ani de la construirea pânzarului moldovenesc! Idee „aprinsă” în discuţiile de la Cineclubul „Dunaris”, prin 1974. Fraţii au sperat că va reuşi asta directorul NAVROM, Simionescu, însă ideea a prins viaţă, abia pe vremea preşedintelui CJ Gogoncea şi cu stăruinţa episcopului. Acum, pânzarul este iar urcat pe uscat, şi cine ştie ce stăruinţe aşteaptă…

Citit 888 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.