„Lecţia”, de Eugène Ionesco, la Teatrul Dramatic

„Lecţia”, de Eugène Ionesco, la Teatrul Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” vă invită la o nouă premieră, a şasea în stagiunea 2008-2009. Este vorba despre „Lecţia”, de Eugène Ionesco, în regia apropiatului colaborator al teatrului gălăţean, Ţino Geirun. Pe afişul piesei apar actorii Vlad Vasiliu, Liliana Lupan şi Petronela Buda (debutantă).

„Acest proiect l-am început ţinând cont că anul acesta este centenarul Ionesco. Am vrut să fie un eveniment, însă am întâmpinat şi o serie de greutăţi. Fiica lui Ionesco ne-a pus nişte condiţii pentru a putea juca această piesă. O jucăm în traducerea lui Vlad Zografi şi Vlad Russo, singurii autorizaţi, cu precizarea clară că este vorba despre Eugène Ionesco, nu Eugen Ionescu. Şi nu se joacă în cadrul centenarului, ci pentru că aşa doreşte teatrul nostru”.

„Am primit însă acordul de a juca această piesă şi în Europa. Planul nostru este de a ne întâlni la Bucureşti cu alte teatre care joacă Ionesco şi să plecăm apoi într-un periplu împreună cu Teatrul Pygmalion din Viena (al cărui director este Ţino Geirun, regizorul piesei), care are de asemenea în stagiune «Lecţia»”.

„Proiectul se cheamă «Avangarda teatrului european» şi vom ajunge la Braşov, Arad, Viena, Budapesta, Timişoara, Târgu Mureş, după care ne vom întoarce la Galaţi exact în perioada Festivalului de Comedie, pe care anul acesta, în ciuda lipsurilor financiare, îl vom face internaţional”, a spus directorul „Dramaticului”, Vlad Vasiliu.

În ce priveşte piesa, regizorul Ţino Geirun spune că a considerat că e de datoria lui să marcheze centenarul Ionesco. „De altfel, noi încercăm la Teatrul Pygmalion să orientăm întregul repertoriu spre piesele lui Ionesco. Acest proiect a fost începutul, care m-a determinat să fac propunerea de a pune în scenă «Lecţia»”, a spus Ţino Geirun.

Acesta a mai precizat că nu este pentru prima dată când pune în scenă „Lecţia”. „În momentul de faţă se joacă şi la teatrul din Viena. A ajuns deja la aproape 60 de reprezentaţii şi bănuiesc că vom veni cu ea şi la Galaţi. Spectacolele sunt destul de diferite. Cred că ar fi interesant de văzut două spectacole apropiate, dar în două limbi diferite”, a mai spus regizorul piesei.

Avanpremiera va avea loc astăzi, 9 mai, de la ora 19,00, iar premiera este programată duminică, de la aceeaşi oră.

Atenţie, însă, piesa se joacă la Sala Studio, astfel că trebuie să vă procuraţi bilete din timp, întrucât sala nu are decât 56 de locuri.

În fotografie - Distribuţia piesei, alături de regizorul Ţino Geirun (dreapta)

Citit 3368 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.