Cronică de cenaclu/ Noduri şi semne

Cronică de cenaclu/ Noduri şi semne

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

„Carmangeria Solomon se afla în centrul oraşului. Avner răsfoia rapid un teanc gros de facturi. Bea un ceai. Îi plăcea să-l soarbă cu înghiţituri mici. Asculta glasurile copiilor care se jucat în piaţeta veche. O ploaie de vrăbii inunda oraşul. Păsările curgeau pe acoperişul clădirilor, pe copertina magazinelor, a ceainăriei, pe cupola fântânii arteziene, pe caldarâmul de piatră. O explozie puternică potoli gălăgia. Liniştea fumegătoare se ridică în rotocoale. Larma vrăbiilor se reînteţi. Avner acoperi trupurile adunate în mijlocul pieţii cu saci de plastic.”
(Anca Şerban Gaiu – Plasa)

În urmă cu o săptămână, Anca Șerban Gaiu ne-a urcat în autocar şi ne-a condus pe o şosea întortocheată printr-o lume stranie şi semită. Ion Zimbru a declarat sus şi tare că drumul îl îndeamnă la levitaţie şi că ar mai exista o şosea alternativă, a poeziei, care ar fi fost mai bună de urmat. Ion Avram a adăugat că poezia şi proza pot converge, atenţia la detalii recomandând-o pe autoare pentru proză, în acest caz fiind, totuşi, prea îndrăzneaţă. Victor Cilincă s-a aşezat confortabil în scaun şi a admirat atmosfera, căldura şi forţa descrierilor, dar s-a simţit deranjat de alambicare şi dialogul nefiresc. Aceleaşi lucruri le-a apreciat şi Simona Toma care, în schimb, a observat personajele româneşti cu nume semite şi ambiguitatea destinaţiei. Octav Miclescu s-a simţit confuz la prezenţa unui număr mare de planuri care, după părerea sa, ar fi trebuit să fie adunate într-un soi de deznodământ, adăugând că numele sunt insuficiente pentru o descriere. Împreună cu el, A. G. Secară a observat lipsa clarităţii. Nici lui Paul Budeanu nu i-a fost clar deznodământul, Carmen Neacşu a considerat că toată treaba mai necesită cioplire, iar Gelu Ghimeş a considerat drumul prea divers, încărcat şi lipsit de imagini şi a declarat că, personal, s-a pierdut.
Paul Berenştain
Astăzi, în prima zi a lunii august, ne adunăm la ora 18,00, la sediul cotidianului „Viaţa liberă”, pentru a asculta poeziile lui Ion Avram.

Citit 495 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 10:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.