Sâmbătă se deschide stagiunea! COMEDIE, actori buni şi REGIZOR DE MARCĂ la Dramatic
Foto: Foto: Tudor Predescu/ Lucian Pânzaru, Felix Alexa, Pretronela Buda şi Cristian Gheorghe în decorul spectacolului

Sâmbătă se deschide stagiunea! COMEDIE, actori buni şi REGIZOR DE MARCĂ la Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii sunt invitaţi la premiera "Cerere în căsătorie", în regia lui Felix Alexa


Se deschide stagiunea la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu o comedie şi nu una oarecare, ci o piesă de Cehov. Pe 30 august, de la ora 19,00 şi duminică, 31 august, de la aceeaşi oră, se va juca premiera piesei „Cerere în căsătorie”, de Anton Pavlovici Cehov. Cu o mulţime de garanţii ale succesului! Un spectacol care se anunţa de excepţie şi care, spectaculos, a trebuit să îşi amâne, şi încă de două ori, premiera, în urma îmbolnăvirii repetate a unor actori din distribuţie. Şi apropo de distribuţie, din aceasta fac parte nume care dau garanţie unui joc foarte-foarte bun: Cristian Gheorghe, Petronela Buda şi Lucian Pînzaru. Scenografia, şi aceasta bogată, uimitoare, este semnată de Andrada Chiriac. Ilustraţia muzicală şi lighting design-ul sunt semnate de Felix Alexa, un regizor cu palmares bogat, cu foarte multe spectacole de succes montate la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti şi multe teatre din ţară, cu premii naţionale pentru regie. Felix Alexa a fost remarcat imediat după ´90 de marele regizor Peter Brook, căruia i-a şi fost asistent de regie la Paris, pentru un spectacol cu un lung turneu internaţional. Convins să regizeze aici la Galaţi de către directorul teatrului nostru, actorul Cristian Gheorghe, Felix Alexa s-a declarat mulţumit că a lucrat foarte bine, „într-un teatru serios”, cu cei „trei actori foarte talentaţi”.

„Un spectacol-eveniment”!

„Ne bucurăm însă să deschidem porţile stagiunii 2014 – 2015 cu acest spectacol care, suntem convinşi, va trezi interesul şi va satisface aşteptările publicului fidel Dramaticului gălăţean” – aflăm dintr-un comunicat al teatrului. Este „un spectacol-eveniment, acest text nefiind niciodată montat pe scena gălăţeană; este prima colaborare a trupei gălăţene cu Felix Alexa şi putem spune că a fost o întâlnire mult aşteptată, dorită şi firească, în contextul în care este unul dintre cei mai valoroşi regizori români” – primim din partea teatrului. Notăm o explicaţie folositoare din caietul-program al spectacolului: „Substanţa obiectivă a comediei cehoviene este de tragedie, iar structura este de farsă. (…) Caracterul episodic al comediei clasice este înlocuit de o comedie totală. Care însă nu poate fi alimentată de drama unui accident, ci de tragedia unei condiţii. La Cehov, tragedia nu se poate manifesta decât prin farsă, dar farsa nu este un semn al tragediei, ea este tragedia însăşi”.

Cu un mare succes internaţional timp de peste 120 de ani, scrisă în 1888, piesa celui mai jucat dramaturg rus, A. P. Cehov, ascunde, sub verva comică, observaţie socială a temperamentelor, micile drame ale unor orgolii necontrolate, câte o lacrimă. Deşi numită chiar de autor, cu modestie, „o glumă”, piesa a fost luată în serios de către regizor: „în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie. Toată acţiunea se petrece în timp real, şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată. O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar”. O „bijuterie cehoviană”, opera unui geniu, slujită cu forţă de trei actori îndrăgiţi!

Citit 1249 ori Ultima modificare Joi, 28 August 2014 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.