Ioan Gyuri Pascu şi fericirea de a face spectacol

Ioan Gyuri Pascu şi fericirea de a face spectacol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Muzica e numai una. Nouă ne place să credem că facem folk, rock, blues. Cei care fac jazz sunt foarte plini de ei că fac jazz. De fapt, muzica e una singură, e o stare. E fericirea de a cânta care cuprinde tot felul de alte sentimente. În fericirea de a cânta sunt incluse şi bucuriile şi tristeţile noastre”, aşa şi-a început Gyuri Pascu recitalul pe care l-a susţinut la Festivalul de Folk pentru Studenţi „Baladele Dunării”.

Acest lucru a reuşit să-l demonstreze pe deplin în showul său fostul component al trupei „Divertis”. A transmis spectatorilor şi formaţiei cu care a evoluat, „The Blue Workers”, o stare de bine. Ne-a spus bancuri cu ardeleni, a cântat de la stilul „Pavarotti” până la manele (evident, parodiind).

Bluesul, jazzul, rockul, muzica populară românească, gospelul au fost contopite, sudate cu uşurinţă şi dezinvoltură în acelaşi spectacol şi chiar în aceeaşi melodie. Totul e să te ţină vocea. Iar Gyuri Pascu are cu ce se lăuda din belşug la acest capitol.

Chiar şi la melodiile mai serioase şi mai triste, Gyuri Pascu are stilul său de a se autoparodia şi de a strecura zâmbete chiar şi acolo unde cuvintele ar trebui să doară.  Aşa ne-a molipsit pe toţi cu fericirea lui de a face spectacol.

A râs cu gura până la urechi când membrii de la „Blue Workers” au făcut tot felul de glumiţe muzicale: organistul a interpretat o cunoscută temă populară la „clarinet sintetic”, iar chitaristul Teo Boar şi-a arătat întreaga măiestrie cântându-ne o doină la „chitară folclorică”. Mai mult decât atât, Gyuri a cântat cu chitara pe după cap sau folosind o sticlă de bere. A fost ca un magician care mai scotea câte o „minune” din jobenul său cu muzică.

„În folk (ca de altfel în toate melodiile) trebuie să spui lucruri puţine, dar adânci. Trebuie să le spui cu convingere: bulgărele tău trebuie să adune toată zăpada din tine şi să treacă şi pe la toţi ceilalţi. Pe la public - cel care este fântâna şi pâinea noastră cea de toate zilele”, le-a spus Gyuri concurenţilor de la festivalul de folk. Apoi a trecut la exemplificări din creaţia proprie, de pe CD-ul „Muzică de casă”, bună cum numai prăjiturile făcute în casă sunt.

„Ţine tu luna cu mâna ta/Şi lasă restul în seama mea” ne-a cântat artistul şi toţi cei din sală ne-am trezit plutind, cu câte o lună în braţe, atât de convingător a fost şi atât de bine s-a priceput să împartă starea sa de bine cu noi.

Foto: Dinu Gându

Citit 693 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.