Salonul „Axis Libri”: Seară cu trei academicieni la Biblioteca "V. A. Urechia"

Salonul „Axis Libri”: Seară cu trei academicieni la Biblioteca "V. A. Urechia"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eugen Simion, Mihai Cimpoi şi Maya Simionescu le-au oferit numeroşilor gălăţeni prezenţi un regal al cărţilor


"Mă leagă ceva de Galaţi: o iubire spirituală. Sunt bucuros că sunt aici!” - s-a adresat academicianul Eugen Simion publicului gălăţean, la cel mai recent Salon literar "Axis Libri" al Bibliotecii „V. A. Urechia”, cu prilejul lansării cărţii sale ”Ion Creangă: Cruzimile unui moralist jovial”, Editura "Princeps Edit" Iaşi.

Alături, prefaţatorul cărţii, venit special tocmai de la Chişinău, academicianul Mihai Cimpoi, şi-a uitat discursul pe un stick, astfel încât ne-a oferit un rezumat. Uneori, chiar în stilul humuleşteanului. O mostră: întrebând nişte şcolari de peste Prut ce culoare are dracul mistic şi mitologic, a aflat că… gri, apoi negru şi, corectându-i - „roşu” -, un copil a exclamat: „Voronin!”

Dar să nu-l lăsăm pe drăcuşor să ne despartă de încă un invitat: poetul nemţean Liviu Ioan Stoiciu, acum cu un roman fantastic: „Vrăjmaş”, apărut la Editura "Polirom".

Creangă, studiat la şcoală în Japonia

Cartea lui Eugen Simion despre Creangă este a 15-a dintr-o colecţie de 60 dedicată autorului „Amintirilor din copilărie” (serie începând cu Iorga şi Ibrăileanu), având model seria „Eminesciana”, a Editurii "Junimea", cu 84 de cărţi. De faţă, la Salon, a fost şi directoarea Editurii "Princeps Edit", Filomena Corbu, şi redactorul-şef al acesteia, poetul Daniel Corbu. Iniţiator şi prefaţator al colecţiei, Mihai Cimpoi le-a prezentat şi gălăţenilor „cea mai dificilă carte” scrisă de academicianul Simion, care abordează, într-o „carte de bătrâneţe”, unghiuri pe care nu le-a încercat nici Călinescu! Deşi cu o analiză tradiţionalistă, Eugen Simion face o demonstraţie a unui Creangă artist, nu doar un povestitor, autor de „ţărănii”.

În timp ce la noi sunt glasuri care îl consideră depăşit pe Creangă pentru a mai intra, cu limbajul său arhaic, în manuale, micuţii japonezi îl învaţă pe genialul humuleştean la şcoală, a mai spus academicianul Cimpoi. Deci Creangă este şi rămâne universal! „În viaţa mea n-am scris ceva mai greu”, a recunoscut la lansarea gălăţeană şi autorul. Mai notăm şi înţepături, elegante, în momentul în care oaspetele din Chişinău l-a felicitat pe academicianul de la Bucureşti că are… aşa puţine greşeli de tipar în cartea editată.

O sală plină-ochi!

Acest regal al cărţii, cu invitaţi speciali, a făcut neîncăpătoare Sala „Mihai Eminescu” a bibliotecii. Ne-au trecut pragul nu mai puţini de trei academicieni - Eugen Simion (fost preşedinte al Academiei), un membru de onoare al Academiei Române, Mihai Cimpoi (fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), şi biologul Maya Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române (şi cavaler al Legiunii de Onoare Franceze), alături de mereu neaşteptatul scriitor Liviu Ioan Stoiciu. Organizată cu prilejul Serbărilor Galaţiului, întâlnirea a fost un succes, sala rămânând plină-ochi, în ciuda prelungirii lucrărilor, fiecare dintre cărturarii invitaţi susţinând adevărate lecţii de literatură, cu umor şi sinceritate.

Deputatul Florin Pâslaru de la Comisia de Cultură a Camerei s-a declarat „mai mult decât emoţionat şi încântat, înnebunit, dacă vreţi, de fericire, de faptul că în Galaţi se întâmplă aşa ceva!” Ei bine, se întâmplă! Şi e bine când văd aceasta chiar şi reprezentanţii noştri! Aşteptăm asemenea prilejuri şi dinspre ei!

Cartea ”Vrăjmaş”, un roman „atipic”, a fost prezentată de preşedintele Filialei Uniunii Scriitorilor din România (USR), poetul Corneliu Antoniu. Notăm şi o idee a poetului Stoiciu: „Literatura română se devalorizează de la sine, pentru că se schimbă sensibilitatea noastră”.

Au fost multe luări de cuvânt. Cu această ocazie, am aflat şi că directorul bibliotecii, prof. dr. Zanfir Ilie, cu un al doilea doctorat susţinut la Chişinău, este de-acum şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Elevi de la Liceul de Artă au susţinut un miniconcert, iar actriţa Petronela Buda ne-a emoţionat cu „Moartea căprioarei”.

Citit 1671 ori Ultima modificare Joi, 04 Decembrie 2014 12:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.