Galeria de Artă „Nicolae Mantu” s-a deschis, chiar de Ziua Naţională a României, cu un dublu vernisaj: grafică şi sculptură, cu plasticianul brăilean Cristian Radu şi sculptorul gălăţean Adrian Vădeanu.
Tânărul Cristian Radu a participat, din 2013, la peste o sută de expoziţii de grup, în ţară, la Chişinău şi Budapesta, dar şi cu expoziţii personale la Brăila, Galaţi, Câmpulung, Ploieşti şi în Capitală. Adrian Vădeanu este membru al grupului plasticienilor nonconformişti Athanor, specializat în sculptură de factură clasică, dar şi în expresii alternative, a participat la expoziţii de grup la Galaţi, Brăila, Timişoara, Suceava, Piatra Neamţ, Vatra Dornei, cu o expoziţie personală la aceleaşi Galerii Mantu, cu busturi şi lucrări statuare ridicate la Iaşi, Hunedoara şi Galaţi. Ei s-au completat reciproc, „sunt complementari”, observa la vernisaj, în faţa unui public foarte numeros, criticul brăilean Maria Stoica.
Cu căldură şi foarte concret, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, observa: „Această expoziţie trebuie văzută în linişte şi cu cât mai puţină lume în sală. Sculpturile lui Vădeanu, pentru care eu am o pasiune mărturisită, fiind mult public, nu se văd. În exuberanţa lui Cristian Radu, Vădeanu vine şi punctează. Punctează foarte frumos, elegant, minunat. Cristian este exuberantul pe care îl ştiu din taberele de la Muzeu - este uluitor. Vădeanu este un urs care a avut marea şansă de a o avea lângă el pe Sorina, soţia sa, prezentă la vernisaj”.
Expoziţie dedicată tatălui sculptorului
Profesorul de la Şcoala nr. 17 i-a avut alături pe directorii, elevii şi profesorii de acolo şi pe plasticienii gălăţeni. Tatăl sculptorului a trebuit să se aşeze, copleşit de emoţie. Vădeanu i-a dedicat expoziţia, mărturisind că tatăl l-a îndreptat spre artă: l-a „virusat” din copilărie „cu poveşti despre Michelangelo, despre Leonardo, despre numărul de aur, cel care atunci când s-a căsătorit cu mama, a cumpărat Istoria Artei, a lui [Mihail] Alpatov (apărută în 1967), şi mama şi-a cumpărat verighetă.
Criticul gălăţean de artă Mariana Tomozei Cocoş a spus că lucrările celor doi fac „o expoziţie foarte substanţială, lucrările au o anumită preţiozitate”, sunt minuţios realizate. „Cei doi au ceva în comun: forţa de sugestie. Şi puterea de a şoca pe privitor, prin ceea ce se ascunde în spatele aparenţei”, a spus profesorul brăilean Hugo Mărăcineanu, care l-a invitat pe sculptor să expună şi la Brăila. Şi criticul Maria Stoica îi spunea gălăţeanului: „Vă invit să faceţi o expoziţie în galeria Muzeului [Brăilei], pentru că aveţi ce ne arăta şi nouă!”.