Puterea artei la Antares

Puterea artei la Antares
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Premii, spectacol de zile mari, patru reviste la lucru! * Moment istoric: concordie, sub auspiciile Bibliotecii *

Ediţia din acest an, a unsprezecea, a „Serilor de Literatură ale revistei Antares” a fost cea mai reuşită, prin atmosferă, prin prezenţa numeroasă, prin câştigul unui schimb concret de experienţă, între creatori din ţară şi străinătate, prin aerul european, destins.

Dedicată memoriei dispărutului Cezar Ivănescu, invitat altădată al festivalului internaţional de poezie de la Galaţi, festivalul a făcut din dimineaţa de duminică un veritabil spectacol. Influenţa europeană adusă de invitaţi din ţări unde  poezia nu este doar lecturată în public, ci chiar prezentată cu fast teatral, a făcut ca atmosfera să  fie extrem de relaxată. Aplauze deloc de circumstanţă, la recitaluri de excepţie, căci nici creatorii români nu s-au lăsat mai prejos, într-o concurenţă de bun augur.

Jocuri şi surprize

Traducătorul şi poetul Peter Sragher a fost un factotum, prinzând gustul pentru ludic odată cu traducerea în româneşte, câteodată chiar în direct, a poeziilor invitaţilor oaspeţi.

Umor al gestului – unul dintre invitaţii din Belgia a recitat un poem copilăresc, alcătuit din onomatopee, ba chiar s-a lansat… târându-se pe spate, printre spectatori. Un poet egiptean a citit un poem despre Dunăre, după ce ne-a fermecat cu versuri despre Nilul „său”, rostite în arabă şi apoi traduse.

Au venit tocmai din Mexic (înfruntând carantina), Austria, Germania sau Irlanda poete şi poeţi interesaţi. Din Irlanda a fost prezentă chiar preşedinta Uniunii Scriitorilor. Doar un poet din Belgia, printre altele şi jurnalist, a declarat cu francheţe că şi-ar fi dorit să se întoarcă acasă înainte de a fi plecat; ceilalţi păreau că se  simt excelent.

Un alt poet belgian, membru al unei trupe de muzică, ne-a şi cântat la chitară. În final, Carolina Ilica, poeta şi realizatoarea festivalului de poezie de la Curtea de Argeş, a cântat chiar, cu dor în suflet… o doină.

Antoniu şi Vicol şi-au dat mâna

Faptul că Biblioteca „V.A. Urechia” a fost gazda de duminică a festivalului, a adus protecţia zeilor Poeziei, realizând ceea ce părea imposibil cu puţin timp în urmă: concordia generală! Astfel, instituţii de cultură şi creatori gălăţeni care erau până ieri în război declarat, unii de zeci de ani, şi-au dat mâna.

Editorul revistei „Antares”, preşedinte al Festivalului, poetul Corneliu Antoniu, i-a dat microfonul lui Sterian Vicol. Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor „C. Negri”, redactorul şef al revistei Porto-Franco”, Vicol i-a acordat o diplomă lui Antoniu, preşedinte al filialei Galaţi – Brăila a Uniunii Scriitorilor. Poeţii Vicol şi Antoniu chiar s-au sărutat, simbolic, în public!

De asemenea, pentru prima oară, în aceeaşi sală, în aceeaşi manifestare, nu mai puţin de patru reviste au dat premii pentru actul cultural unor personalităţi din ţară şi străinătate; în această ordine: „Porto-Franco”, „Dunărea de Jos” - revista Centrului Cultural cu acelaşi nume,  „Axis libris”, a Bibiliotecii şi „Antares”.

O nouă putere, una a Artei, a fost instaurată la Galaţi. Să sperăm că acest început formidabil o să şi ţină!

Am notat impresia finală a unuia dintre laureaţi, poetul Virgil Diaconu, redactor şef al revistei „Cafeneaua literară” din Piteşti: „Aveţi un oraş extraordinar, cu multe clădiri vechi formidabile!”. Şi, după ce a văzut tabăra de sculptură de la Faleza Dunării şi Muzeul de Artă Vizuală, a promis să dedice un număr de revistă artei plastice de aici.

Ion Tomescu, preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, remarca: festivalul de la Galaţi urmează, ca importanţă, după cel de la Curtea de Argeş - lucru „nici simplu, nici uşor”. Iar poetul Liviu Ioan Stoiciu a remarcat, la rându-i, solidaritatea de breaslă de la această ediţie. Aşa să şi rămână!

Citit 733 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.