Emoţii şi elogii pentru Victor Cilincă

Emoţii şi elogii pentru Victor Cilincă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spectacol lectură: „Moarte bună!” * Bucureştenii l-au descoperit pe dramaturgul de la „Viaţa liberă” * Ai noştri când îl pun în scenă? *

Săptămâna trecută, la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti, Sala oglinzilor, colegul nostru Victor Cilincă a avut mari emoţii. Dar, după ce i-au trecut emoţiile, s-a ales cu elogii. La „Clubul Dramaturgilor” a avut loc spectacolul-lectură cu piesa „Moarte bună!”, scrisă de Victor Cilincă, în regia lui Attila Vizauer, directorul Teatrului Naţional Radiofonic (gălăţean şi el, nominalizat la UNITER anul trecut şi recompensat cu premiul UNITER pentru regie în 2007).

„În sală au fost peste 30 de scriitori şi actori din Bucureşti şi din ţară. Am remarcat-o pe actriţa Olga Delia Mateescu, societară de onoare a Teatrului Naţional, regizorul Mihai Lungeanu, dramaturgii Emil Lungeanu şi Mircea N. Ionescu, scriitorul Grid Modorcea, poeta Anastasia Maniu”, îşi aminteşte Victor, care ne mai spune câte ceva şi despre spectacol:

„Piesa «Moarte bună!» sau «Domnu´ de la ziar» este o dramă hazlie în două-trei acte - actul trei, oniric, împletindu-se cu cele două acte clasice. Fiecare personaj are visul lui, care desparte «secvenţele» piesei, care are o structură cinematografică. «Viaţa este o coadă; când ajungi în faţă, s-a terminat!». Acesta este motto-ul piesei”.

Cine a citit

Printre actorii care au interpretat s-a aflat şi Daniel Tudorică (rolul doctorului Cezar „Kali” Calimanschi), actor bucureştean care şi-a început cariera la Teatrul „Fani Tardini” şi a mai jucat într-o piesă scrisă de Victor Cilincă, „Polonius”, în 1996, tot în regia lui Attila Vizauer. Restul distribuţiei a fost formată din Petre Nicolae (Babanov, vaporeanul), actor de teatru şi film, actorii Viorel Păunescu (Apostol, domnu´ de la ziar) Ion Arcudeanu (Ionescu şi-atât), Ani Creţu (sora Magdalena), Daniel Palade (Poetul-macaragiu), Cristian Boeriu (Ciocănel), Daniela Ioniţă (Frosa Infirmiera, Femeia-la-pat şi Femeia de serviciu). Moderator a fost scriitorul Mircea Ghiţulescu.

„Teatrologul, autor al mai multor cărţi-dicţionar despre teatru, a spus şi povestea textului meu, pe care nu o ştiam. O citise deja, fiind în juriu la concursul de dramaturgie de la Teatrul de Comedie, unde a susţinut textul. Când mi-a solicitat un text pentru lectură, i-am trimis trei şi l-a ales pe acesta. Mircea Ghiţulescu a pomenit şi de «cariera» mea de marinar - ca Jean Bart, nu ca Băsescu, a precizat el - şi de cea de ziarist”, povesteşte Victor.

„Mie mi-a făcut o foarte bună impresie la lectură. Cred că şi lui Mihai Lungeanu. Ce se întâmplă cu această piesă? Are o replică foarte bună, dar are un argou bucureştean pe care, dacă nu-l joci, rişti să pierzi o bună parte din seducţia piesei”, susţine Mircea Ghiţulescu.

Analiza textului

După lectură a urmat obişnuita analiză de text. „De la început, textul m-a făcut să surâd, prin vioiciunea replicilor, prin haz, prin vorba de duh. Textul, bine scris. Cred că, prin foarte multele detalii de scenografie pe care le dă, se preta să fie văzută. Are un element de cinematografie. A fost o lectură la ceva care cred că se preta la vizual. Un amestec discret de tragic şi comic. Textul însă, foarte bogat ca limbaj, rezistă, dar piesa trebuie văzută, trebuie mişcare!”, este părerea Anastasiei Maniu.

„Mie îmi convine: e un îndemn la montare pe scenă!”, spune colegul nostru, Victor Cilincă, care mai completează cu alte reacţii: „Au fost remarci pozitive şi superlative, cu toate că pentru cei care nu scriu teatru e greu să urmărească un spectacol-lectură. Cel mai mult m-a bucurat când i-am văzut chiar pe actori chicotind şi jucând cu bucurie. Iar teatrologul Mircea Ghiţulescu, autor al unor adevărate dicţionare de teatru (în care, cu modestie spus, figurez şi eu), a spus chiar, în prezentare, ceva ce mi-ar plăcea să cred: «El este pe un drum foarte bun. Dacă şi dramaturgia românească ar fi pe un drum foarte bun, el ar fi fost o celebritate în ziua de astăzi. Dar cum dramaturgia nu este pe un drum foarte bun, se mulţumeşte şi el cu situaţia de ziarist la Galaţi. Asta-i situaţia»… Probabil crede că a fi ziarist e foarte greu… Din punct de vedere al tehnicii comediografice, este foarte bine pusă la punct. Are poantele unde trebuie, punctate când trebuie”, a mai spus Ghiţulescu.

Oricum, noi sperăm că, până la montarea piesei, nu mai e decât un pas. Pe care, poate, îl vor face gălăţenii.

Citit 977 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.